‘Bij cava moet je eten’, aldus mijn gastvrouw! En voordat onze cavaproeverij begint, worden twee lekker verse breekbroodjes besteld, samen met tonijnsalade en lekker pittige tapenade. Eigenlijk kan ik het niet anders dan met mijn gastvrouw eens zijn.
Ik heb voor mijn volgende cavabezoek afgesproken in het uiterst sfeervolle Spaanse restaurant Tasca Bellota in Amsterdam. Ik ontmoet daar Patty Vegt, eigenaresse van CasaCava, dat sinds ruim twee jaar aan de weg timmert met karaktervolle én prijswinnende cavahuizen voor de horeca en groothandel. Gelukkig kan ook de consument al via de website bestellen, en wil Patty deze kant van haar firma zeker verder uitbreiden.
Patty en haar man komen beide uit de horeca. Met een zusje in Catalonië was het vervolgens niet vreemd dat zij verliefd werden op de streek rond Barcelona, maar vooral ook het eten én de wijn. In cava vonden zij letterlijk de wijn van hun dromen, en Patty besloot te gaan importeren. In haar portfolio zitten momenteel vier huizen: Capitan Vidal, Mascaró, Torrens Moliner en El Xamfra. Van de laatste twee huizen proefden we wijn, van Mascaró ligt nog een fles goed koud te worden om thuis rustig te proeven. Bij alle huizen heeft de jonge generatie het nog niet zo lang geleden overgenomen van de oudere, wat een spannende mix van moderne technieken en traditionele inzichten met zich meebrengt.
Ik vertel Patty dat ik tot enkele maanden geleden het idee had dat alleen Freixenet en Codorniú op de Nederlandse markt verkrijgbaar waren, en het verbaast haar niets. Ze vertelt me hoe lastig het is om cava in de winkels te krijgen. Vaak heeft een handelaar al wijnen van een Spaans huis in zijn assortiment en toevallig heeft dat huis dan ook een cava. Zo wordt dan iets afgenomen waar men zich eigenlijk niet goed in verdiept heeft, en om nou een tweede cava in het schap te zetten, durft men vaak niet aan. Positiever is dat restaurateurs vaak wel heel bewust voor cava kiezen. Het is een uitstekend én betaalbaar alternatief voor champagne, iets wat bijvoorbeeld prosecco niet voor elkaar zal krijgen.
Patty is overigens van mening dat cava niet te vergelijken is met champagne, en daar ben ik het helemaal mee eens. In cava proef je altijd de zon, cava is vrolijk en kan werkelijk bij iedere maaltijd gedronken worden. Zoals bij de pittige tomatentapenade die in Tasca Bellota geserveerd wordt. Cava’s rijpen bovendien gemiddeld veel langer dan champagnes van hetzelfde niveau. Spanjaarden hebben én nemen de tijd hun wijn te laten liggen, aldus Patty.
We beginnen met de El Xamfra Brut Nature, een échte Catalaanse cava, aldus Patty. Rustiek maar karaktervol, fruitig maar ook mineraal, zacht en toch stevig. Fantastisch als aperitief, maar ook heerlijk bij ham, worst, brood, tapenade etc….Gebruikte druivenrassen zijn standaard: xarel.lo, macabeu en perellada, rijping is 18 maanden.
Vervolgens is de Torrens Moliner Reserva Particular aan de beurt, eveneens van de drie gebruikelijke druivenrassen. Flesrijping was hier 12 maanden en er werd geen likeur d’expedition toegevoegd (het is dus ook een Brut Nature). Dit is een zeer elegante wijn, die wat strak overkomt. Van de drie geproefde wijnen vond ik dit de klassiekste, maar ook de minst spannende. Ik zou hem combineren bij vis of schaaldieren.
Tot slot wordt de El Xamfra Reserva 2005 geschonken. De jaargang 2004 van deze wijn was vorig najaar winnaar in de categorie ‘zonder importeur’van het Spaanse wijnconcours 2008. (Die 16 mannen hadden wel smaak ;-)). Toeval wil dat Patty net voor die uitverkiezing al had besloten El Xamfra te bezoeken. Uiteraard nam ze deze cava onmiddellijk in haar assortiment op.
De Reserva 2005 is een wijn waar je aan blijft ruiken, om zoveel mogelijk nuances in de geur te ontdekken: gist, maar ook noten, appels, laurier. Fris, makkelijk drinkbaar, maar verveelt nooit. Veel lengte. Te combineren bij zeefruit, bij salades, ham, worstjes, Spaanse kazen.
We praten nog wat na over de wijnen, terwijl proeven overgaat in drinken. Gelukkig ben ik met de trein…..
Dit is een aflevering in mijn serie over cava. De vorige bijdragen tref je hier.