• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Chambolle Musigny 1999, Domaine Michel Gros

15 januari 2006 door Mariëlla Beukers

Gisteren aten we een verrukkelijke pasta met kip in room en gesmoorde venkel. ’s Morgens bedenken we dan ook wat we daarbij willen drinken. Meestal gaat dat heel instinctief, zoiets als: ‘mm, daar lijkt me een …jonge … rode wijn wel lekker bij. Jonge rode Loire of zo. Wat hebben we daarvan?
‘mm, maar we hebben ook drie Chambolle Musigny’s liggen, van 1999. Moeten we die niet eens proberen? Zou dat gaan, bij pasta met kip? Ach, in de Bourgogne houden ze toch wel van kip in room. Moet kunnen, toch? We proberen het gewoon….

En het pakte weer geweldig uit. Michel Gros is een maker die woont in Vosne-Romanée, maar ook bezittingen in Chambolle Musigny heeft. In 2002 won Michel Gros op de International Wine Challenge de gouden medaille voor zijn Chambolle Musigny 2000. In de Guide Hachette wordt de wijn omschreven als eerder mannelijk dan vrouwelijk, stevig, met veel body. En dat kunnen we zeker beamen. Een mooie paarse kleur, die heel, heel licht naar steenrood liep langs de randen (de wijn is tenslotte al ruim zes jaar oud). De geur had in het begin iets van frisse stallucht (niet lachen, is echt zo, probeer maar), die later, veel later toch een klein beetje naar snoepjes overging. Maar zeker niet de traditionele frambozensnoepjes die je in Bourgogne vaak herkent. De smaak was stevig, goede zuren, met in de afdronk soms zelfs een hint van kersen.
Ik kreeg zelfs visioenen van de D12, de weg die door Chambolle Musigny loopt, prachtig langs de hellingen van Bourgogne’s wijngaarden. Toch maar weer eens naar toe gaan, in de zomer!
En het smaakte uitstekend bij die kip in room over de pasta! De wijn was volgens ons op zijn top, lekker laten liggen zou kunnen, maar of we er dan nog zo van zullen genieten? We zullen zien hoe het uitpakt.

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed zegt

    15 januari 2006 om 12:47

    Ja, die stallucht herken ik wel, komt wel meer voor bij wat oudere Pinot Noirs.
    Lijkt me overigens een heel mooie wijn. Van dit type wijn kan ik ook heel intens genieten !!

    Michel Gros staat heel goed aangeschreven, alhoewel ik dit domaine persoonlijk niet ken.
    Ook in de Guide Hachette jaarlijks een of meer vermeldingen !

    Ed

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in