Elf flessen champagne zijn vandaag geveild, met een totale opbrengst van € 125.000. Het was dan ook geen gewone champagne, maar champagne uit ca. 1840, gevonden op de bodem van de zee. De elf flessen maakten deel uit van een vondst van 162 flessen die in 2010 voor de kust van de Åland- archipel in de Baltische Zee werden geborgen. De Åland-archipel ligt tussen Zweden en Finland en heeft een eigen autonome regering.
In de jaren sinds de vondst in 2010 zijn alle gevonden flessen onderzocht. 79 van de 162 bleken drinkbare champagne te bevatten, van de huizen Juglar, Veuve Clicquot en Heidsieck. Vier flessen bevatten bier, diverse flessen waren ondrinkbaar en nog een klein aantal was gebroken. In 2010 werden door de eigenaar, de regering van Åland, al twee flessen champagne geveild, vandaag volgden er nog elf. Plaats van handeling was het plaatsje Mariehamn op Åland.
Vooral het huis Veuve Clicquot was nauw bij deze veiling en de voorbereidingen betrokken. Zo werden alle flessen Veuve Clicquot onderzocht, geproefd en voorzien van een nieuwe kurk met muselet. Bedrijfshistoricus Fabienne Moreau deed uitgebreid onderzoek naar de vondst en de flessen, en wist onder andere de datering vrij nauwkeurig vast te stellen. Zo hadden de gevonden flessen touwtjes om de kurk, en geen ijzerdraadjes. Dat betekent dat de flessen van vóór 1844 moesten zijn, toen de muselet van ijzerdraad werd ingevoerd. Verder hadden de oorspronkelijke kurken, die allemaal nog veilig en stevig in de flessen zaten, op de vlakke onderkant van de kurk een ingebrand merkteken, wat ze heel duidelijk als afkomstig van Veuve Clicquot maakte. Deze techniek van merken werd in 1841 door de weduwe Clicquot ingevoerd. Documenten in het bedrijfsarchief van de firma suggereren ook dat de weduwe zelf de blends voor deze flessen heeft samengesteld.
De bestemming van de flessen is niet geheel duidelijk, maar een Finse of Russische afnemer ligt voor de hand. Champagne was immens populair in Helsinki en aan het hof in St. Petersburg in die tijd. In het wrak zijn bovendien andere luxe goederen als porselein gevonden.
De 79 drinkbare flessen hebben al diverse proefnotities opgeleverd. Grote gemene deler: de champagne was immens zoet, maar had ondanks dat een uitstekende zuurbalans. Aroma’s van onder andere citrus waren nog aanwezig, en diverse wijnen hadden een enorm lange afdronk. Waarom de flessen zo goed bewaard zijn gebleven? Dat ligt aan een combinatie van factoren:
- Door de druk van het zeewater op die diepte zijn de kurken keurig in de fles gebleven. In het donkere en koude water van circa 5 °C kon de wijn bovendien goed rijpe
- De kwaliteit van de champagne-productie in de eerste helft van de 19e eeuw was erg hoog.
- Het koolzuur in de flessen heeft de frisheid en de aroma’s ruim 170 jaar vast weten te houden. De flessen gaven bovendien zelfs nog een plopje bij het openen!
Wil je meer weten over deze fascinerende vondst? Veilighuis Artcurial Briest-Poulain-F.Tajan heeft een uitgebreide catalogus voor de veiling samengesteld, waarin het verhaal van de vondst nauwkeurig beschreven staat. Bovendien tref je veel informatie en een filmpje op deze website.
Bron opbrengst veiling: Bloomsberg.com