• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Catalaanse kerstlekkernijen: piment amb neules

22 december 2008 door Mariëlla Beukers


Het kan nog net: piment maken, en dat op tweede kerstdag drinken. Ik vond een prachtig recept voor traditionele kerstlekkernijen in een boek over de middeleeuwse Catalaanse keuken: piment amb neules. In andere boeken heet piment ook wel hypocras, maar in middeleeuws Catalonië noemde men deze gekruide wijn piment. Je dronk het onder andere met Kerstmis, uit een mok of kannetje (pichet), en knabbelde er opgerolde zoete wafeltjes bij, neules. Die neules zijn in Catalonië nog steeds een traditioneel zoet nagerecht in deze tijd. Men doopt ze bijvoorbeeld in een glas zoete cava. Aan de neules zit nog een prachtig verhaal, dat ik in Herberg De Ketel en de Kurk in de gelagkamer zal vertellen, bij het knapperende houtvuur.

Volgens mijn bron* is het een recept voor piment bedoeld voor 160/200 personen, maar ik vermoed dat het eerder voor 16/20 is. Verdeel je namelijk vier liter over 16 personen, dan krijgt ieder een kwart liter. Dat past wel in een grote mok.

* Eliane Thibaut-Comelade, La table médievale des Catalans, Montpellier 2001

4 liter ‘vin rancio’ **
300 gram bruine suiker
4 eetlepels oranjebloesem- of acaciahoning
2 bittere sinaasappels
schil van 1 citroen
4 kaneelstokjes
1 eetlepel geraspte verse gember
20 kruidnagels
4 peulen kardemom, fijngestampt
takje salie en een takje lavendel [zou ik weglaten, lavendel gaat erg overheersen, mb]
1 eetlepel zwarte peperkorrels

** Versterkte wijn die gerijpt heeft in eiken vaatjes die in de openlucht hebben gelegen. De wijn krijgt daardoor een wat ‘geoxideerd’ karakter. Een goede keuze is wat goedkopere Banyuls Tuilé of Rivesaltes Ambré en Tuilé. Ook de onbekendere Rasteau Rancio komt in aanmerking.

Laat alle ingrediënten vier dagen trekken in de wijn. Zeef de vloeistof daarna, en serveer hem koel in een grote mok. En vergeet er de neules niet bij te serveren. Je kunt hiervoor de opgerolde gezoete vanillewafeltjes nemen, die in de supermarkt te koop zijn in deze tijd. Gran meravella verament de les neules amb piment – Wat een wonder om neules met piment te nuttigen.

Afbeelding: Lubin Baugin (c. 1610-1683), Le dessert de gaufrettes, olie op hout, ca. 1650, Musée du Louvre

Categorie: Wijn & eten

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in