Ooit had ik samen met Ingrid Larmoyeur (Vinissima) het idee om eens een champagneglazentest te organiseren. Helaas hebben wij nooit tijd gehad deze uit te voeren, en nu wordt dit idee opgepakt door Het Wijninstituut. Dat Wijninstituut laat in een persbericht het volgende weten:
In het begin van de twintigste eeuw waren champagnecoupes erg in de mode. In nachtclubs over de hele wereld werd tussen 1930 en1940 champagne uit dit brede ronde glas geschonken. De Fransen claimden dat de coupe naar de (linker) borst van Marie-Antoinette was gevormd. De coupe was gemaakt voor de toenmalige stijl champagne, een zoete dessert champagne, populair in de negentiende eeuw. Huidige wijnkenners vinden de coupe alleen nog geschikt voor ijs of andere desserts. Voor champagne is hij ongeschikt, want de bubbels zijn nauwelijks zichtbaar en verdwijnen snel door het grote oppervlak, dat met de lucht in aanraking komt. De laatste halve eeuw is de coupe vervangen door de flute. Lange, smalle glazen met een lange steel. Dit geeft twee voordelen: weinig contact met de lucht en een lange weg die de bubbels moeten afleggen door het glas. Op de bodem van het glas word opzettelijk een oneffenheid gemaakt, waar de bubbels beginnen. Is dit dan het ideale champagneglas? Wellicht voor simpele en droge champagnes, omdat de aroma’s geconcentreerd uit het glas komen. Maar voor de vollere en kwalitatief hogere champagnes? Waarschijnlijk zijn er betere opties, die de bubbels begeleiden en de aroma’s tot hun recht laten komen. Het zou kunnen dat een tulpglas (taps toelopend) het beste is en ook nog walsen mogelijk maakt. Het zou ook kunnen dat, met name voor gerijpte champagnes, grotere glazen beter zijn. Daarin komen de aroma’s beter tot hun recht en opent de champagne zich sneller.
Champagneglazentest
Op de culinaire consumentenbeurs De Tasty zal een glazentest worden gedaan met drie Riedel glazen: een klassieke flute, een moderne flute gemaakt op basis van bovenstaande theorie, en een afwijkend glas. Ongeveer 100 deelnemers kunnen op 11 en 12 oktober aan deze test deelnemen. Voorintekening bij de organisator van deze test, landelijke wijncursusorganisator Het Wijninstituut (www.wijninstituut.nl). Voorintekenen geeft meer zekerheid van deelname (voor 14.00 uur), via info@wijninstituut.nl
De Tasty
De culinaire consumentenbeurs De Tasty (www.detasty.nl) vindt plaats in de Jaarbeurs Utrecht.
Ik zal op De Tasty aanwezig zijn, en proberen verslag te doen van de test. Wordt vervolgd.