• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Charamba

20 januari 2007 door Mariëlla Beukers

“Deze fles had een schroefdop moeten hebben.” Dat was de verzuchting die we vrijdagavond slaakten toen we een fles witte Portugese tafelwijn ontkurkten: de wijn was gekurkt en echt te vies om te drinken. Hij ging onmiddellijk door de gootsteen. Eeuwig zonde. Dit soort wijnen hoort zo langzamerhand echt met schroefdop uitgerust te worden: wijnen die fris en fruitig bedoeld zijn en jong gedronken moeten worden.

Gelukkig had ik ook de rosé van hetzelfde merk koud liggen, en die was wel goed. Beide wijnen waren van het merk Charamba en zijn recent door Schouten Wijnimport aan hun portfolio toegevoegd. De prijs ligt rond de 7 euro.

Charamba is de naam van een traditionele dans in de Azoren en was de eerste rode wijn die buiten de Vinho Verde regio op de markt werd gebracht door het moderne wijnbedrijf Quinta da Aveleda. In 1992 werd deze wijn voor het eerst geëxporteerd. Al direct werd de wijn internationaal erkend om de goede prijs/kwaliteit verhouding en werd een van de best verkopende Portugese wijnen in de belangrijkste buitenlandse markten. Charamba is de meest bekroonde wijn van Quinta da Aveleda.

Over de witte kunnen we dus helaas niet oordelen, een notitie van de rode volgt binnenkort. De rosé was de moeite waard. Niet groots of gedenkwaardig, maar gewoon lekker. In de geur zijn vooral frambozen en kersen te ontdekken, de smaak is vol fruit en droog. Er is vrij veel tannine aanwezig, verklaarbaar uit de gebruikte druivensoorten cabernet sauvignon en touriga nacional. De nasmaak was mij eerst iets té droog, soms leek het of je op een stukje hout sabbelde. Toen de fles even open had gestaan, verdween dat houtige karakter gelukkig.

Deze Charamba rosé is echt een flesje voor na een drukke werkweek, om zo even open te trekken, voor onbekommerd drinkplezier. Deze rosé wordt door ons ingedeeld in categorie 2: blij als ik dit op een feestje krijg.

Charamba rosé 2005, Quinta da Avelada, € 6,95. Geïmporteerd door Schouten Wijnimport.

Categorie: Proeven Tags: Portugal

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in