• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Château Rives-Blanques: een kennismaking die naar meer smaakt

28 april 2013 door Mariëlla Beukers

CarylPanmanEigenlijk behoeven ze geen introductie meer in Nederland: de wijnpers heeft ze al lang ontdekt. Maar af en toe weer even aandacht vragen voor zeer bijzondere wijnen én een sympathiek echtpaar kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom vandaag in de spotlights: Château Rives-Blanques, van Jan en Caryl Panman.

We kenden elkaar vaag van Twitter en ik had over hen gelezen in Vivre!, het boek dat Ger Bouten in 2010 publiceerde over Nederlandse wijnboeren in Frankrijk. Ik was best nieuwsgierig naar de wijnen die dit echtpaar maakte, dus toen de gelegenheid zich voordeed om tijdens Prowein de stand van Rives-Blanques te bezoeken, heb ik die uiteraard aangegrepen.

Uitzicht op besneeuwde toppen
Château Rives-Blanques ligt in het diepe zuiden van Frankrijk, aan de voet van de Pyreneeën. Carcassonne is 20 km reizen naar het noorden, Limoux 10 km naar het zuiden.  Het domein ligt op 350 meter hoogte en kijkt uit op de vaak besneeuwde bergtoppen. Een van die toppen gaf het domein zijn naam:  Rives-Blanques.  Opvallend is dat Rives-Blanques uitsluitend witte druiven verbouwd: chardonnay, chenin blanc, mauzac en sauvignon blanc. Een gedeelte van de circa 22 ha wijngaarden wordt momenteel aangepast voor biologische productie.  Jan en Caryl streken er nu bijna 20 jaar geleden neer, en hebben in die tijd een uitstekende naam als wijnproducenten opgebouwd. De wijnen wonen tal van prijzen en staan jaar in jaar uit in de Guide Hachette, bijvoorbeeld.

Monk-cellar-tasterFoto’s op de iPad
Enigszins verhit en een beetje in haast kom ik in Düsseldorf bij hen aan. Dankzij de profielfoto’s op de sociale media word ik door Caryl gelijk herkend, de stand binnengehaald en op een stoel geplant. Ik moet proeven! En dat wordt een zeer bijzondere en aangename ervaring.

Caryl laat me op de iPad een aantal schitterende foto’s van de omgeving en de wijngaarden zien, en ik heb spijt dat we dit jaar geen zomervakantie in Zuid-Frankrijk hebben gepland. Mijn oog valt ook op een foto van een vijftiende- of zestiende-eeuws document, aan het handschrift te zien. Het blijkt de bekende vermelding uit 1531 te zijn waaruit blijkt dat de monniken van het klooster van Saint-Hilaire bij Limoux al mousserende wijnen kenden vér voor Dom Perignon in de Champagne.

Die  mousserende wijnen én de autochtone druif mauzac zijn twee van de kenmerken van de appellation Limoux. De derde pijler is de chardonnay, die bovendien steeds meer de plaats van mauzac inneemt. De jaarlijkse veiling Toques et Clochers, waar chardonnay een hoofdrol speelt, is in Nederlandse wijnkringen vrij bekend. Op deze veiling komen vaten met Limoux-wijn onder de hamer voor het goede doel. De opbrengst gaat naar de restauratie van de klokkentorens van het gebied.

Liefde voor mauzac
De autochtone druif mauzac is de grote liefde van Caryl: ze legt me uit dat het een lastige druif is, die je vooral voor niet-mousserende wijnen veel aandacht moet geven. Ik krijg om te beginnen een wijn van deze druif te proeven, en dat komt mij prima uit. Want ik vergeet wel eens dat Frankrijk ook zo zijn ‘rare druiven’ heeft, die soms ongelooflijk mooie wijnen kunnen opleveren. En naar dat soort wijnen blijf ik altijd op zoek!  Ik proef de frisse en zuivere, mousserende, Blanquette de Limoux 2010, van 90% mauzac en 10% chardonnay en chenin blanc. Daarna volgen twee even frisse als rijke Crémants, een rosé en een blanc de blancs. De 5% pinot noir in de rosé wordt aangekocht, de blanc de blancs is van chardonnay en chenin blanc. Jancis Robinson schreef over deze laatste twee: ‘Heerlijk! Wie heeft nog Champagne nodig?’ Ik kan het helemaal eens zijn met Jancis; wat een geweldige frisse én spannende wijnen zijn dit!  De rosé barst van het fruit en heeft een prachtige structuur, waarin de tannines subtiel verwerkt zijn. De Blanc de Blancs is droog en zuiver, maar ook enorm vol en rijk, met een licht zoetfruitige afdronk. Geen crowd pleasers, maar wel wijnen voor een geïnteresseerd publiek.

OccitaniaCuvée Occitania
Als afsluiting laat Caryl me nog een stille, 100% mauzac proeven, de Cuvée Occitania 2011. Een stevige, aparte wijn waarbij ik in mijn notitieboekje alleen maar uitroeptekens heb gezet. Hij wordt in de businessclass van de KLM geschonken. Zijn stevige zuren en meer notige en aardse dan fruitige tonen maken hem een wijn voor de liefhebber, van grote kwaliteit. Ik ben er even stil van, en zou graag in de stand van Rives-Blanques zijn blijven zitten om nog verder van deze wijnen te genieten. Deze eerste kennismaking smaakt naar meer! Gelukkig worden de wijnen van Rives-Blanques in Nederland verkocht, bij Colaris, vertelt Caryl! Opgelucht vervolg ik mijn tocht door de hallen van Prowein…

www.rives-blanques.com

 

 

Categorie: Rare druiven Tags: Blanquette de Limoux, Bubbels, Frankrijk, Limoux, mauzac, Rives-Blanques

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in