• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Celler Espelt – de wijnen

2 september 2008 door Mariëlla Beukers

Vlak voor de vakantie introduceerde ik het Noord-Spaanse bedrijf Espelt. Twee weken geleden besteedde ik uitgebreid aandacht aan ons bezoek aan de wijngaarden, in de prachtige kuststreek rondom Figueres. Maar na de wijngaarden moet er natuurlijk aandacht zijn voor de wijnen. Die wijnen worden sinds de eeuwwisseling gemaakt door Anna Espelt, een jonge oenologe die in Californië studeerde en werkte. Zij wilde bij terugkomst in Europa graag haar eigen wijnen maken, waar het familiebedrijf tot die tijd generaties lang de druiven had afgeleverd aan derden, zoals bijvoorbeeld de coöperaties die nog steeds belangrijk zijn in de Empordà.
Anna had echter iets anders voor ogen: moderne fruitige wijnen voor een breed publiek, maar wel gemaakt met respect voor lokale druiven en tradities. Zij kreeg de vrije hand in het familiebedrijf en sindsdien vindt de omslag van het bedrijf in rap tempo plaats. Een hypermodern bedrijfsgebouw verrees naast de oude familie-mas. Je treft er roestvrijstalen tanks naast oude houten cuves en nieuwe Franse barriques. Een verkooplokaal maakt deel uit van het gebouw, met geklimatiseerde proefruimtes, smaakvolle displays, maar toch ook nog een wand met taps, om wijn in jerrycan te leveren……

Naar dit bedrijfsgebouw keerden we na de rondrit langs de wijngaarden terug. Beneden zijn de verkoopruimte, vinificatiehallen en vatenopslag, boven wisselen kantoren, expositieruimte en proeflokalen elkaar af. Samen met exportmanager Ramuntxo Andonegui proefden we zeven wijnen, in een optimale omgeving. Zo hoor je wijn te proeven: koele ruimte, witte tafel, goede grote glazen, geen afleiding door geluid, gelegenheid om te zitten en te schrijven, spuugemmers, water.

Mijn toppers zijn de volgende vijf:

Vailet 2007: fris en droog, sappige zuren, met verrassende lengte. Wijn van grenache blanc en macabeo, voor op het terras of om een (inkt)visje bij te eten. Bodemtype: klei op graniet; vergisting vindt plaats bij 14° graden, geen inweking, geen rijping op hout, 12,5% alcohol.

Quinze Roures 2007: volle en krachtige, breed inzetbare witte wijn van grenache gris en blanc. Bodemtypen: leisteen voor de grenache gris, klei op graniet voor de grenache blanc; vergisting op barrique, rijping zes maanden in Frans eiken, 13,5% alcohol.

Sauló 2006: kruidige en frisse rode basiswijn, heerlijk bij Spaanse vleesstoofpot of de barbecue. De grenache en de carignan voor deze wijn groeien op Cap de Creus, op verpulverd graniet. Vergisting bij 24° C, gescheiden inweking van de druivenrassen gedurende 12 dagen, vijf maanden rijping op houten vaten, lichte filtering, 13,5% alcohol.

ComaBruna 2005: fluweelzacht én kruidig, elegant en complex; wijn voor bij het haardvuur, gemaakt van syrah, carignan en marselan. Bodemtypen: verpulverd graniet en leisteen; voorafgaand aan de vergisting op 25° C vindt een koude pre-fermentatie plaats. Inweking gedurende 17 dagen, rijping 14 maanden op nieuwe vaten van Allier-eiken, medium toast, 13,6% alcohol.

Garnatxa Jove 2006: zoete topper van grenache, combineert fantastisch met verse walnoten en gedroogde abrikozen. In Spanje komt de fles na de maaltijd op tafel, om nog tot diep in de nacht na te bomen en noten te knabbelen. Gemaakt door toevoeging van alcohol tijdens de vergisting. Bodemtype: verpulverd graniet, alcohol 15%.

Later, tijdens de lunch bij restaurant Can Rafa in Cadaques, kozen we opnieuw voor een Espelt-wijn: de Coralí rosé van grenache was een perfecte en stevige begeleider van de calamares à la plancha en de paëlla!

Tot slot is ook de Escuturit brut naturel nog het vermelden waard. We namen een fles mee naar Nederland en genoten daar afgelopen weekend in de haven van Willemstad van…. Deze cava wordt gemaakt van chardonnay, macabeo en xarel.lo en heeft 0 gram restsuiker en is dus helemaal droog! Heerlijk, deze cava kan zich absoluut meten met vele andere uitstekende mousserende wijnen.

Naast deze indrukwekkende lijst maakt het bedrijf nog zeker zes andere wijnen én olijfolie. Daarvan intrigeert vooral de Airam me, een zoete wijn die rijpt op een solera-systeem sinds 1998. Volgende keer moet ik vooral niet vergeten die te proeven of mee te nemen!

Een deel van de wijnen van Espelt wordt in Nederland geïmporteerd door Vinites. Op maandag 8 september a.s. vindt een grote Spaanse proeverij van Vinites plaats, waarbij ook Espelt-wijnen op de tafel staan en Ramuntxo Andonegui uitleg komt geven. Van harte aanbevolen, wel even aanmelden!

Categorie: Proeven Tags: Spanje

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in