Begin januari waren ze nog niet in Nederland verkrijgbaar, maar met zo’n marketing en zo’n opvallende naam moet dat hopelijk inmiddels gelukt zijn. Aan de presentatie op Wine Professional en de kwaliteit van de wijnen heeft het in ieder geval niet gelegen! Dat was allemaal voortreffelijk in orde.
Ik heb het over het Duitse Weingut Chat Sauvage uit de Rheingau, met zijn verbluffende Pinot Noirs. Voor die Franse namen is heel bewust gekozen: de Duitse naam van de druif pinot noir is eigenlijk Spätburgunder, maar vanwege de hoge status van Bourgogne, de beroemdste wijn gemaakt van pinot noir, is gekozen voor de Franse aanduiding. Daarnaast zijn ook de flessen nog eens van het bekende Bourguignon-model en siert de Franse lelie het logo.
Je begrijpt het inmiddels al: ‘Der’ Chat Sauvage is niet zomaar een gezellig Duits familiebedrijf, maar een bewuste creatie van een zakenman met grote passie voor wijn. Hoe de betreffende zakenman, Günter Schulz, verliefd werd op de wijngaarden en wijnen van de Rheingau staat te lezen in het volgende opmerkelijke marketingtooltje, een stripboekje.
Daaruit leert de lezer ook dat de eerste wijnen in 2001 gemaakt werden, met aangekochte druiven. Percelen werden vervolgens aangekocht op de beste hellingen van de Rheingau (waar de Rijn oost-west loopt), waaronder de Johannisberger Hölle, de Lorcher Kappelenberg, de Rüdesheimer Drachenstein en de Assmanshäuser Höllenberg. Inmiddels bezit Schulz 7 hectare, waarvan tweederde zogenaamde Steillagen (wijngaarden op steile hellingen) zijn. De bodems bestaan uit kwartsiet, leisteen (Schiefer) en löss-leem. Sinds 2009 is verder een modern design bedrijfsgebouw met vinotheek neergezet in Johannisberg. Schulz heeft uiteraard een aantal medewerkers; bedrijfsleider en keldermeester Michel Städter is er daar één van, en hij schenkt ons de wijnen op Wine Professional.
Dit jaar viert Chat Sauvage bovendien zijn tiende verjaardag, en de tijd is rijp voor de wereld om nader kennis te maken met de wijnen van de wilde kat. Naast Pinot Noir is dat overigens slechts Chardonnay, vergist op kleine eiken vaten, en een Rosé Sekt van Pinot Noir.
Op Wine Professional werd ons de jaargang 2009 Pinot Noirs gepresenteerd, en in hoog tempo heb ik er een aantal geproefd. Zij vielen mij op door hun subtiele aroma’s van fruit en hout, fluwelige zachtheid, stevige structuur en volle fruit. Vooral de Assmanshäuser Höllenberg is me bijgebleven als een geweldige wijn waar ik nog eens rustig voor zou willen gaan zitten. Assmanshäusen is overigens vanouds bekend vanwege zijn rode wijnen. Na de rampen uit de 19e eeuw werd hier niet herplant met witte rassen, maar bleef rood de norm.
De wijnen van Chat Sauvage hebben de grote Bourgognes als voorbeeld. Wat betreft kwaliteit kunnen ze zich daar ook absoluut mee meten, is mijn eerste indruk. Bovendien zou je in de Bourgogne veel meer moeten betalen voor dezelfde kwaliteit. En dat ondanks het feit dat de prijzen van Chat Sauvage ook niet mis zijn: die variëren van € 16,- voor de instap 2009 Rheingau tot € 120, – voor een 2009 Assmanshäuser Höllenberg Erstes Gewachs.
Maar toch vond ik het geen ‘Bourgognes’, maar uitstekende, hoogste kwaliteit Duitse ‘Spätburgunders’. Waar dat precies aan ligt, vind ik lastig te benoemen. Is het het houtgebruik? Is het de specifieke kloon van de druiven? Is het de bodem? Ik sprak erover met Michel Städter, maar we kwamen er niet echt uit. Zo’n snelle proeverij op een beurs is voor dit soort gesprekken dan ook niet geschikt. Bovendien heb ik de Erste Gewächse niet geproefd, de topwijnen van het huis. (Zou ik ook niet laten proeven, anders wordt het veel te gezellig in zo’n stand.)
De tijd zal leren of ik de Chat Sauvages nog eens op mijn gemak kan beoordelen, bij voorkeur met wat andere mooie Duitse Pinot Noirs/Spätburgunders – uit de Ahr bijvoorbeeld – ernaast, en een paar mooie Bourgognes voor de vergelijking. On vera…. Maar als ik de Chat Sauvages ergens tegenkom, zal ik zeker wat van de 2009 inslaan. Want het zijn prachtige wijnen, uit een heel goed jaar!