• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De achteruitrijvogel

25 oktober 2009 door Mariëlla Beukers

Een van de leukste boeken die ik recent heb gelezen, is De achteruitrijvogel van Marit le Noble. Le Noble beschrijft hierin haar belevenissen als wijnboerin en campinghoudster in het Zuid-Franse Mèze, vlak aan de kust. Samen met echtgenoot Ted en dochters Pien en Loor woont zij alweer tien jaar in Frankrijk. Over haar eerdere belevenissen verscheen Sprong in het diepe (wat ik niet ken).

Uiteraard spraken vooral de ervaringen met het onderhouden van de wijngaard en het maken van wijn mij aan. Die wijngaard neemt geweldig veel tijd in beslag, en telkens weer lopen Ted en Marit tegen bizarre Franse regelgeving, wantrouwende veldwachters of ouderwetse opvattingen aan. Het gezegde dat je om een klein fortuin in de wijn te verdienen een groot fortuin nodig hebt, heb ik nergens beter geïllustreerd gezien dan in dit boek. Le Noble citeert een ander Frans gezegde: Als je van je geld af wilt, kun je twee dingen doen: een maitresse nemen of een wijndomein beginnen.

En dan het geritsel en geregel. Heb je zelf geen sauvignon blanc, maar wil je je witte wijn wat oppeppen? Dan koop je toch gewoon wat tonnen bij de buren? Of het onbegrip: Wil je steeds minder chemicaliën gaan spuiten, kijken de wijngaardwerkers je hoogst vreemd aan.
En wil je je bubbelwijn een hip modern etiket meegeven, plakt de bottelaar de etiketten gewoon verkeerd op de fles….

Nooit eerder las ik zo duidelijk hoe het nu werkelijk toegaat op een wijndomein, en ik heb toch al heel wat gelezen. Dit soort feitjes en inzichten komt zelden in glossy wijnboeken terecht, maar geeft een eerlijker beeld van hoe wijn de wereld in geholpen wordt dan welke wijnencyclopedie of atlas dan ook.

De wijnen worden gemaakt op het domein Saint Paul le Marseillais en daar voor een groot deel door de camping- en gîtegasten afgenomen. Ze schijnen inmiddels ook in Nederland verkrijgbaar te zijn. Bovendien organiseren Le Noble en haar man jaarlijks in Nederland een grote proeverij voor vrienden en bekenden. Ik ben natuurlijk erg nieuwsgierig geworden en ga eens kijken of ik de wijnen kan gaan proeven. (Zeker omdat diverse bijzondere druivenrassen worden gebruikt, zoals de witte terret en de rode alicante bouchet). Wordt vervolgd.

Marit le Noble, De achteruitrijvogel, Tirion, isbn 978 90 4391 309 6, prijs € 14,95

Categorie: Wijnmaken en wijngaard Tags: Frankrijk, wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. marit zegt

    10 januari 2010 om 20:20

    Beste Mariella, toevallig stuitte ik op je recensie van mijn laatste boek. Uiteraard kan je onze wijnen proeven, stuur me maar een mail en de wijn komt eraan. Het is gewoon in Nederland te verkrijgen, je koopt het gewoon bij de boer(in), bij mij dus. ?Dank je voor de leuke recensie!
    Marit le Noble

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in