Koud, kil en nat was het dit weekend. Het liefst zou ik witte wijnen en rosé in de tuin drinken, maar helaas zijn we nog steeds veroordeeld tot binnen eten. En tot rode wijn om warm te blijven. Nou ja, dat laatste is wat overdreven, maar toch…. Je moet toch wat op die kille avonden van de afgelopen week. We kozen zaterdag voor de Gamay 2010 van Domaine de la Monette, in de hoop op wat warmte, maar ook fris fruit, weinig tannines en wat zon. En dat lukte, bijna! Deze wijn van mijn oud-studiegenoot en mede-historicus Roelof, eigenaar van en wijnmaker op Domaine de la Monette, paste prima bij het moment. Fruitig en fris, pittig en lekker soepel. Aroma´s van bosfruit en framboos, smaak idem dito. Hij had alleen een tikje vrolijker gekund. Om wat meer over de wijn te weten te komen, en over de aparte naam, Cuvée 1395, mailde ik Roelof weer eens. Ik vroeg hem de naam uit te leggen, en naar de reden waarom hij deze wijn gelabeld heeft als Vin de Pays de Saône-et-Loire. Tenslotte wonen Roelof en Marlon in Mercurey, in de Côte Chalonaisse, hartje Bourgogne.
Ik vroeg hem allereerst waarom de wijn iets vrolijkheid mistte: ‘De Gamay 2010 is nog een beetje gesloten, het gaat elke week wat beter, we beginnen ze nu eigenlijk pas te verkopen. ‘ Ik had hem blijkbaar toch nog ietsje langer moeten laten liggen…
Daarna was de naam aan de beurt: ‘De naam Cuvée 1395 slaat op het jaar waarin de tweede hertog van Bourgondië, Filips de Stoute, de gamay-druiven verbande uit Bourgogne. Hij noemde de gamay le très desloyault plant, en verbood ze aan te planten, ten gunste van de pinot noir. Het feit dat gamay er, ruim 600 jaar na dato, nog steeds staat, is een stevige bras d’honneur, zoals de Fransen zeggen, een opgestoken middelvinger. De naam is wat mij betreft dus een geintje: je kunt met recht zeggen, deze wijn is het resultaat van een middeleeuws historicus die wijnboer werd. ‘
Wijnwetgeving
Een lesje in Franse wijnwetgeving volgde: ‘Overigens, ik heb de jaargang 2010 als Vin de Pays de Saône-et-Loire geclassificeerd, omdat een 100% gamay niet op de markt mag als AOC Bourgogne – het valt buiten de AOC- regels. Eventueel zou je kunnen labelen als Bourgogne Grand Ordinaire, maar dat klinkt voor geen meter. Er is bijna niemand meer die een Bourgogne Grand Ordinaire op de markt brengt. Echter, een en ander heeft wel praktische nadelen: een Vin de Pays heeft een ander belastingzegel (blauw in plaats van groen), dus mijn ‘eigen ‘ capsules in mijn kleur kon ik niet gebruiken (minimum afname van gepersonaliseerde capsules = 10.000 stuks, circa vier maal het oogstvolume aan Gamay). Gevolg: de noodzaak om andere capsules aan te schaffen, minder mooi, en een extra boekhouding voor de douane.
Echter, met ingang van november 2011 is er een nieuwe appellation in het leven geroepen, AOC Coteaux Bourguignons. Je kunt er veel over zeggen, maar in feite is het een naamsverandering van de Bourgogne Grand Ordinaire. Onze oogst 2011 zal dan ook de wereld ingaan onder deze AOC, want dat is voor ons veel eenvoudiger: zelfde AOC capsules als alle andere wijnen en geen aparte boekhouding. En bovendien, de 2011 is rijper geoogst dan de 2010, en belooft een ‘heule beste’ te worden. Samen met onze witte wijnen, de Aligoté en de Mercurey Blanc, dé succesnummers van de oogst.
Wijngaard en kelder
Natuurlijk vroeg ik ook even naar het weer en de toestand in de wijngaard. De wijnboer bromde terug: ‘Pestweer, koud, nat, de wijngaard groeit geen millimeter sinds begin april. Tweede helft volgende week wordt het eindelijk wat warmer (als de voorspellingen uitkomen). De keerzijde: we zullen direct moeten gaan spuiten tegen de mildiou, want die kan zich goed ontwikkelen bij al die nattigheid (en de ´oeufs d’hiver´, de overwinteringsvorm, zijn ondertussen rijp en klaar om sporen af te geven). Wat begon als een uitermate vroegrijp jaar is inmiddels ongeveer op het gemiddelde: de voorsprong in de ontwikkeling van eind maart is teniet gedaan. Dat wil overigens nog niets zeggen over de oogstdatum, alles is afhankelijk van het weer in de komende maanden.´
Tot slot een woordje over de wijnen van vorig jaar: ´Als gevolg van de vroege oogst (begin september) en het zeer warme najaar 2011 hebben vrijwel alle rode wijnen in de Côte Chalonnaise (en in de rest van de Bourgogne) hun malolactische fermentatie al afgerond voor Kerstmis. Daarna zijn de wijnen licht gesulfiteerd om de bacteriologische activiteit te stoppen. De lichtste cuvées zijn inmiddels al weer uit de vaten gehaald en geassembleerd in roestvrijstalen tanks. Als je gesulfiteerde wijn te lang op vat laat liggen, krijgt je wijnen met een droge, onplezierige afdronk. De eerste 2011 wijnen zullen gebotteld worden in juni-juli van dit jaar.´
Regelmatig doet Roelof verslag van het reilen en zeilen op zijn wijndomein in Mercurey. Volg de tag Domaine de la Monette om meer berichten uit de Bourgogne te lezen.