• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Colawijn

16 februari 2006 door Mariëlla Beukers

Wat is het toch heerlijk om af en toe gewoon een supermarktwijn open te maken. Thuiskomen, fles uit ijskast trekken, koken en een glas erbij nemen. Moet niet te moeilijke wijn zijn, gewoon lekker. Alsof je een colaatje neemt, maar dan anders. Veel Australische wijnen komen daar uitstekend voor in aanmerking. Ze staan zelfs bekend als ‘colawijnen’: altijd dezelfde kwaliteit, jaar in jaar uit, waar voor je geld, geen gezeur.
Gisteren kocht ik voor mijn verjaardag, voor de eventuele gasten die bleven plakken, nog snel een flesje Lindemans Chardonnay van Albert Heijn. De fles ging niet open, maar vanavond hadden we voorafgaand aan de snelle hamburgers met frites en sla trek in wijn. Die Chardonnay van gisteren lag nog koud…..

Ik heb me recent in Australische wijn verdiept en heb het idee dat ik de etiketten inmiddels iets beter kan lezen. Ik koos een Lindemans Chardonnay Reserve van 2003, prijs € 7,99. Het etiket geeft aan ‘South Australia’, wat ik opvallend vond. De meeste supermarktwijnen hebben namelijk South East Australia, wat aangeeft dat de druiven uit bijna alle wijngebieden van Australië kunnen komen: New South Wales, South Australia en Victoria. South Australia is daarmee een afgebakender gebied dan South East Australia, de druiven komen dan alleen uit de staat van die naam.
De Lindemans Chardonnay viel niet tegen. Niet al te veel vanille van het hout (snippers, staven of echte vaten, daar wil ik af wezen). Fruitig, fris, pittig, prima tijdens het koken. De prijs vind ik wel wat hoog, voor datzelfde geld vind ik de Barossa Valley
Estate Chardonnay van enige dagen geleden een stuk beter. Maar toch, ik zeg het niet vaak, maar vandaag toch maar wel: lang leve (sommige) supermarktwijnen. Het is gewoon maar waar je pet naar staat.

Categorie: En verder.... Tags: Australië

Lees Interacties

Reacties

  1. Carla zegt

    16 februari 2006 om 21:00

    Dat was mijn eerste gedachte ook: de prijs. Ik koop al een paar jaar de Supermarktwijngids en ben ‘gezegend’ met een Plus hier in het dorp. Ik heb heus veel omfietswijnen geprobeerd en er was er niet eentje bij die ik nog eens zou kopen. Nu ben ik tijdens het koken heel coulant en kan er veel, maar voor 7.99…
    Nog gefeliciteerd met je verjaardag natuurlijk !

    Groet van Carla

  2. Ed zegt

    16 februari 2006 om 22:25

    Mariëlla, alsnog hartelijk gefeliceerd !!!

    Ed

  3. Mariëlla zegt

    17 februari 2006 om 08:08

    Carla, je hebt volkomen gelijk. Ik zag de prijs eigenlijk pas echt toen ik gisteren de bon opzocht tijdens het schrijven van het blogje. Belachelijk hoog eigenlijk, voor zo’n fles wijn. Daar heb je elders (bijvoorbeeld in Frankrijk) heel wat betere, karakteristiekere wijn voor.

  4. Ailko zegt

    21 februari 2006 om 12:00

    Dit onderwerp is iets waar de wijnmarkt zich al een tijdje zorgen om maakt. Mede door de flying winemakers komt het nu ook frequenter voor in Frankrijk. Ik verzet mij met hand en tand tegen deze ontwikkelingen. Overigens als je even zoekt kom je met enige regelmaat wijnen tegen die je onder een nadere noemer kunt scharen: [b]de Doordrinkwijn![/b]
    Dat is een wijn waar je na ‘e’en glas van zegt lekkerrrr! doe nog maar en glaasje. Deze kom je tegen in Spanje, Italë, Oostenrijk en Duitsland.

  5. Mariëlla zegt

    21 februari 2006 om 12:50

    Ailko, wat bedoel je precies met ‘deze ontwikkelingen’? De colawijnen of de hoge prijzen hiervoor?
    Als ik je stukje over Vinisud goed lees, denk ik de hoge prijzen voor de colawijnen.

  6. ailko zegt

    25 februari 2006 om 16:55

    Kijk maar even naar het jongste artikel over wijn op onze site door jan herbrink geschreven. dat maakt een heleboel duidelijk!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in