In het decembernummer van Delicious raadt Ellen Dekkers het aan, en ook Janna Rijpma vertelde er uitgebreid over tijdens de opnames voor Kassa: ontbijten met champagne is het meeste luxe wakker worden dat je je kunt bedenken. En deze zondag was daar uitermate geschikt voor, bedacht ik me eerder deze week…
Voor een ontbijt met champagne heb je natuurlijk champagne nodig. Maar ik besloot het anders aan te pakken. De winnaar van de test van mousserende wijnen in Kassa afgelopen week, de Crémant de Bourgogne Blanc de Noir Brut van Marsigny, zou vast ook geschikt zijn voor dit doel. Ik wilde de wijn graag nog naproeven naar aanleiding van de test, en dit zou een prima gelegenheid zijn. Beetje fruitsalade erbij, waxinelichtjes aan en in je warme bed heerlijk nippen aan een glaasje bubbels: de voorpret was alvast heerlijk.
Afgelopen woensdag fietste ik echter tevergeefs naar de C1000: een totaal leeg schap van de Crémant de Bourgognes staarde mij aan. Kassa had effect, blijkbaar!
Vrijdag ondernam ik nog een poging, en gelukkig, toen was het schap gevuld. Er hing zelfs een kaartje bij nu: als beste champagnegetest bij kassa (zie foto). Ho, wacht even, maar wat zag ik nu? Er stond geen Blanc de Noir in het schap, maar een Rosé. Weliswaar een brut, een droge wijn, en ook van Marsigny, maar NIET dezelfde wijn als we getest hadden. Toegegeven, bij een Blanc de Noir (een witte wijn gemaakt van blauwe druiven) worden dezelfde druiven gebruikt als voor de Rosé, namelijk pinot noir en misschien ook gamay, maar een blanc de noir is WIT, niet rosé! Het zijn absoluut andere wijnen.
Conclusie: bij C1000 kunnen ze niet spellen, weten ze niets van wijn (want een crémant mag geen champagne genoemd worden) én neppen ze de boel.
Ik besloot toch maar de mousserende rosé te kopen; het achteretiket raadde de wijn aan bij fruitsalades, dus dat kwam mooi uit. Het crémantontbijt was verder heel geslaagd en voor herhaling vatbaar, maar de wijn zal ik niet nog eens kopen. Een keurige crémant, droog, maar net niet vrolijk genoeg voor bij een fruitsalade. Veel gist in de smaak, weinig fruit, beetje agressieve bubbels in het glas. Op een feestje bij een vishapje komt hij vast beter tot zijn recht. De Crémant de Bourgogne Rosé Brut van Marsigny krijgt van mij dan ook een waardering in categorie 2: blij als ik dit op een feestje krijg.
Bij mijn bubbelsontbijt drink ik volgende keer gewoon echte champagne, of de vrolijke Lindemans Sparkling rosé van Albert Heijn (circa € 9): droog met een heel licht zoetje, veel fruit en perfect voor bij de fruitsalade.