• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Chinese champagne

13 januari 2008 door Mariëlla Beukers

Alweer enige jaren geleden lokte mijn beschrijving van een Chinese gamay één van de eerste commentaren (via e-mail) op Wijnkronieken uit. Deze wijn van Dragon Seal beviel me toen niet slecht, en mede daarom was ik afgelopen vrijdag erg in mijn nopjes toen ik een fles Chinese ‘champagne’ van hetzelfde merk cadeau kreeg. Ik wist er gelijk de perfecte bestemming voor: laten proeven op de wijn-spijsproefavond die ik samen met Arjan, Larissa, Marianne, Martijn, Paul en Yontie ging houden. Wat is nu een betere opening van zo’n avond dan een glas vrolijke en feestelijke bubbels? Bovendien kunnen waarschijnlijk weinig anderen in de opleiding zeggen dat ze een Chinese champagne op hebben!

Over de wijn- en spijsavond zal binnenkort uitgebreid verslag volgen: hij was geweldig! De Chinese champagne verdient echter een apart blogje. We vonden de Dragon Seal Sparkling Wine allemaal prima drinkbaar, maar sommigen ontdekten iets interessants: de wijn heeft een gat in de smaak!
De wijn ruikt naar appeltjes en citrus en heel in de verte is wat gist te ontdekken. De belletjes voelen wat heftig in de mond, maar niet onaangenaam. Vlak voordat je doorslikt is er echter even niets: alle smaak en geur is weg, er ontstaat een leegte. Bij het doorslikken komt dan echter de smaak weer terug en de wijn blijft alsnog vrij lang in je mond hangen. Dat gat, aldus een van ons, zou een teken kunnen zijn dat de wijn is aangezuurd. Aanzuren gebeurt als de druiven te weinig zuren hebben ontwikkeld om een gebalanceerde wijn te creëren. Te weinig zuren kunnen ontstaan door bijvoorbeeld te grote warmte.

Ondanks het ‘gat’ oordeelden we dat deze wijn voor € 15,95 zeker geen slechte deal was, bovendien te verkiezen boven de champagne van de Lidl voor € 12,99. Anderen wierpen tegen dat er voor € 15,95 ook goede alternatieven voor ‘champagne’ te koop zijn, en nog betere ook. Ook daar ben ik het mee eens. Maar hoeveel Crémant d’Alsace, Loire of Bourgogne, of Blanquette de Limoux, zou er geïmporteerd worden in China? Niet veel, vermoed ik. De Chinezen hoeven met dit eigen product een betaalbare bubbelwijn niet te ontberen. Of de wijn export buiten Azië rechtvaardigt, waag ik te betwijfelen, al is het natuurlijk erg leuk in een Chinees restaurant een dergelijke fles te bestellen.


Volgens eigen zeggen wordt de productie van Dragon Seal nauwkeurig bewaakt door een Franse wijnexpert, bijgestaan door twee in Frankrijk opgeleide Chinezen. Dragon Seal claimt koploper te zijn in China met onder andere deze ‘Dragon Seal Sparkling Wine’, gemaakt volgens de traditionele ‘méthode Française’ (aldus het etiket). De geschiedenis van de firma plukte ik van de website, en volgt hieronder:
In 1910 (het tweede jaar van keizer Xuantong der Qing dynastie) verbouwde een Franse monnik het kerkhof van de Heishansu kerk in Fuwai, Beijing, tot een wijnkelder. Hij stelde een Franse wijnkenner aan om zowel rode als witte wijn te maken, deels als miswijn, deels voor dagelijks gebruik. De jaarlijkse oogst beperkte zich tot 50 tot 60 hectoliters. In 1946 registreerde de kerk de wijnkelder officieel onder de naam ‘La Shangi Cave de Pekin’ en begon de verkoop van zijn producten op de lokale markt. Deze wijnfirma werd door de staat overgenomen in 1949. Er werkten 13 medewerkers en de totale hoeveelheid geproduceerde wijn beperkte zich tot 100 hectoliters.

In februari 1956 veranderde het regime de naam in ‘Beijing Winery’ en verhuisde men naar Yuquan Road 2. Tegelijkertijd lanceerde Beijing Winery het Zhongua-merk en begon de productie van kwaliteitswijnen en spirituele dranken zoals ‘Kuei Hua Chen Chiew’, ‘Lien Hua Pai Chiew’ en ‘Chinese Sweet Red Wine’. Al deze wijnen zijn pioniers op de lokale en internationale markten en beantwoordden aan de bestaande vraag.

Al vrij snel werd Beijing Winery marktleider en een befaamd wijnhuis. Op 17 maart 1987 werd de ‘Beijing Dragon Seal Winery’ gesticht als filiaal van Beijing Winery met het oog op de introductie van Franse oenologie. De eerste fles Dragon Seal kwam op de markt in het jaar 1988. Dit was volgens de Chinese kalender het jaar van de draak.
Om de kwaliteit te garanderen, maakten Franse wijnexperts een grondige studie van bodem en klimaat om de ideale keus te maken voor Dragon Seal. De uiteindelijke keuze viel op Huailai in de provincie Hebei, een graafschap met meer dan 800 jaar ervaring in de wijnbouw en gelegen op 150 km ten noordwesten van Beijing. Er werden meer dan 10 variëteiten verbouwd, allen met uit Frankrijk ingevoerde wijnstokken. De productie van Dragon Seal wordt altijd nauwkeurig bewaakt door een Franse wijnexpert, bijgestaan door twee in Frankrijk opgeleide Chinezen.

Dragon Seal is af en toe hier verkrijgbaar.

Categorie: Proeven Tags: Bubbels, China, Dragon Seal

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in