• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Chatus Rosé: twee jaar oud en heerlijk!

19 november 2008 door Mariëlla Beukers

Een rosé van twee jaar oud, die zou ik normaal gesproken mijden. Te oud, alle fruitigheid eruit etc… Maar dan zou je toch eens de Chatus Monnaie d’Or 2006 van de coöperatie La Cévenole in Rosières moeten proeven! Deze Chatus rosé is uniek in zijn soort; geen andere producent maakte nog een rosé van dit druivenras, dat sinds enige decennia in de Cevennen en de Ardèche weer gekoesterd wordt.
We proefden en dronken deze fraaie wijn gisteren bij een pastasalade met tomaat, paprika, bleekselderij, ei en chorizo. En het moet gezegd: wijn en gerecht gaven de grauwe dag dan toch nog een zonnig tintje!

Hoe het nu komt dat deze rosé, van het bijna uitgestorven druivenras Chatus, na twee jaar nog zo fris en fruitig smaakt? De wijnmaker geeft zijn geheimen niet prijs, dus ik moet ernaar raden. Ik vermoed dat goed rijp fruit samen met de stevigheid van de druif een rol moeten spelen. Daarnaast kan ook de vinificatiemethode belangrijk zijn; heel waarschijnlijk is deze rosé gemaakt door een deel van het sap af te tappen van de gistende massa schillen en most voor rode wijn, de zogenaamde saignée-methode. Het afgetapte sap heeft al wel wat kleur en tannines, maar niet de kracht en extractie van een rode wijn. De uiteindelijke rode wijn wordt er nog donkerder door, en de rosé is stevig en heeft karakteristieken van een rode wijn.

In de neus van deze Vin de Pays de Coteaux de l’Ardèche roken we lekker rijp rood fruit, in de mond proefden we frisse zuren en ook weer dat mooie rode fruit; denk aan frambozen, rode bessen en kersen. Heel licht waren ook tannines aanwezig, die de wijn een goede structuur (en houdbaarheid) geven. Met 13% alcohol een niet al te zware rosé, zeer geschikt voor winterse dagen waarop wat lichter wordt gegeten en wat zon in het glas gewenst is.
We kijken uit naar de rode Chatus, waarvan inmiddels twee verschillende flessen in huis zijn. Binnenkort, als het wild van de Veluwe weer binnen is, zullen we deze twee wijnen eens gaan vergelijken!

Met dank aan Wijnkoperij L’Ardèche. Prijs van de Chatus Monnaie d’Or 2006 Rosé ligt rond € 10,00 euro.

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Lees Interacties

Reacties

  1. Ed van Wijnerij zegt

    20 november 2008 om 18:09

    Toch zie je het wel vaker, dat rosèwijnen enigszins kunnen ouderen.

    Zeker bij de wat hoger gekwalificeerde typer zoals Tempier en Ott, maar ook mijn persoonlijke favoriet, Château d’Aqueria uit Tavel gaat zich na twee tot drie jaar bewaren gedragen als een rode wijn, met een heel opmerkelijk en aangenaam resultaat.

    Ed

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in