Heerlijk toch, genieten van een glas champagne op een dag dat er gewoon niets te vieren is? Een doodnormale doordeweekse vrijdag, begin van het weekend. Zo’n dag waarop je hard hebt gewerkt, en je baalt van al het werk dat nog niet af is. En dan thuiskomen, de gekoelde fles ontkurken en op de bank neerploffen. Ik teken ervoor. Zeker met een fles Champagne Pol Roger Brut Réserve, een elegante champagne van pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Serveer er wat hapjes bij, en je voelt je als Louis Couperus en zijn metgezellen Orlando en Elettra tijdens een lui soupertje in het Nice van rond 1910. Het drietal at “broodjes met kaviaar, partrijzen in gelei en haas. Compôte, taart, ijs, bonbons en allerlei zoetigheid. Orlando laat Champagne-flesch na flesch ontknallen. […] ‘Zie je, dit is nu pas gezellig. Bedenk, dat het buiten steeds stortregent! Maar binnen is het gezellig, mooi, lekker en lief.’”* Nu dronk Couperus liever een ander merk champagne dan Pol Roger, maar ach, dat mag de pret niet drukken. Ook was de drank rond 1900 gemiddeld een stuk zoeter dan nu.
Deze Pol Roger Brut is overigens niet superdroog, wel subtiel en fruitig van smaak, met fijne mousse en mooie tonen van geroosterd brood. Misschien meer geschikt voor oesters en een toastje met garnalen dan voor die bonbons van Couperus. Maar het blijft ‘gezellig, mooi, lekker en lief’, een glaasje Pol Roger Brut Réserve op de gewone vrijdagmiddag.
Champagnes van Pol Roger zijn verkrijgbaar bij winkels aangesloten bij de Wijnkring. Prijs van de Brut Reserve tot eind oktober € 39,95.
* vrij naar een passage in Couperus Culinair van José Buschman, verschenen in 2013.