• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Cava met bloesem

15 april 2009 door Mariëlla Beukers

Tip voor de laatste zwoele avond vandaag: een glaasje cava in de tuin. Afgelopen vrijdag dronken we bijvoorbeeld de Mascaró Brut Aurorae, een stevige en ‘wijnige’ cava rosé van 100% trepat, afkomstig van CasaCava. Mascaró is een klein kwaliteitshuis in Vilafranca de Penedés, dat ook wijn en brandy maakt.
Zaterdag was de Montcadi Brut aan de beurt, gekocht bij Margaret Wines. De Montcadi is een prettig geprijsde, prima doordrink cava van het traditionele druivendrietal xarel.lo, perellada en macabeo.

Ik denk er nog over een paar bloesempjes in mijn volgende glas cava te doen, in navolging van een aperitief dat Landgoed Groenhoven in Bruchem binnenkort zal schenken. Het restaurant verzorgt op 24 april een bloesemdiner, met vooraf een lezing door Lizet Kruyff over het eten van bloemen. Als aperitief krijgen de gasten een glaasje cava, met kersenbloesem. Ik vond het een aparte gedachte, maar Lizet mailde mij dat het gebruik om bloesems en bloemen in drank te stoppen al heel oud en zeer wijdverbreid is. Vlierbloesems, lievevrouwebedstro, viooltjes, sleutelbloemen, jasmijn, oranjebloesem, zo vroeg in het voorjaar lokte (en lokt) dit vrolijke spul enorm, zeker wanneer je een winter van knol en kool achter de rug had. Zelfs Pinksterbloemen kun je eten!

Lievevrouwebedstro, ja, inderdaad, dat ken ik wel als toevoeging aan wijn; je maakt er meiwijn van! En toevallig vond ik, op zoek naar meer informatie over meiwijn, in de Geschiedenis van de dorst van Raymond van Uytven, een toepasselijke vermelding: in 1780 adverteerde een Franse likeurstoker en limonadefabrikant te Angers dat hij onder andere champagne met oranjebloesem produceerde! Het drankje hoorde thuis in een hele reeks waarin wijn of gedistilleerd werd gemengd met bloemen en fruit. Nog eeuwen vonden dergelijke drankjes aftrek, om in de twintigste eeuw definitief naar het rijk van de huisvrouwenvlijt te worden verwezen. Maar daarover schrijf ik binnenkort meer in een artikel over meiwijn, voor de Academie van Streekgebonden Gastronomie.

Categorie: Meer dan wijn

Lees Interacties

Reacties

  1. Ariane zegt

    16 april 2009 om 19:05

    Jasmijnbloesem combineerde ik twee jaar terug met vlierbloesem om een lentewijntje te maken. Helaas is er toen iets misgegaan, hele buikfles door de gootsteen. De struik bloeit binnenkort weer, joepie, ik ga het weer proberen! En dan nu apart, want de vlierbloesemwijn van vorig jaar is wel erg lekker geworden.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in