Vreemd eigenlijk, ik heb nog heel weinig over port geschreven, en dat terwijl er bij ons wekelijks wel meerdere flessen op gaan. Soms drinken we slobberportjes van Warre, soms iets betere van Kopke en als we weer eens besloten hebben dat we nu wel genoeg mindere port hebben gedronken, bestellen we weer wat late bottled vintage en tawny reserve van Churchill. Een fantastisch huis, Churchill, met een heel sympathieke eigenaar, John Graham.
Ik kwam op port omdat we gisteren tijdens het oudejaars-shoppen langs een wijnwinkel kwamen waar ze witte port van Graham hadden staan. Fine white, voor slechts € 9,75. We kochten de fles, maar eigenlijk viel íe ons ’s avonds toch wat tegen. Het was een al te lief rozijnenwatertje. Waar we bij de witte Churchill nootachtige aroma’s gewend zijn, ontbrak dat bij deze Graham geheel. Niet zo vader zo zoon dus.
Want Graham’s is het bedrijf dat door de vader van John Graham in 1970 aan Symington werd verkocht. Binnen dit bedrijf behoort Graham’s nu tot de top. Bekend is in Nederland vooral Six Grapes, verkrijgbaar bij Gall&Gall.
John(ny) Graham kwam in 1973 naar Portugal en kreeg zijn opleiding bij Cockburn’s, maar besloot in 1981 dat hij de familietraditie voort wilde zetten en zelf port wilde gaan maken. Een historische en moedige beslissing, want het was op dat moment al 50 jaar geleden dat er een nieuw Brits portbedrijf op de markt was verschenen. De naam Graham mocht John helaas niet gebruiken van de Symington-groep, waarop hij besloot de naam van zijn vrouw, Churchill, toe te voegen. (Inderdaad, een nazaat van….). Het bedrijf heet voluit Churchill Graham Lda, de ports en wijnen worden verkocht onder de naam Churchill. Oorspronkelijk had John Graham geen eigen quinta, geen eigen druiven en wijnen en ook geen eigen lodge in Vila Nova da Gaia. Inmiddels is die lodge er wel en bezit de firma Quinta da Gricha en Quinta do Rio.
We hadden het genoegen en de eer de lodge enkele jaren geleden te mogen bezoeken, op uitnodiging van John Graham. Onze kinderen kleurden onder het toeziend oog van een secretaresse, wij zagen de vaten, de wijnen en het heilige der heilige, de proefkamer met uitzicht op de Douro en Oporto. Wat we daar proefden…. Geweldige voorproefjes van ports die toen nog niet op de markt waren, en eigenlijk nog steeds niet voor het grote publiek beschikbaar zijn. John Graham wacht het goede moment af.
Ook proefden we zijn tafelwijn, waar hij op dat moment net aan was begonnen. De Churchill Estate wijnen zijn stevig maar met veel fruit, zeer de moeite waard bij een stevige stoofpot. Speciaal voor de Nederlandse markt is er inmiddels ook de Meio Queijo (halve kaas!).
Churchill wordt exclusief door Van Wageningen en de Lange geïmporteerd.