• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Dagje alcoholvrij

7 juni 2010 door Mariëlla Beukers

Helaas, er zijn van die dagen dat het echt alcoholvrij moet zijn voor mij. Balen, maar je went er (langzaam) aan. Alleen, als zo’n dag samenvalt met je trouwdag, is het wel dubbel balen. Zo niet dit jaar! Wij hadden bij toeval twee flessen alcoholvrije wijn in huis, van Domaine de Fleur: Sparkling Rosé en Vita Nova Sparkling Secco. Toegezonden door de eigenaren van Domaine de Fleur, als proefflessen.

Nu zijn we in het verleden wel eens heel onaardig geweest over alcoholvrije en alcoholarme wijnen. Die arme Ilja beeft er nog van, misschien wel 😉 Maar gelukkig, de ontwikkelingen gaan verder. Alcoholvrije wijnen ontwikkelen zich, wij ontwikkelen mee. En als zelfs Nico zegt dat hij van de Sparkling Rosé wel een doos in huis wil hebben, dan is er toch echt iets aan de hand! Beide mousserende wijnen smaakten ons uitstekend! Vooral de Vita Nova Secco had voor mij een goed ‘wijnig’ karakter, al was de mousse iets agressief en waren de zuren wat aan de hoge kant. Maar dat was wel verfrissend. Vita Nova Secco is gemaakt van biologisch geteelde sauvignon blanc en semillon uit Bordeaux.

De Sparkling Rosé, gemaakt van sauvignon blanc en semillon, met daaraan toegevoegd een vleugje merlot en cabernet sauvignon, had een tikje meer een frisdrankkarakter, of misschien wel wat kriekenbier-achtigs. Maar met dit voordeel: geen spoortje suiker, alleen fruitigheid!. Voor het eerst ben ik zo’n alcoholvrije dag een stuk minder chagrijnig doorgekomen 😉

Domaine de Fleur is een Nederlands wijnlabel voor alcoholvrije wijnen en levert aan zowel consumenten als zakelijke grootafnemers (wellness- & congrescentra, horeca, slijterijen, detailhandel gespecialiseerd in delicatessen en supermarkten) en groothandels.

Samen met internationale wijnkenners selecteert Domaine de Fleur goede wijnen uit landen als Frankrijk, Italië en Duitsland. Volgens oprichter Alexander Nijeboer, in een interview , is het voor de smaak van alcoholvrije wijnen echt nodig de betere categorieën te nemen, ‘anders blijft er een waterige substantie over’.
Deze wijnen worden gedealcoholiseerd volgens een in 1908 in Duitsland gepatenteerd proces. Deze techniek is sindsdien sterk geëvolueerd tot een high-tech destillatieproces waarbij de wijnen onder vacuüm tot maximaal 28°C worden verwarmd. Tijdens dit proces worden de alcohol en de andere aromahoudende bestanddelen van de wijn van elkaar gescheiden. Volgens Europese wetgeving mogen alcoholvrije wijnen maximaal 0,5% alcohol bevatten. De alcoholvrije wijnen van Domaine de Fleur bevatten 0,3 tot 0,5% alcohol.

Die bestelling is de deur uit – naast Sparkling Rosé bestelde ik ook een proefpakket stille wijnen. Ik ben erg benieuwd hoe die uitpakken!

Categorie: En verder...., Meer dan wijn

Lees Interacties

Reacties

  1. Edith zegt

    7 juni 2010 om 21:00

    Ik hoop dat veel restaurateurs hier meelezen, want ik vind het eigenlijk belachelijk dat ze vaak geen goed alcoholvrij alternatief hebben voor degenen die niet willen drinken. Dit klinkt als een goed begin!

  2. Robbert Mouwen zegt

    9 juni 2010 om 10:17

    Ik ben benieuwd naar deze alchol vrije wijn, zoals de vorige reactie al zei is het nooit weg om zulke wijnen ook in verschillende restaurants te hebben.

  3. Christoffel zegt

    12 juni 2010 om 20:56

    Ook ik ben benieuwd naar de alcoholvrije wijnen van Domaine de Fleur. Jammer dat er geen verkooppunt bij mij in de buurt zit! Want om nu direct minimaal 6 flessen van iets te bestellen, van een wijn die ik misschien toch niet lekker vind… Heb nu maar een bestelling bij Alcoholvrij.com geplaatst, maar hou Domaine de Fleur zeker in gedachten!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in