Het was even stil aan het cavafront, maar dat betekent niet dat ik niet verder ben gegaan met mijn naspeuringen. Afgelopen weken waren er weer twee uitstekende cavamomenten, waarbij drie verschillende en nog niet eerder geproefde cava’s opengingen.
Een fantastisch cavamoment is bijvoorbeeld na een dagje zeilen, in het zonnetje in de kuip van de boot. Heerlijk met een glaasje, een hapje en goede vrienden. Eigenlijk hoef je dan nergens meer heen!
We dronken van Albet i Noya een Petit Albet Brut, Can Vendrell, een cava die je in de biologische winkels kunt kopen, voor circa 13 euro. Het bedrijf Albet i Noya werkt geheel biologisch en heeft het logo van Agricultura Ecologica op het achteretiket staan. Bovendien wordt de datum van het degorgement vermeld. Proefnotities heb ik niet, maar hij beviel uitstekend. Ik herinner me vooral de milde, zonnige indruk die de cava maakte.
De tweede fles die open ging was een Zeta Brut Reserva van Bodegas d’España, gekocht bij Martijn de Kleuver ook voor circa 13 euro. Wat strenger dan de vorige cava, verder heb ik ook hier geen proefnotities van. We hebben gewoon genoten!
Ook bij pannenkoeken smaakt een cava uitstekend, merkten we gisteren. Of er nu spek, suiker, kaas of aardbeien op zit: een cava kun je doordrinken bij iedere pannenkoek. Een Brut Reserva van Sumarroca ging open, aangeschaft bij Gall&Gall voor € 7,99. Sumarroca is een familiebedrijf dat pas recent in de Penedes is neergestreken. Zij werken onder andere mee aan het Vineyard of the World project, waarbij onderzoek gedaan wordt naar de overeenkomsten tussen druivenrassen in de wereld. Deze cava van Sumarroca was stevig, niet heel complex, maar wel fris en mild in de afdronk. In de geur heel licht wat gisttonen en een hint van zoete, verrimpelde appeltjes (lach niet, daar deed het me gewoon aan denken ;-), in de mond een bescheiden mousse en wat citrusfruit in de afdronk. Alcoholpercentage 11,5%.
Sumarroca en Zeta krijgen een categorie 2, de Albet i Noya willen we nog wel eens drinken: categorie 1 dus.
Heb je nog tips voor cava die hier nog niet aan de orde is geweest? Geef ze maar door, want de speurtocht is nog niet over. Codorniú en Freixenet moeten nog behandeld worden bijvoorbeeld, en de cava’s van Mireia’s Import, waaronder het huis Ribot. Wordt vervolgd!
Dit is een aflevering in mijn serie over cava. De overige afleveringen vind je hier.
Bart "Have a nice wine today!" zegt
Als je zin hebt in een dagje uit in Antwerpen dan kan je in de Copa Cava (http://www.copacava.be) eens een cava gaan proeven.
Mariëlla zegt
Ziet er goed uit, ga ik onthouden! Dank je, Bart.