Een van de leukste restaurants waar we in Barcelona hebben gegeten is Origens. Wij bezochten de vestiging op Passeig Born, vlakbij de prachtige kerk Santa Maria del Mar; er zijn in de stad nog drie andere vestigingen van deze miniketen. Het prettige aan Origens is dat je er kunt eten van 12.30 tot 01.00 uur, zeer bijzonder in een stad waar je voor half twee nauwelijks goed kunt lunchen en voor het diner pas om 20.30 uur op zijn vroegst aan tafel gaat. Tussen 16.00 uur en 21.00 uur zijn er bovendien maar weinig restaurants open (tapasbars en toeristententen uitgezonderd natuurlijk). Origens is er deels voor de toeristen, toegegeven, maar ik heb er absoluut ook Spaans en Catalaans horen spreken. De formule van keuken en wijnkaart is bovendien bijzonder: alleen Catalaanse gerechten komen op tafel en alleen wijnen uit de herkomstgebieden van Catalonië worden geschonken.
Origens werd in 2000 opgericht met het expliciete doel de ‘culturele en gastronomische waarden van Catalonië’ uit te dragen. In het magazine dat zowel de menukaart, de wijnkaart als diverse achtergrondinformatie bevat, wordt zelfs gezegd dat er continue gezocht wordt naar traditionele recepten, van generatie op generatie doorgegeven. Deze gerechten worden al naar gelang de beschikbaarheid van de ingrediënten wisselend per seizoen op de kaart gezet.
Echte seizoensgerechten worden gepresenteerd op een placemat, gerechten die iets langer mee kunnen worden in een halfjaarlijks magazine toegelicht. Uiteraard zijn er ook tapas: schaaltjes met heerlijke worst en kaas en olijven bijvoorbeeld, allemaal uit Catalonië! We aten er diverse heerlijke gerechten: een koude linzensalade, eend met gedroogde vijgen uit Empordá en konijn met zoete aardappel. De schaaltjes worst en kaas waren aan tafel ook erg in trek.
Uiteraard dronken we er Catalaanse wijnen bij: als aperitief én maaltijdbegeleider met onze gastheren Gabriella en Ryan Opaz een frisse cava van Jaume Llopart, Brut Nature Gran Reserva, gemaakt van de drie traditionele rassen xarel.lo, macabeo en parellada. Makkelijk te drinken, veel fruit, weinig toast en noten; voor slechts € 16,80 komt zo’n fles naar je tafel. Wijnen in Spanje gaan in een restaurant hooguit één maal over de kop!
Bij een andere gelegenheid kwamen we opnieuw bij Origens en dronken een aangename rode wijn: Clos del Pinell Crianza, van Cellers Unio, een wijn uit herkomstgebied DO Terra Alta, het meest zuidoostelijke herkomstgebied van Catalonië. In de wijn zijn vooral locale druiven van oude stokken verwerkt: garnatxa, morenillo en cariñena, aangevuld met de internationalere syrah. Opvoeding van de wijn vindt plaats deels op Amerikaans, deels op Frans eiken. Bij mijn konijn met zoete aardappel combineerde deze warme en kruidige rode wijn met veel rood fruit uitstekend.
Dat wijn een belangrijke rol speelt in de formule van Origens, blijkt ook wel uit de zeer originele muurversieringen! Zie de foto’s.