• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Catalaans eten bij Origens

13 januari 2009 door Mariëlla Beukers


Een van de leukste restaurants waar we in Barcelona hebben gegeten is Origens. Wij bezochten de vestiging op Passeig Born, vlakbij de prachtige kerk Santa Maria del Mar; er zijn in de stad nog drie andere vestigingen van deze miniketen. Het prettige aan Origens is dat je er kunt eten van 12.30 tot 01.00 uur, zeer bijzonder in een stad waar je voor half twee nauwelijks goed kunt lunchen en voor het diner pas om 20.30 uur op zijn vroegst aan tafel gaat. Tussen 16.00 uur en 21.00 uur zijn er bovendien maar weinig restaurants open (tapasbars en toeristententen uitgezonderd natuurlijk). Origens is er deels voor de toeristen, toegegeven, maar ik heb er absoluut ook Spaans en Catalaans horen spreken. De formule van keuken en wijnkaart is bovendien bijzonder: alleen Catalaanse gerechten komen op tafel en alleen wijnen uit de herkomstgebieden van Catalonië worden geschonken.

Origens werd in 2000 opgericht met het expliciete doel de ‘culturele en gastronomische waarden van Catalonië’ uit te dragen. In het magazine dat zowel de menukaart, de wijnkaart als diverse achtergrondinformatie bevat, wordt zelfs gezegd dat er continue gezocht wordt naar traditionele recepten, van generatie op generatie doorgegeven. Deze gerechten worden al naar gelang de beschikbaarheid van de ingrediënten wisselend per seizoen op de kaart gezet.
Echte seizoensgerechten worden gepresenteerd op een placemat, gerechten die iets langer mee kunnen worden in een halfjaarlijks magazine toegelicht. Uiteraard zijn er ook tapas: schaaltjes met heerlijke worst en kaas en olijven bijvoorbeeld, allemaal uit Catalonië! We aten er diverse heerlijke gerechten: een koude linzensalade, eend met gedroogde vijgen uit Empordá en konijn met zoete aardappel. De schaaltjes worst en kaas waren aan tafel ook erg in trek.

Uiteraard dronken we er Catalaanse wijnen bij: als aperitief én maaltijdbegeleider met onze gastheren Gabriella en Ryan Opaz een frisse cava van Jaume Llopart, Brut Nature Gran Reserva, gemaakt van de drie traditionele rassen xarel.lo, macabeo en parellada. Makkelijk te drinken, veel fruit, weinig toast en noten; voor slechts € 16,80 komt zo’n fles naar je tafel. Wijnen in Spanje gaan in een restaurant hooguit één maal over de kop!

Bij een andere gelegenheid kwamen we opnieuw bij Origens en dronken een aangename rode wijn: Clos del Pinell Crianza, van Cellers Unio, een wijn uit herkomstgebied DO Terra Alta, het meest zuidoostelijke herkomstgebied van Catalonië. In de wijn zijn vooral locale druiven van oude stokken verwerkt: garnatxa, morenillo en cariñena, aangevuld met de internationalere syrah. Opvoeding van de wijn vindt plaats deels op Amerikaans, deels op Frans eiken. Bij mijn konijn met zoete aardappel combineerde deze warme en kruidige rode wijn met veel rood fruit uitstekend.
Dat wijn een belangrijke rol speelt in de formule van Origens, blijkt ook wel uit de zeer originele muurversieringen! Zie de foto’s.

Categorie: Wijn & eten Tags: Restaurants, Spanje

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in