Cockburn’s, een naam in de portwereld die velen wel zullen kennen, is aan een imago-campagne bezig. Het in 1815 opgerichte bedrijf groeide al snel uit tot een van de bekendere porthuizen. In 1962 werd Cockburn’s overgenomen door Harvey’s of Bristol, waarna het bedrijf deel ging uitmaken van diverse multinationals. Tot 2006, toen de Symington-familie de wijngaarden, kelders en voorraden overnam. In 2010 verwierf dit bedrijf ook de merknaam en begon het werk aan het terugbrengen van de oude glorie van dit historische huis.
Zelf was ik tot voor kort niet zo gecharmeerd van het merk; heel af en toe kocht ik een fles bij de slijter, maar vond de ports niet de kwaliteit hebben die ik bij andere merken wel aantrof. Maar afgelopen week maakte ik kennis met het ‘nieuwe’ Cockburn’s, tijdens een proeverij in een 19de-eeuwse hal van de voormalige kruitfabriek in Muiden. (Ja, die van de vele ontploffingen. Hier bevindt zich nu een locatie voor evenementen en partijen, Explore.) Onder leiding van Astrid Joosten maakten we kennis met vijf verschillende ports, van een bekende Ruby tot de Vintage 2011.
Om deze laatste port was het ook eigenlijk te doen: de proeverij werd georganiseerd ter ere van de 2011 vintageport, die vanaf september verkrijgbaar is. Het is de tweede vintageport die Cockburn’s introduceert na de overname door de Symington-familie. De nieuwe eigenaren zijn het afgelopen jaar onder andere op zoek gegaan naar ‘het DNA’ van de Cockburn’s vintageports, van de late 19e en begin 20ste eeuw tot nu, zoals wijnmaker en vintagemanager Henry Shotton het uitdrukte. Dat DNA bestaat onder andere uit een vrij droge stijl, en iets wat Shotton ‘grip’ noemde. Ik kon me er iets bij voorstellen: de ports van Cockburn’s die we proefden, hadden zeker iets stevigs, iets om in vast te bijten. Ook de droge stijl beviel mij uitstekend; die was inderdaad zeer goed herkenbaar.
We proefden achtereenvolgens een simpele Special Reserve Ruby, gemaakt voor het middensegment (vooral de Engelse markt). Daarna volgde een zeer prettige maar niet spannende 10 year old tawny. De 20 year old tawny was mijn favoriet: droog, fris, mild, met veel noten in de afdronk. Vooral het aroma was opvallend: mandarijn en sinaasappelschil!
De beide vintageports die we mochten proeven waren echt top: Quinta dos Canais Vintage 2007 (een single quinta of port van één wijngaard) en de Vintage 2011 (geen single quinta). Opvallend aan de 2007 vond ik het bloemige aroma, waarin rozen te herkennen waren. Daarnaast knalden de rijpe, frisse bramen eruit. De wijn was stevig in de mond, had mooie tannines, en was zowel fluwelig als vol, met inderdaad de genoemde ‘grip’.
De Vintage 2011 was uiteraard nog een baby. Peper en zwart fruit explodeerden in je mond, terwijl alcohol en hout nog net niet voldoende geïntegreerd waren. Maar wat een kracht en een fruit. Die wijn belooft echt wat!
De druiven voor de Vintage 2011 zijn afkomstig van twee van Cockburn’s belangrijkste wijngaarden: 80% van Quinta dos Canais en het grootste deel van de resterende 20% van Quinta do Vale Coelho. Beide wijngaarden leveren al meer dan een eeuw druiven voor de topwijnen van het huis. Tot slot leverde ook Quinta do Cachao de Arnozelo (stroomopwaarts van Quinta dos Canais ) een kleine bijdrage aan de Vintage 2011.
Quinta dos Canais vormt één van de mooiste wijngaarden van de Douro en ligt in de Douro Superior. De naam is afkomstig van de 19e-eeuwse granieten irrigatiekanaaltjes die de wijngaard doorkruisen. Het grootste gedeelte van de aanplant beslaat uit touriga nacional en touriga franca. Voor de Vintage 2011 zijn de druiven geplukt tussen 8 september en 5 oktober 2011.
De druiven van Quinta do Vale Coelho werden geoogst tussen 12 en 30 september 2011. Deze kleine, geïsoleerde wijngaard (10 km van Canais) heeft een beperkte opbrengst; slechts 300 gram per wijnstok; de stokken zijn oud en bestaan voornamelijk uit ‘field blend’(alle rassen door elkaar). Belangrijk voor de blend van de Vintage 2011 is ook het aandeel sousao, dat voor de fraaie zuurgraad zorgt.
Bekende wijnschrijvers hebben de Vintage 2011 inmiddels ontdekt. In de Wine Tasting Reports 2012 van James Suckling behaalde Cockburn’s Vintage 2011 een score van 98 op 100 en daarmee een tweede plaats in de Vintage-ranking. Suckling vermeldt daarbij: ‘Great nose here with flowers, leaves and a wet earth character. Full body, lightly sweet with a massive finish. This is muscular, toned and intense. Superb: The greatest ever vintage Port from here! 3,000 cases produced of this mechanically trodden wine. Try after 2024’. Jancis Robinson schreef in haar ‘Purple Pages’ en in haar vaste kolom in de Financial Times dat Cockburn’s 2011 ‘prachtig’ was, en gaf hem een opmerkelijk hoog cijfer: 18.5/20.
Mijn advies: aarzel niet als je komende tijd weer eens een Cockburn’s port tegenkomt. Ze zijn de moeite van het (her)ontdekken waard!
Meer foto’s van de proeverij zijn te zien op Facebook/Wijnkronieken. De eerste foto is verstrekt door Maxxium (importeur van Cockburn’s).