• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Cava bij de pannenkoeken

17 mei 2009 door Mariëlla Beukers

cava-aanboordHet was even stil aan het cavafront, maar dat betekent niet dat ik niet verder ben gegaan met mijn naspeuringen. Afgelopen weken waren er weer twee uitstekende cavamomenten, waarbij drie verschillende en nog niet eerder geproefde cava’s opengingen.

Een fantastisch cavamoment is bijvoorbeeld na een dagje zeilen, in het zonnetje in de kuip van de boot. Heerlijk met een glaasje, een hapje en goede vrienden. Eigenlijk hoef je dan nergens meer heen!
We dronken van Albet i Noya een Petit Albet Brut, Can Vendrell, een cava die je in de biologische winkels kunt kopen, voor circa 13 euro. Het bedrijf Albet i Noya werkt geheel biologisch en heeft het logo van Agricultura Ecologica op het achteretiket staan. Bovendien wordt de datum van het degorgement vermeld. Proefnotities heb ik niet, maar hij beviel uitstekend. Ik herinner me vooral de milde, zonnige indruk die de cava maakte.
De tweede fles die open ging was een Zeta Brut Reserva van Bodegas d’España, gekocht bij Martijn de Kleuver ook voor circa 13 euro. Wat strenger dan de vorige cava, verder heb ik ook hier geen proefnotities van. We hebben gewoon genoten!

Ook bij pannenkoeken smaakt een cava uitstekend, merkten we gisteren. Of er nu spek, suiker, kaas of aardbeien op zit: een cava kun je doordrinken bij iedere pannenkoek. Een Brut Reserva van Sumarroca ging open, aangeschaft bij Gall&Gall voor € 7,99. Sumarroca is een familiebedrijf dat pas recent in de Penedes is neergestreken. Zij werken onder andere mee aan het Vineyard of the World project, waarbij onderzoek gedaan wordt naar de overeenkomsten tussen druivenrassen in de wereld. Deze cava van Sumarroca was stevig, niet heel complex, maar wel fris en mild in de afdronk. In de geur heel licht wat gisttonen en een hint van zoete, verrimpelde appeltjes (lach niet, daar deed het me gewoon aan denken ;-), in de mond een bescheiden mousse en wat citrusfruit in de afdronk. Alcoholpercentage 11,5%.

Sumarroca en Zeta krijgen een categorie 2, de Albet i Noya willen we nog wel eens drinken: categorie 1 dus.

Heb je nog tips voor cava die hier nog niet aan de orde is geweest? Geef ze maar door, want de speurtocht is nog niet over. Codorniú en Freixenet moeten nog behandeld worden bijvoorbeeld, en de cava’s van Mireia’s Import, waaronder het huis Ribot. Wordt vervolgd!

Dit is een aflevering in mijn serie over cava. De overige afleveringen vind je hier.

Categorie: Wijn & eten Tags: Cava, pannenkoeken, Spanje, Wijnmomenten

Lees Interacties

Reacties

  1. Bart "Have a nice wine today!" zegt

    18 mei 2009 om 15:32

    Als je zin hebt in een dagje uit in Antwerpen dan kan je in de Copa Cava (http://www.copacava.be) eens een cava gaan proeven.

  2. Mariëlla zegt

    19 mei 2009 om 08:34

    Ziet er goed uit, ga ik onthouden! Dank je, Bart.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in