Het kan nog net: piment maken, en dat op tweede kerstdag drinken. Ik vond een prachtig recept voor traditionele kerstlekkernijen in een boek over de middeleeuwse Catalaanse keuken: piment amb neules. In andere boeken heet piment ook wel hypocras, maar in middeleeuws Catalonië noemde men deze gekruide wijn piment. Je dronk het onder andere met Kerstmis, uit een mok of kannetje (pichet), en knabbelde er opgerolde zoete wafeltjes bij, neules. Die neules zijn in Catalonië nog steeds een traditioneel zoet nagerecht in deze tijd. Men doopt ze bijvoorbeeld in een glas zoete cava. Aan de neules zit nog een prachtig verhaal, dat ik in Herberg De Ketel en de Kurk in de gelagkamer zal vertellen, bij het knapperende houtvuur.
Volgens mijn bron* is het een recept voor piment bedoeld voor 160/200 personen, maar ik vermoed dat het eerder voor 16/20 is. Verdeel je namelijk vier liter over 16 personen, dan krijgt ieder een kwart liter. Dat past wel in een grote mok.
* Eliane Thibaut-Comelade, La table médievale des Catalans, Montpellier 2001
4 liter ‘vin rancio’ **
300 gram bruine suiker
4 eetlepels oranjebloesem- of acaciahoning
2 bittere sinaasappels
schil van 1 citroen
4 kaneelstokjes
1 eetlepel geraspte verse gember
20 kruidnagels
4 peulen kardemom, fijngestampt
takje salie en een takje lavendel [zou ik weglaten, lavendel gaat erg overheersen, mb]
1 eetlepel zwarte peperkorrels
** Versterkte wijn die gerijpt heeft in eiken vaatjes die in de openlucht hebben gelegen. De wijn krijgt daardoor een wat ‘geoxideerd’ karakter. Een goede keuze is wat goedkopere Banyuls Tuilé of Rivesaltes Ambré en Tuilé. Ook de onbekendere Rasteau Rancio komt in aanmerking.
Laat alle ingrediënten vier dagen trekken in de wijn. Zeef de vloeistof daarna, en serveer hem koel in een grote mok. En vergeet er de neules niet bij te serveren. Je kunt hiervoor de opgerolde gezoete vanillewafeltjes nemen, die in de supermarkt te koop zijn in deze tijd. Gran meravella verament de les neules amb piment – Wat een wonder om neules met piment te nuttigen.
Afbeelding: Lubin Baugin (c. 1610-1683), Le dessert de gaufrettes, olie op hout, ca. 1650, Musée du Louvre