• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Dag 0 – Start van de vinologenopleiding

27 augustus 2007 door Mariëlla Beukers

Maandag 27 augustus 2007 – eindelijk was het zo ver: de start van mijn opleiding tot vinoloog van de Wijnacademie. Ruim 130 cursisten verzamelden zich vandaag in een restaurant in Renkum, om daar van Jan Oude Voshaar alle ins en outs van de Nederlandse wijnbouw te horen én zijn wijngaard De Wageningse Berg te bezoeken. Nog niet zo lang maakt een excursie naar een Nederlandse wijngaard deel uit van de vinologenopleiding, en dit jaar was het zelfs het eerste jaar dat de cursus met een excursie begón.
Volgende week begint mijn groep, groep A, pas echt met de cursus en het proeven, maar vandaag mochten we nog als uitgelaten vakantiegangers (Nederlandse) wijn drinken in plaats van proeven en genieten van een wijngaard midden in de bossen.

Eerlijk gezegd vond ik het drinken van die Nederlandse wijn – gemaakt van regent (rood) en een assemblage van merzling en johanniter (wit) – niet echt een genoegen. Al eerder constateerde ik dat regent niet echt mijn druif was, en dat werd vandaag weer bevestigd. Maar van de lezing van Jan Oude Voshaar heb ik, en velen met mij, zo beluisterde ik, wel heel veel geleerd.

Nooit eerder besefte ik het verband tussen de grote meeldauwplagen van de tweede helft van de 19e eeuw en de opkomst van de Nederlandse wijnbouw. Jan Oude Voshaar legde ons uit dat er rond 1890 als gevolg van de meeldauwplagen druk gezocht werd naar druivenrassen die resistent(er) waren tegen deze ziekte. Men begon de Amerikaanse wilde druivenrassen – volledig resistent – te kruisen met de Europese gecultiveerde Vitis Vinifera-soorten – niet resistent -, in de hoop rassen te creëren die zowel tegen valse als echte meeldauw bestand waren én ook nog goed smaakten. Pas na tientallen generaties van kruisen en terugkruisen slaagde men hier rond 1990 in.

Prettig bijkomend voordeel van deze nieuwe resistente rassen was de vervroegde rijping. Regent en later johanniter bijvoorbeeld rijpen zeker drie weken vroeger dan de traditionele druivenrassen. Hiermee kon in een koud klimaat als Noord-Nederland ook wijnbouw begonnen worden! De wijnbouwgrens lag rond 1990 ineens niet meer in Zuid-Limburg, maar 300 km noordelijker, in Friesland. Niks te klimaatverandering, de wijnbouw in Nederland is te danken aan het beschikbaar komen van meeldauwresistente druivenrassen die toevallig ook nog eens vroeger rijpen.

Na het uitstekende verhaal over de Nederlandse wijnbouw volgde een lunch. Na de lunch wandelden we in twintig minuten door het bos naar wijngaard De Wageningse Berg, waar Oude Voshaar op 2.3 ha voornamelijk regent, maar ook johanniter, merzling, solaris en nog nieuwere druivenrassen als pinotin, cabernet cortis en het nog naamloze VB 91-26-5 (de druif die Hof van Twente voor zijn winnende rosé gebruikt) verbouwt. Vol enthousiasme werden we er rondgeleid en leerden veel over biologische wijnbouw, wintersnoei, wijngaardmanagement etc…

Met al deze kennis al basis moeten we nu aan de zes eerste hoofdstukken van ons boek beginnen. En daar heb ik nog maar een week voor….. Een stimulerender start is echter niet denkbaar: met dit bezoek aan een wijngaard in het achterhoofd zal het ongetwijfeld makkelijker zijn allerlei zaken over wijnbouw, snoeien, bodem en terroir te onthouden dan zonder. Zelfs als je, zoals ik, al diverse andere wijngaarden hebt bezocht.

De komende maanden dus iedere twee weken op Wijnkronieken: verslag van de opleiding tot vinoloog van de Wijnacademie.

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard Tags: Nederland en België

Lees Interacties

Reacties

  1. Vinama zegt

    29 augustus 2007 om 15:44

    Heel veel succes met je opleiding, het zal zeker interessant zijn. Zelf ben ik met het 3e (en laatste) jaar bezig van de Sommelier opleiding op de wijnuniversiteit in Suze-La-Rousse, Frankrijk. Het is de moeite waard en ik ben nog altijd blij dat ik eraan begonnen ben.

    Groet,

    Vinama
    http://vinama.skynetblogs.be

  2. Mariëlla zegt

    30 augustus 2007 om 07:50

    Suze-La-Rousse: zo’n prachtig kasteel op een heuvel, net boven (of was het onder) de Drôme als ik me goed herinner?
    Lijkt me fantastisch om daar een opleiding te volgen. Maar heb je echt drie volle jaren nodig voor die opleiding? Lijkt me toch heel erg veel.

  3. Olaf zegt

    30 augustus 2007 om 20:47

    Dat komt omdat het een avondopleiding is die ik in België volg: 1 x per week (drie uur), +/- 32 avonden per jaar dus equivalent aan een dagopleiding van ongeveer 44 dagen. Het laatste jaar komen daar nog eens drie dagen les aan Suze-la-Rousse zelf bij en twee dagen examen.

    Groet,
    Vimama
    http://vinama.skynetblogs.be

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in