• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Cholera de Valais: groentetaart uit de negentiende eeuw

30 november 2014 door Mariëlla Beukers

Cholera for lunch in Visp, at Chanton's
Cholera bij de lunch in Visp

Het was even slikken, maar we hoorden het toch goed: we kregen cholera voorgezet, als lunch. Huh, cholera? In het Zwitserse Wallis/Valais bestaat er een gerecht genoemd naar een vreselijke ziekte! Hoe dat zit? Het verhaal gaat dat deze groentetaart is ontstaan rond 1830, toen er een grote cholera-epidemie heerste. Mensen verlieten hun huizen liever niet, en kookten met wat er in de voorraadkelder voorhanden was. Aardappels, vooral, maar ook appels, prei, uien, kaas, een enkel stukje spek. Marlis Chanton van Kellerei Chanton in Visp vertelde erbij dat het verhaal niet 100% zeker was: een andere uitleg was ook mogelijk. Maar één ding wist ze wél zeker: er zit nooit wortel in de cholera! Waarom, dat wist ze eigenlijk ook niet. Cholera is in ieder geval een recept waarvan ieder huisgezin zijn eigen variant heeft.

Met Marlis Chanton op weg naar de lunch
Met Marlis Chanton op weg naar de lunch

Ons smaakte het gerecht in bladerdeeg echter uitstekend, zeker bij een van de vele zeer bijzondere witte wijnen van Chanton. Deze familie (zoon Mario wordt bij de productie geholpen door vader Josef-Marie en bij proeverijen voor groepen door zijn moeder Marlis) specialiseert zich in uiterst zeldzame en bijna uitgestorven druivenrassen, zoals himbertscha, lafnetscha, gwäss, plantscher, eyholzer roter, rèze. Sommige kom je nergens anders tegen, andere hebben een eeuwenoude geschiedenis in meer delen van Europa. Van de meeste wijnen worden maar heel weinig flessen geproduceerd: 1.000 voor de Lafnetscha 2013 bijvoorbeeld, of nog geen 300 voor de Plantscher 2007.

Cholera in Utrecht
Bij de cholera die ik deze week thuis maakte, schonk ik dan ook geen wijn van Chanton, helaas. Maar een zelf uit Zwitserland geïmporteerde Petite Arvine, van Château Constellation, deed het ook uitstekend. Petite Arvine – officieel eigenlijk Arvine, wat je ook op het etiket kunt tegenkomen – is het vlaggeschip van Valais. Niet zo zeldzaam als de Lafnetscha en Plantscher, maar toch ook niet met een grote productie. Er staat in Valais maar zo’n 155 hectare aangeplant. Gelukkig is er zelfs in Nederland Petite Arvine te krijgen, onder andere hier. Ik kan je deze levendige, minerale wijn met veel mooi fruit en stevige zuren erg aanraden.

Cholera3Heb je geen zin om moeite te doen voor een Petite Arvine, maar wil je wel een Zwitserse wijn bij de cholera? Denk dan eens aan Fendant, ook uit Valais. Een ander type wijn, met minder frisse zuren en lagere alcoholpercentages, maar de combinatie met de groentetaart was prima. Ik probeerde bij een restje van de cholera, de volgende dag, een Fendant, gekocht bij Wijnhuis West, een prima fles. Toevallig is Fendant deze maand ook nog eens in de aanbieding bij Gall&Gall, en ook elders in Nederland is Fendant – een andere naam voor Chasselas – wel te vinden.

Cholera de Valais
Op internet vond ik diverse recepten voor deze groentetaart, die ik een beetje aanpaste. Dit is hoe ik mijn cholera maakte. En vergeet niet jezelf alvast een lekker glas Zwitserse wijn in te schenken tijdens het koken!

Nodig
10 plakjes bladerdeeg
4 middelgrote aardappelen, minimaal een paar uur van te voren gekookt
1 prei
2 uien
200 ons bacon, iets dikker gesneden (bacon hoeft niet, de taart kan ook prima zonder vlees)
200 ons gruyère, aan één stuk
2 stevige appels
zout, peper en een eierdooier

Cholera2Bereiden
1. Snij de bacon in smalle reepje. Bak ze uit, zonder boter of olie bij voorkeur. Zet ze weg.
2. Was de prei en snij hem in smalle ringen. Snipper de ui en hak hem fijn. Bak de prei en de uien langzaam in wat boter totdat ze zacht worden en bruinen. Of gebruik het vet van de bacon, als er voldoende afkomt.
3. Rasp de gekookte aardappelen grof.
4. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij ze in KLEINE stukjes .
5. Snij de kaas in kleine blokjes.
6. Verhit de oven tot 200 °C, vet een grote platte ovenschaal in en bekleed deze met de helft van de bladerdeeg. Zorg dat ook de opstaande randen van de ovenschaal bedekt zijn met bladerdeeg.
7. Spreid de aardappelrasp uit over het bladerdeeg. Leg hierop de appels, daarna de uien en prei en dan de bacon.
8. Sluit af met de blokjes kaas en strooi er nog wat zwarte peper over.
9. Dek alles af met de rest van het bladerdeeg. Druk de randen goed aan. Maak een paar openingen in de bovenkant om de stoom te laten ontsnappen.
10. Klop de eierdooier los en strijk het eigeel met een kwastje uit over het deeg.
11. Bak de taart ongeveer 30 minuten in de hete oven.
12. Laat 5 minuten rusten voordat je hem met een scherp gekarteld mes in stukken snijdt.

Eet smakelijk!

Categorie: Wijn & eten, Wijngeschiedenis Tags: Fendant, Kellerei Chanton, Petite Arvine, Recepten, Valais, Wallis, Zwitserland

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in