• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Flessen champagne uit 1840 brengen € 125.000 euro op

8 juni 2012 door Mariëlla Beukers

Elf flessen champagne zijn vandaag geveild, met een totale opbrengst van € 125.000. Het was dan ook geen gewone champagne, maar champagne uit ca. 1840, gevonden op de bodem van de zee. De elf flessen maakten deel uit van een vondst van 162 flessen die in 2010 voor de kust van de Åland- archipel in de Baltische Zee werden geborgen. De Åland-archipel ligt tussen Zweden en Finland en heeft een eigen autonome regering.

In de jaren sinds de vondst in 2010 zijn alle gevonden flessen onderzocht. 79 van de 162 bleken drinkbare champagne te bevatten, van de huizen Juglar, Veuve Clicquot en Heidsieck. Vier flessen bevatten bier, diverse flessen waren ondrinkbaar en nog een klein aantal was gebroken. In 2010 werden door de eigenaar, de regering van Åland, al twee flessen champagne geveild, vandaag volgden er nog elf. Plaats van handeling was het plaatsje Mariehamn op Åland.

Vooral het huis Veuve Clicquot was nauw bij deze veiling en de voorbereidingen betrokken. Zo werden alle flessen Veuve Clicquot onderzocht, geproefd en voorzien van een nieuwe kurk met muselet. Bedrijfshistoricus Fabienne Moreau deed uitgebreid onderzoek naar de vondst en de flessen, en wist onder andere de datering vrij nauwkeurig vast te stellen. Zo hadden de gevonden flessen touwtjes om de kurk, en geen ijzerdraadjes. Dat betekent dat de flessen van vóór 1844 moesten zijn, toen de muselet van ijzerdraad werd ingevoerd. Verder hadden de oorspronkelijke kurken, die allemaal nog veilig en stevig in de flessen zaten, op de vlakke onderkant van de kurk een ingebrand merkteken, wat ze heel duidelijk als afkomstig van Veuve Clicquot maakte. Deze techniek van merken werd in 1841 door de weduwe Clicquot ingevoerd. Documenten in het bedrijfsarchief van de firma suggereren ook dat de weduwe zelf de blends voor deze flessen heeft samengesteld.

De bestemming van de flessen is niet geheel duidelijk, maar een Finse of Russische afnemer ligt voor de hand. Champagne was immens populair in Helsinki en aan het hof in St. Petersburg in die tijd. In het wrak zijn bovendien andere luxe goederen als porselein gevonden.

De 79 drinkbare flessen hebben al diverse proefnotities opgeleverd. Grote gemene deler: de champagne was immens zoet, maar had ondanks dat een uitstekende zuurbalans. Aroma’s van onder andere citrus waren nog aanwezig, en diverse wijnen hadden een enorm lange afdronk. Waarom de flessen zo goed bewaard zijn gebleven? Dat ligt aan een combinatie van factoren:

  • Door de druk van het zeewater op die diepte zijn de kurken keurig in de fles gebleven. In het donkere en koude water van circa 5 °C kon de wijn bovendien goed rijpe
  • De kwaliteit van de champagne-productie in de eerste helft van de 19e eeuw was erg hoog.
  • Het koolzuur in de flessen heeft de frisheid en de aroma’s ruim 170 jaar vast weten te houden. De flessen gaven bovendien zelfs nog een plopje bij het openen!

Wil je meer weten over deze fascinerende vondst? Veilighuis Artcurial Briest-Poulain-F.Tajan heeft een uitgebreide catalogus voor de veiling samengesteld, waarin het verhaal van de vondst nauwkeurig beschreven staat. Bovendien tref je veel informatie en een filmpje op deze website.

Bron opbrengst veiling: Bloomsberg.com

 

 

Categorie: En verder.... Tags: Aland, Bubbels, champagne, veiling, Veuve Clicquot, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in