• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Cava’s van Mont-Ferrant

27 maart 2010 door Mariëlla Beukers

Mont-Ferrant Berta Bouzy Extra Brut
Gemaakt van 28% macabeu, 29% xarel•lo, 28 % parellada en 15% chardonnay gerijpt op hout. Alcoholpercentage 12%, minimaal 24 maanden kelderrijping
Ondanks (of dankzij, waarschijnlijk) het tikje restzoet (vreemd in een extra brut, eerlijk gezegd) een zeer prettige wijn: vol, fruitig en zeer dorstlessend. Het deel Chardonnay in de wijn rijpte zo’n drie maanden op Frans eiken vaten, wat de cava inderdaad een wat donkerder kleur en aroma’s van vanille meegaf. De afdronk is wel een beetje kort, maar dat mocht de pret bij de Kedgeree (een aangepast Indiaas gerecht waarin makreel, kerrie, wortel en rijst de hoofdrol spelen).

Mont Ferrant Brut Rosado
Gemaakt van 100% monastrell, alcoholpercentage 12%.
Dat rosé cava ook van monastrell gemaakt mag worden, was ik even vergeten. Maar achteraf verklaart dat natuurlijk die kleur…. Voor dit soort cava’s moeten ze misschien een nieuwe categorie invoeren: rode cava 😉

We proefden zo maar door de week Mont-Ferrant Brut Rosado, opnieuw bij een Indiaas recept, met naan (Indiaas plat brood). De combinatie was niet optimaal, maar de wijn hield stand tegen de pittige curry en de naan met koriander en knoflook.
Verbaasd waren we door de kleur: tamelijk cassisrood; met ook in geur en smaak heel licht een hint van zwarte bessen, zonder een moment zoet over te komen. Deze zijdezachte cava bleek elegant en rond, en zeer prettig om te drinken. En weer met zo’n prettig alcoholgehalte, slechts 12%. Ik let er steeds vaker op, zeker door de week!

Conclusie
Mont-Ferrant in Blanes (bij Girona) maakt mooie cava’s. Niet de allerbeste die we het afgelopen jaar gedronken hebben, wel de moeite waard om te leren kennen. Jammer dat de website van het huis zo weinig informatie biedt. En dat terwijl Mont-Ferrant een zeer oude en gerenommeerde firma is, daterend uit 1865, las ik elders. Mont-Ferrant is verkrijgbaar bij Vinos i Cavas; prijs van de rosé is circa 11 euro (zeer goede prijs-kwaliteitverhouding!), de extra brut is circa 17 euro.

Foto hierboven: druivenverwerking bij Mont-Ferrant, afkomstig van deze website.

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Bubbels, Cava, Spanje

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in