• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De C1000 en ontbijten met nep-champagne

21 december 2008 door Mariëlla Beukers


In het decembernummer van Delicious raadt Ellen Dekkers het aan, en ook Janna Rijpma vertelde er uitgebreid over tijdens de opnames voor Kassa: ontbijten met champagne is het meeste luxe wakker worden dat je je kunt bedenken. En deze zondag was daar uitermate geschikt voor, bedacht ik me eerder deze week…

Voor een ontbijt met champagne heb je natuurlijk champagne nodig. Maar ik besloot het anders aan te pakken. De winnaar van de test van mousserende wijnen in Kassa afgelopen week, de Crémant de Bourgogne Blanc de Noir Brut van Marsigny, zou vast ook geschikt zijn voor dit doel. Ik wilde de wijn graag nog naproeven naar aanleiding van de test, en dit zou een prima gelegenheid zijn. Beetje fruitsalade erbij, waxinelichtjes aan en in je warme bed heerlijk nippen aan een glaasje bubbels: de voorpret was alvast heerlijk.

Afgelopen woensdag fietste ik echter tevergeefs naar de C1000: een totaal leeg schap van de Crémant de Bourgognes staarde mij aan. Kassa had effect, blijkbaar!
Vrijdag ondernam ik nog een poging, en gelukkig, toen was het schap gevuld. Er hing zelfs een kaartje bij nu: als beste champagnegetest bij kassa (zie foto). Ho, wacht even, maar wat zag ik nu? Er stond geen Blanc de Noir in het schap, maar een Rosé. Weliswaar een brut, een droge wijn, en ook van Marsigny, maar NIET dezelfde wijn als we getest hadden. Toegegeven, bij een Blanc de Noir (een witte wijn gemaakt van blauwe druiven) worden dezelfde druiven gebruikt als voor de Rosé, namelijk pinot noir en misschien ook gamay, maar een blanc de noir is WIT, niet rosé! Het zijn absoluut andere wijnen.
Conclusie: bij C1000 kunnen ze niet spellen, weten ze niets van wijn (want een crémant mag geen champagne genoemd worden) én neppen ze de boel.

Ik besloot toch maar de mousserende rosé te kopen; het achteretiket raadde de wijn aan bij fruitsalades, dus dat kwam mooi uit. Het crémantontbijt was verder heel geslaagd en voor herhaling vatbaar, maar de wijn zal ik niet nog eens kopen. Een keurige crémant, droog, maar net niet vrolijk genoeg voor bij een fruitsalade. Veel gist in de smaak, weinig fruit, beetje agressieve bubbels in het glas. Op een feestje bij een vishapje komt hij vast beter tot zijn recht. De Crémant de Bourgogne Rosé Brut van Marsigny krijgt van mij dan ook een waardering in categorie 2: blij als ik dit op een feestje krijg.
Bij mijn bubbelsontbijt drink ik volgende keer gewoon echte champagne, of de vrolijke Lindemans Sparkling rosé van Albert Heijn (circa € 9): droog met een heel licht zoetje, veel fruit en perfect voor bij de fruitsalade.

Categorie: Proeven Tags: Wijnmomenten

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in