• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Casanova’s Plumpudding

18 juli 2010 door Mariëlla Beukers

afb0084Sommige uitnodigingen voor Facebook zijn wel heel intrigerend: of ik vriend wilde worden van Casanova’s Plumpudding. Casanova’s wat? Meestal delete ik dergelijke uitnodigingen, maar de woorden intrigeerden, en de Facebook-pagina was ook wel spannend. Casanova’s Plumpudding bleek een boek, en ik las: ‘Eten is het plezierigst als je het samen met anderen doet. Als je met eten een ander in een goede stemming kan brengen, zoals Casanova met de plumpudding bij een Engelse schone deed, is het helemaal een feest. Daarover gaat Ben van der Veldens boek.’ En dat vond ik een uitgangspunt waar ik het van harte mee eens ben. Mijn eigen Herberg De Ketel en de Kurk is op dit principe gebaseerd, als is het er wat stil de laatste tijd.

Casanova’s Plumpudding blijkt een lekker leesboek over de avonturen van NRC-journalist Ben van der Velden. Jarenlang trok hij door Europa, woonde in diverse landen en is tenslotte in de Champagne neergestreken, waar hij nu van zijn rust geniet (hoop ik).
Van der Velden at in die jaren aan vele tafels, in twijfelachtige taverna’s, met damast gedekte diplomatensalons en gezellige huiskamers. En allerlei zaken vielen hem in de loop der jaren op: dat het eten in Europa enerzijds steeds ‘uniformer’ wordt bijvoorbeeld. Spaghetti bolognese is verkrijgbaar van Scandinavië tot Oost-Europa en hamburgers tref je werkelijk overal, om maar eens wat te noemen. Tegelijkertijd trad een tegenbeweging op: regionaal ambachtelijk voedsel kwam steeds meer in het middelpunt en werd verheven tot hoogste goed.

Andere observaties betreffen de sociale interacties die aan tafel een rol spelen. Dineren is in diplomatenkringen een middel om macht tentoon te spreiden. Maar iemand uitnodigen om te blijven eten is ook bij veel mensen de hoogste vorm van gastvrijheid. En wat betreft de titel: Casanova serveerde plumpudding om een Engelse dame te verleiden. Bij erotische veroveringen zijn gerechten die het slachtoffer op haar gemak stellen een effectief instrument. Van der Velden geeft daar uit eigen ervaring ook diverse voorbeelden van.

Verwacht in dit boek geen diepgaande filosofische overpeinzingen zoals op Foodlog gebeurd. De verhalen rijgen zich kabbelend aaneen, en bekoren door hun herkenbaar en o ja-ervaringen. ’t Is dat ik het boek al uitheb, anders zou het heerlijk lezen zijn in de hangmat bij de tent.
Verder zou ik willen de dit soort memoires over eten en drinken vaker werden gepubliceerd. Het levert voor de wijn- en eethistoricus talloze leuke anecdotes, zoals het glas supermarktwijn uit een aangebroken fles dat een Engelse journalist bij Gordon Brown thuis aangeboden kreeg. Of het verhaal hoe de vleesfondue in Vlaanderen en later Nederland doordrong, dankzij een actieve Vlaamse slager. Heerlijk leesvoer!

En dan is het boekje ook nog eens mooi uitgegeven: stijlvol binnenwerk, prettig papier en een mooi omslag. Kortom: een aanrader, die plumpudding van Casanova!

Ben van der Velden, Casanova’s Plumpudding. Culinaire ervaringen voorbij de grens, Fontaine Uitgevers 2010, isbn 978 90 5956334 6, prijs € 14,95. Verkrijgbaar bij boekhandel en Bol.com.

Casanova's plumpudding
Casanova’s plumpudding
Ben van der Velden & Ben vander Velden

Categorie: Wijn & eten Tags: Casanova, wijnboeken, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in