• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Cavamomenten

22 maart 2009 door Mariëlla Beukers

Op zoek naar een wijn voor straks, als mijn zus en haar vriend op bezoek komen, stond ik hardop te denken: ‘Wat zal ik eens koud leggen?’ Uit mijn jongste puber kwam het laconieke antwoord ‘Cava natuurlijk’. Ze kennen hun pappenheimer al hier in huis….
In inderdaad, cava is een wijn voor werkelijk ieder moment. Vaak zijn dit soort uitspraken reclamegeblaat, maar lees wat het Consejo Regulador del Cava in haar Engelstalige brochure zegt:

The old stereotype, now a firmly rooted tradition, presents cava as a noble drink for all hours because it refreshes and cheers, encourages conversation and inspires confidence, lightens the spirit and brightens up life’s dull moments.
Particularly tasty and stimulating when drunk as an aperitif, when the senses are clear and expectant, cava is the wine which goes with any dish, whether a simple meal or at a party. For any kind of food, from sea food or traditional roasts to desserts, there is always a type of cava to be drunk.
It is the wine for toasts and celebrations, and therefore the wine of solemn moments of our lives. Nevertheless, it is also the wine of intimacy, enjoyed in mid-afternoon, when everything starts, and at the very end of the day when anything is possible. That is why cava moments are always magical.

In deze statement zitten een paar uitspraken waar ik het heel erg mee eens ben. Van een cava krijg je bijvoorbeeld inderdaad geen dorst, zoals veel andere wijnen wel doen (ook mousserende), maar cava lest de dorst. Letterlijk. In Barcelona ervoer ik dat menig maal, na een dag lopen in de stad.
Cava smaakt ook inderdaad bij iedere maaltijd. Vorige week donderdag maakte de oudste puber op donderdag een in huis geliefde maaltijdsalade, met gemengde pittige sla, uitgebakken bacon, in olijfolie gebakken stukjes brood, geraspte grana pardano of parmezaanse kaas en een heel zachtgekookt ei (uit Happy Days with the Naked Chef). In het verleden dronken we er Welschriesling bij, deze week een cava van Covides, de Duc de Foix Brut, aangeschaft bij Grapedistrict (€ 8,95). Bij ei en bacon is het lastig een wijn kiezen, maar de cava slaagde glansrijk. Als aperitief vonden we de Duc de Foix wat gewoontjes – hoewel hij met een scheutje liquor d’ulivi enorm opknapte. Maar bij het eten deed de cava het fantastisch!

Covides is een grote coöperatie met hoofdkantoor in Vilafranca del Penedès. Opgericht in 1963, beschikt het bedrijf anno 2009 over zeer moderne faciliteiten. Ruim 800 wijnboeren zijn lid, waarmee Covides de grootste van Catalonië is. Een van hun belangrijkste merken is Duc de Foix, waaronder zowel stille wijn als cava uitgebracht wordt. Voor wie er aan hecht: de Cava Duc de Foix Brut Reserva Especial kreeg in 2008 89 Parkerpunten.

Categorie: En verder.... Tags: Spanje, Wijnmomenten

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in