• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Champagne op de vrijdagmiddag

10 oktober 2014 door Mariëlla Beukers

Heerlijk toch, genieten van een glas champagne op een dag dat er gewoon niets te vieren is? Een doodnormale doordeweekse vrijdag, begin van het weekend. Zo’n dag waarop je hard hebt gewerkt, en je baalt van al het werk dat nog niet af is. En dan thuiskomen, de gekoelde fles ontkurken en op de bank neerploffen. Ik teken ervoor. Zeker met een fles Champagne Pol Roger Brut Réserve, een elegante champagne van pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Serveer er wat hapjes bij, en je voelt je als Louis Couperus en zijn metgezellen Orlando en Elettra tijdens een lui soupertje in het Nice van rond 1910. Het drietal at “broodjes met kaviaar, partrijzen in gelei en haas. Compôte, taart, ijs, bonbons en allerlei zoetigheid. Orlando laat Champagne-flesch na flesch ontknallen. […] ‘Zie je, dit is nu pas gezellig. Bedenk, dat het buiten steeds stortregent! Maar binnen is het gezellig, mooi, lekker en lief.’”* Nu dronk Couperus liever een ander merk champagne dan Pol Roger, maar ach, dat mag de pret niet drukken. Ook was de drank rond 1900 gemiddeld een stuk zoeter dan nu.

Deze Pol Roger Brut is overigens niet superdroog, wel subtiel en fruitig van smaak, met fijne mousse en mooie tonen van geroosterd brood. Misschien meer geschikt voor oesters en een toastje met garnalen dan voor die bonbons van Couperus. Maar het blijft ‘gezellig, mooi, lekker en lief’, een glaasje Pol Roger Brut Réserve op de gewone vrijdagmiddag.

Champagnes van Pol Roger zijn verkrijgbaar bij winkels aangesloten bij de Wijnkring. Prijs van de Brut Reserve tot eind oktober € 39,95.
* vrij naar een passage in Couperus Culinair van José Buschman, verschenen in 2013.

Categorie: Proeven Tags: Bubbels, champagne, Couperus, Frankrijk, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in