• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Crémant de Bourgogne wint test bubbelwijnen

13 december 2008 door Mariëlla Beukers

’t Is fraai. Van tien geproefde mousserende wijnen wint de goedkoopste, en het is nog eens geen champagne ook! Vanavond bleek bij Kassa wat we afgelopen woensdag op Slot Zuylen blind geschonken kregen: zeven champagnes, twee cavas en één crémant, uit de Bourgogne. En laat nou die laatste door Janna Rijpma, Nicolaas Klei, Cees Vos en mijzelf tot de lekkerste mousserende wijn van de avond zijn uitverkozen. Tenminste, onze totaalscores voor de Marsigny Blanc de Noir Brut, de mousserende wijn uit de Bourgogne van louter pinot noirdruiven, was uiteindelijk de hoogste. Of ieder individueel panellid deze wijn de beste vond, kan ik nu niet achterhalen.

Opmerkelijk is ook dat een champagne van de Lidl op de tweede plaats eindigde. Vorig jaar beoordeelde ik ook al een champagne van deze winkel als zeer aangenaam (wel een andere dan deze Bisinger & Co Grand Prestige Champagne Premium Cuvée Brut).
Verrassend vind ik verder dat er zoveel echte champagnes – mousserende wijnen afkomstig uit het herkomstgebied Champagne – tussen de selectie van Petra de Boevere zaten. Zelf had ik woensdagavond een paar keer het idee met een prosecco (Italië) van doen te hebben, en zelfs een keer met een blanquette de limoux, een mousserende wijn uit het zuiden van Frankrijk.
Treurig is te constateren dat we een groot deel van die ‘echte’ champagnes niet lekker vonden, soms zelfs ronduit vies. Dat toont in ieder geval aan dat er veel slechte champagnes op de markt zijn, en dat de wijn een naam heeft die hij in lang niet alle gevallen verdient. Zo heb ik de Moët Chandon Brut Imperial, die op de vierde plaats eindigde, omschreven als een ‘iele wijn’ (te zien op het filmpje bij Kassa); ik meen me te herinneren dat deze van mij niet meer dan een 5,5 heeft gekregen.

Wat zegt dit nu over ‘ons’ wijnkenners en -schrijvers? Dat we soms een grote dosis onzin verkopen, vrees ik. Dat we wijnen in woorden en oordelen proberen te vatten, die eigenlijk nooit universeel geldend kunnen zijn – zoals dat champagnes beter zouden zijn dan andere mousserende wijnen bijvoorbeeld. Woensdagavond heb ik van dergelijk onzinnig ‘over één kam gescheer’ ook zeker een paar fraaie staaltjes gehoord. Ik zal in ieder geval mijn best doen mijn leven te beteren :-)! Om te beginnen koop ik nog deze week de winnende crémant van de C1000 en zal er opnieuw verslag van doen. Wordt vervolgd.

De volledige uitslag van de test is de vinden op de website van Kassa.

Foto: Na het harde werken in de Gobelinzaal, Slot Zuylen

Categorie: Meer dan wijn, Proeven

Lees Interacties

Reacties

  1. Meisje van de Slijterij zegt

    13 december 2008 om 23:20

    Tja, en de nr 2 ( de Lidl) was de Champagne met ‘het dunne kurkje’ wat jullie kenners als ‘verrassend en spannend’ omschreven, terwijl hij zijn frisheid die hij ooit wel had, dus kwijt was…

  2. Mariëlla zegt

    14 december 2008 om 08:57

    Hi hi, daar moet ik toch wel om lachen hoor. Eigenlijk had ik als titel willen meegeven ‘Door de mand gevallen’ of ‘In het hemd gezet’… 😉
    Ik zou toch zo graag de scores weten van ieder individueel! Ik ga er een poging aan wagen en de producers mailen.

  3. Lizet Kruyff zegt

    14 december 2008 om 10:49

    Het verbaast mij niets dat de Cremant de Bourgogne er als beste uitkwam. Marsigny is toch een heel goed wijnhuis?
    En Moet @ Chandon toch meer een goedkope hoerenkastdrankje?

  4. Mariëlla zegt

    14 december 2008 om 10:54

    Ik ken Marsigny totaal niet, volgens mij is het meer een merk. Hubrecht Duijker is op zijn site ook niet ontevreden over deze wijn.
    MoetChandon een hoerenkastdrankje? 😉 Ach, nooit zo bekeken, maar zou hij dan iel moeten zijn of juist ‘voloptueus’? 🙂

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in