• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Clairet in de mix

15 december 2019 door Mariëlla Beukers

De afgelopen weken ben ik regelmatig met mijn clairet de boer op geweest. Bij boekhandel Verkaaik in Gouda, op het Foodie Festival in Amsterdam, bij de Liquorbar in Utrecht. En overal zag ik verrukte gezichten als ik ze een slokje liet proeven. Het ís dan ook gewoon een heerlijk drankje, en ik zou zo heel graag weten op welke momenten dat vroeger werd genuttigd. En hoe zou mijn clairet de 18e en 19e-eeuwers gesmaakt hebben, vraag ik me ook wel af?

Clairet van Antje Mackay

Dat clairet niet uniek was voor het huishouden van Agatha Sophia Buys, weet ik ook al enige tijd. Van Maartje van de Kamp, voorheen De Archiefkok, kreeg ik bijvoorbeeld een andere versie van het recept, waarin behalve de mij bekende ingrediënten ook korianderzaad gaat. Maar ook hier helaas geen hint hoe het drankje ingezet werd. Het recept komt uit het receptenboek van Anna Magdalena Henriette Frederica Mackay-van Renesse van Wilp (1775-1839), dat berust in het Nationaal Archief (Collectie 243 Mackay van Ophemert, inv.nr. 1978). Volgens Maartje was deze Antje Mackay een echte lekkerbek. Dat concludeerde zij niet alleen uit haar kookboek, maar vooral uit haar kasboekjes. Tijdens uitstapjes verorberde deze dame overal wel een glaasje bier, een kommetje soep, wat fruit, noten, oesters, noem maar op. Dat in haar receptenboek clairet is opgenomen, is ongetwijfeld een goed teken…

Om Clairet te Maaken

2 pond beste kerssen, 2 pond Aalbessen, 2 pond flamboozen. Alles Zeer rijp dat aan Stukken gereven en door een doek gewrongen tot ieder pond van dit nat ½ pond witte zuijker, 7 à 8 kruijdnagelen, 8 witte peepers, 3 blaadjes foelij en een groote vingerhoed vol CorianderSaat dit te Zaamen gestampt en in een groote vlesch gedaan tot ieder pint van dit nat doet men een pint allerbeste brandewijn. Vervolgens stopt men de vlesch toe en Zet Ze acht daagen in de Zon te trekken dan laat men het nat door een baaje Sak loopen om klaar te worden.

Hoe clairet vroeger gebruikt werd, weet ik dus (nog) niet. Maar een paar tips voor clairet tijdens deze feestdagen kan ik je wel geven. De Liquorbar heeft namelijk een uitstekende barman, en deze jongeman bedacht voor mij (zijn moeder…) twee heerlijke mixdrankjes: clairet met tonic en clairet met cava, oftewel Clairet Royal.

Clairet met tonic of gemberbier

Giet 35 ml clairet in een longdrinkglas. Vul dat met ijsblokjes en giet er tonic over. In plaats van tonic kun je ook gemberbier gebruiken; ook deze versie ontstond tijdens de avond in de Liquorbar, en viel enorm in de smaak.

Clairet Royal

Voor de Clairet Royal doe je een scheut clairet in een flûte, vul het glas op met cava (of prosecco) et voila! Een framboosje of aalbesje erin maakte het helemaal af!

Als Kersttip: een flesje clairet samen met Punch, kandeel en clairet is € 30,- (los flesje € 19,95, los boekje € 12,50).
Bij mij te bestellen; stuur me even een mailtje! Of bestel het bij wijn!verleden.

Proost en alvast fijne feestdagen!

Categorie: Meer dan wijn, Wijngeschiedenis Tags: Archiefkok, clairet, Liquorbar, Mackay

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in