Een dagje Wine Professional, dé vakbeurs voor wijnprofessionals in Nederland, is een vermoeiende aangelegenheid. Van 11.00 tot 17.00 uur op 13 januari heb ik geproefd, genetwerkt en gepraat. En natuurlijk heb ik er weer leuke dingen ontdekt.
De dag begon al goed met de kennismaking met mede-Twitteraar Erwin Blezer van Good Grapes. Altijd leuk de mens achter een ‘bekende’ uit de virtuele wereld te ontmoeten.
Samen bezochten we de prachtige masterclass met Portugese wijnen, waar vooral de witte indruk op mij gemaakt hebben. Toppers waren voor mij de schitterende Redoma 2007 van Niepoort (Douro) en de Nossa Branca 2007 van Vinhos Doidos, van de druivenrassen pical en encruzado (Vinho Regional Beiras). Deze laatste was ook de wijn die het beste paste bij het prachtige gerechtje van langoustine en witlof, bereid door Lucas Rive van De Bokkedoorns. Alle Portugese wijnen, zowel de witte als de rode, de moderne als de traditionele, vielen op door hun frisheid en prettige zuren. Echt een land om je eens verder in te verdiepen, wat mij betreft. Importeur van de Redoma is Horizon Wines, importeur van de Nossa Branco André Kerstens BV.
Bij Casa Gourmet proefde ik vervolgens naast twee cava’s twee wijnen van onbekende druivenrassen. Eerst was een prettige rode wijn van prieto picudo aan de beurt, van Bodegas Otero. Prieto picudo schijnt de rode variant van de verdejo te zijn, en komt vooral voor tussen Leon (Bierzo) en Zamora (Toro). Volgens Casa Gourmet is het een van de opkomende druivenrassen van Spanje.
Als tweede wijn proefde ik nog een Lacrima di Morro d’Alba van het huis Luccheti, een wijn uit de Italiaanse Marken met een voor een rode wijn bijzonder aroma van citrus, vooral grapefruit.
Op bezoek bij oude bekende FortyFour Degrees liet Jarrod Englefield mij twee bijzondere wijnen uit de Adelaide Hills in Australië proeven: een verrassend frisse Sauvignon Blanc van slechts 11,5% (Whippet 2009) en een mooie Nebbiolo Riserva. De wijnen zijn van het huis Longview Vineyards, dat optimaal gebruik maakt van diverse microklimaten in het toch zeer warme Adelaide Hills. De wijnen van Longview zullen dit voorjaar in Nederland verkrijgbaar zijn. Met Claire Townsend van Bibendum Wines, te gast bij FortyFour Degrees, besteedde ik vervolgens aandacht aan het Zuidafrikaanse merk Saam, waar ik in ander verband nog op zal terugkomen.
Opvallend op de beurs waren de diverse importeurs en/of producenten met wijnen uit voormalig Joegoslavië. Aan Puklavec&Friends besteed ik binnenkort apart aandacht. Bij Pullus, geïmporteerd door Willem van der Velde Foodproducts, proefde ik naast de trekker Pinky Chick een aantal leuke Sloveense wijnen. Pinky Chick is een wijn met een jonge doelgroep, en niet echt aan mij besteed. Positief is het lage percentage alcohol (10,6%) en de moderne vormgeving. Veel jonge wijndrinkers zullen een fles van deze rosé niet kunnen weerstaan… Maar met 24 gram restsuiker per liter (en 6,58 gram zuren ter compensatie) is het gewoon niet mijn wijn. 😉
Dezelfde moderne vormgeving komt terug op de etiketten van Pullus. Pullus betekent kip, en verwijst naar de oorsprong van het moederbedrijf Perutnina Ptuj Groep, maker van onder andere kipproducten. De wijnen van Pullus worden gemaakt door het Sloveense wijnhuis Ptujska Klet en zijn prettig fris en fruitig. Ik proefde onder andere de instapwijn van welschriesling, een prima sappige voorjaarswijn. Een lijst met verkooppunten van Pullus is hier te raadplegen.
Na al dit proeven was het tijd voor een glaasje wijn en wat oesters: tijd voor de borrel van ‘Vrouwen in de wijn / Women Wine Professionals’. Dat verhaal is gisteren al gepubliceerd.
Mijn conclusies naar aanleiding van deze beurs: Portugese wijnen in de gaten houden en meer gaan proeven; en opletten waar we voor het eerst de Sloveense wijnen zullen gaan tegenkomen. We zullen ongetwijfeld meer van de frisse en tevens prettige geprijsde wijnen uit dit land zien. Vandaar binnenkort speciale aandacht voor Puklavec&Friends, die met hun frisse en ruime stand enorm opvielen op Wine Professional 2010.
Lizet Kruyff zegt
las ik toch echt eerst 'Bij Casa Gourmet proefden we eerst twee cavia's.' Was ook interessant geweest ;-).
Portugal in de gaten houden dus.
Mariëlla zegt
Die tikfout heb ik wel eens gemaakt 😉