• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Celler Espelt – de wijngaarden

17 augustus 2008 door Mariëlla Beukers

In het uiterste noordoosten van Spanje, zo’n 100 kilometer boven Barcelona, ligt een wijnstreek die in Nederland vrij onbekend is. De DO Empordà vormt het achterland van bekende (bad)plaatsen als Roses en Cadaqués; de wijnen die er vandaan komen zijn rood, wit, rosé, zoet, droog, stil en mousserend. Het gebied kent een aantal coöperaties, maar sinds de laatste decennia van de twintigste eeuw laten ook steeds meer kleinere producenten van zich horen. De bekendste producent is sinds jaar en dag Castillo Peralada in het gelijknamige stadje, die een vrij goede en bekende cava maakt.

Tijdens mijn vakantie had ik het grote geluk één van die ‘kleinere’ wijnmakers, Espelt Viticultors, te mogen bezoeken, een zeer moderne producent van fruitige en kwalitatief uitstekende wijnen. Dat ‘klein’ is relatief: van de 2000 ha. wijngaard in Empordà bezit Espelt er 200 (die overigens niet allemaal in gebruik zijn). Zij zijn daarmee één van de grootste particuliere producenten in het gebied. In een tweetal bijdragen zal ik de komende tijd het bedrijf introduceren. Voordat ik aandacht schenk aan de wijnen, eerst aandacht voor de wijngaarden, omdat die een belangrijk deel van ons bezoek vormden. En: zonder goede wijngaarden meestal geen goede wijn!

Bij onze aankomst in Vilajuïga werden we ontvangen door Ramuntxo Andonegui, die sinds enige jaren exportmanager is van het bedrijf. Hij stelde ons voor allereerst twee wijngaarden te gaan bezoeken. De oorspronkelijke wijngaarden bevinden zich rondom het huis van de familie Espelt, maar sinds een aantal jaren worden ook wijngaarden in de omgeving gekocht en aangeplant. Twee van die wijngaarden wilde Ramuntxo Anondegui ons graag laten zien: een aantal percelen op Cap de Creus, met veelal jonge aanplant, en een aantal percelen zeer oude stokken in Vilamaniscle, in het gebied dat lokaal bekend staat als L’Albèra. Bij Espelt wordt handmatig geoogst, wat met de vele oude stokken die als zogenaamde ‘bushvines’, lage struiken, aangeplant zijn, ook niet anders kan. Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met respect voor omgeving en milieu, uiteraard ook ingegeven door de ligging van de wijngaarden in twee nationale parken.

Na onze pubers achtergelaten te hebben op het strand van Roses, sloegen we een uiterst smal weggetje in. Het bleek het weggetje naar het beroemde restaurant El Bulli te zijn, waarlangs ook de wijngaarden van Espelt liggen. Deze wijngaarden bevinden zich in het Parc Natural del Cap de Creus, een fantastisch mooie natuurgebied aan zee, waar Espelt rechten heeft op 18 ha. aanplant en waar nauw samengewerkt wordt met de beheersorganisatie van het Nationale Park. Espelt heeft er alleen mogen planten omdat men de biodiversiteit van het Park wil verbeteren. Bovendien vormen de wijngaarden een wal tegen de veel voorkomende bosbranden en beschermen zo de badplaats Roses. Wijnstokken branden namelijk zeer slecht. De bodem op Cap de Creus bestaat uit verpulverd graniet, dat zeer fruitige wijnen oplevert (denk aan de Beaujolais, waar in de cru’s de bodem ook uit graniet bestaat!). Aangeplante druivenrassen zijn garnatxa (grenache), cariñena (carignan) en monastrell (mourvèdre), met nog wat marcelan en syrah. De hellingen liggen voornamelijk op het zuiden.
Naast de wijngaarden bezit Espelt hier ook een olijfboomgaard: men mocht in het gebied wijnstokken planten, op voorwaarde dat ook de oude verwaarloosde olijfbomen werden gered. De uitstekende extra vierge olie van Espelt is inmiddels in het proeflokaal te koop.

Achter Ramuntxo Andonegui aan reden we vervolgens terug naar Vilajuïga, lieten daar onze eigen auto achter en vervolgden in één auto onze weg de andere kant op, richting de Pyreneeën. L’Albèra, of de Albères – zoals ze in Frankrijk genoemd worden – zijn de meest oostelijke uitlopers van deze bergketen. Ook dit is een beschermd natuurgebied. Wijngaarden liggen zowel op de noordelijke hellingen in Frankrijk als op de zuidelijke in Spanje. Ter hoogte van plaatsjes als Vilamaniscle en Rabós, net ten noorden van Figueres, gaan deze zuidelijke uitlopers over in het vlakkere land van de provincie Girona. Al in de Romeinse tijd trof men hier wijngaarden, terwijl in de Middeleeuwen kloosters als Sant Pere de Rodes een belangrijke rol in de wijnbouw speelden. In de jaren zestig van de twintigste eeuw trad echter het verval in. Ramuntxo Andonegui vertelde ons bijvoorbeeld dat veel wijnboeren uit dit gebied in de oogsttijd hun eigen wijngaarden achterlieten om te gaan werken op de hellingen in Banyuls, aan de Franse kant. Daar konden zij veel meer geld verdienen. Nu worden veel van deze oude wijngaarden opgekocht en nieuw leven ingeblazen, onder andere door Espelt. Zij kochten bijvoorbeeld zo’n drie jaar geleden een perceel aan met stokken die teruggaan tot 1901! Er staat hier veel cariñena, afgewisseld met grenache gris.
Rondom Vilamaniscle bestaat de bodem uit leisteen, zand en klei en bezit men zo’n 52 ha., met een gemiddelde leeftijd van de stokken van 70 jaar. De wijngaarden worden afgewisseld met percelen met andere gewassen en met kurkbomen. Door het piepkleine plaatsje Rabós, waar onze luxe stationwagen niet door de straatjes had gepast, keerden we terug naar Vilajuïga, waar we dan eindelijk de wijnen zouden gaan proeven.
De overige wijngaarden van Espelt bevinden zich in Vilajuïga zelf, rondom het oude familiehuis en het hypermoderne bedrijfsgebouw. Aan te treffen druivenrassen zijn nog merlot, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, muscat d’Alexandrie, chardonnay, macabeu en xarel.lo. De laatste drie worden gebruikt voor de mousserende wijnen Escuturit en Escuturit Brut.

Wijnen van Espelt worden in Nederland geïmporteerd door Vinites. Op 8 september organiseert dit bedrijf een grote Spaanse proeverij in Amersfoort, waar ook Ramuntxo Andonegui van Celler Espelt aanwezig zal zijn.

Foto’s: Wijngaarden op Cap de Creus; Ramuntxo Andonegui (links) in de wijngaarden bij Vilamaniscle.

Categorie: Wijnmaken en wijngaard Tags: Spanje

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in