• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Churchill en Graham

31 december 2005 door Mariëlla Beukers


Vreemd eigenlijk, ik heb nog heel weinig over port geschreven, en dat terwijl er bij ons wekelijks wel meerdere flessen op gaan. Soms drinken we slobberportjes van Warre, soms iets betere van Kopke en als we weer eens besloten hebben dat we nu wel genoeg mindere port hebben gedronken, bestellen we weer wat late bottled vintage en tawny reserve van Churchill. Een fantastisch huis, Churchill, met een heel sympathieke eigenaar, John Graham.
Ik kwam op port omdat we gisteren tijdens het oudejaars-shoppen langs een wijnwinkel kwamen waar ze witte port van Graham hadden staan. Fine white, voor slechts € 9,75. We kochten de fles, maar eigenlijk viel íe ons ’s avonds toch wat tegen. Het was een al te lief rozijnenwatertje. Waar we bij de witte Churchill nootachtige aroma’s gewend zijn, ontbrak dat bij deze Graham geheel. Niet zo vader zo zoon dus.
Want Graham’s is het bedrijf dat door de vader van John Graham in 1970 aan Symington werd verkocht. Binnen dit bedrijf behoort Graham’s nu tot de top. Bekend is in Nederland vooral Six Grapes, verkrijgbaar bij Gall&Gall.

John(ny) Graham kwam in 1973 naar Portugal en kreeg zijn opleiding bij Cockburn’s, maar besloot in 1981 dat hij de familietraditie voort wilde zetten en zelf port wilde gaan maken. Een historische en moedige beslissing, want het was op dat moment al 50 jaar geleden dat er een nieuw Brits portbedrijf op de markt was verschenen. De naam Graham mocht John helaas niet gebruiken van de Symington-groep, waarop hij besloot de naam van zijn vrouw, Churchill, toe te voegen. (Inderdaad, een nazaat van….). Het bedrijf heet voluit Churchill Graham Lda, de ports en wijnen worden verkocht onder de naam Churchill. Oorspronkelijk had John Graham geen eigen quinta, geen eigen druiven en wijnen en ook geen eigen lodge in Vila Nova da Gaia. Inmiddels is die lodge er wel en bezit de firma Quinta da Gricha en Quinta do Rio.

We hadden het genoegen en de eer de lodge enkele jaren geleden te mogen bezoeken, op uitnodiging van John Graham. Onze kinderen kleurden onder het toeziend oog van een secretaresse, wij zagen de vaten, de wijnen en het heilige der heilige, de proefkamer met uitzicht op de Douro en Oporto. Wat we daar proefden…. Geweldige voorproefjes van ports die toen nog niet op de markt waren, en eigenlijk nog steeds niet voor het grote publiek beschikbaar zijn. John Graham wacht het goede moment af.
Ook proefden we zijn tafelwijn, waar hij op dat moment net aan was begonnen. De Churchill Estate wijnen zijn stevig maar met veel fruit, zeer de moeite waard bij een stevige stoofpot. Speciaal voor de Nederlandse markt is er inmiddels ook de Meio Queijo (halve kaas!).
Churchill wordt exclusief door Van Wageningen en de Lange geïmporteerd.

Categorie: Beleven, Proeven Tags: Churchill, port, Portugal

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in