Nederland kent een paar zeer gespecialiseerde cava-importeurs. De passie voor cava reikt bij deze bedrijven zo ver, dat ze het woord cava zelfs in de naam hebben verwerkt. Ik vond het wel passend mijn cava-reeks te beginnen met een bezoek aan één van deze bedrijven.
Cavad’or
Bij Cavad’or in Hoevelaken werd ik ontvangen door Daniël Schuringa, zijn vrouw Coby en zijn vader Willem, en proefde samen met hen de reeks cava’s die zij aan horeca en delicatessenzaken leveren. Cavad’or importeert naast cava ook wijn en delicatessen. De firma komt echter oorspronkelijk voort uit de exclusieve import van de cava’s van het huis Pere Ventura. Dankzij de nauwe vriendschapsbanden van de familie Schuringa met de familie van Pere Ventura en zijn vrouw zijn de wijnen van Pere Ventura sinds midden jaren negentig op de Nederlandse markt verkrijgbaar. De naam Cavad’or verwijst zelfs naar de eerste cava – Lagrima d’or – van Pere Ventura.\
Pere Ventura
Pere Ventura is een vrij jong bedrijf, opgericht in 1992 door een telg uit een geslacht dat zijn sporen in de cava-wereld ruim heeft verdiend. De overgrootvader van Pere was bijvoorbeeld oenoloog bij een grote producent en richtte later zelf de firma Torre Blanca op. Pere ging echter zijn eigen weg en bouwde letterlijk en figuurlijk van de grond af een nieuw bedrijf op. Ondergrondse kelders, vinificatieruimtes en bottellijnen werden aangelegd en een uitgekiende marketing opgezet. Dit alles wordt uitgevoerd volgens de strenge eisen die Pere stelde en stelt. Voor de wijnen wordt op traditionele wijze gewerkt, met respect voor mens en omgeving, maar wel met toepassing van de nieuwste inzichten. Zo worden de flessen cava iedere dag met de hand een achtste slag gedraaid; andere bedrijven hebben dit proces vaak gemechaniseerd.
Voor de marketing pakt Pere Ventura het ook grondig aan, met bijvoorbeeld exclusieve stands op beurzen als de Alimentaria en een goud-zwart geblokte kraag om de hals van de fles. Op die manier is een fles Pere Ventura zelfs in een ijsmanchet herkenbaar. (Let maar eens op, meestal zijn cava- en champagneflessen voorzien van een neutrale gouden of zilveren halsfolie!). Inmiddels staan de cava’s op de kaart van exclusieve hotels en restaurants in 14 landen en kunnen de gasten bij het wereldberoemde restaurant El Bulli kiezen voor de Pere Ventura Rosé Brut als huisaperitief!
Geproefd
Om te beginnen en er even in te komen, proefden we de Semi Sec Reserva: heerlijk fris, veel fruit – druivig zelfs – met een aangenaam, bijna kinine-achtig bittertje. Een echte feestcava, maar ook heerlijk bij desserts.
Daarna was het de beurt aan de twee rosés uit de collectie: een Semi Sec en een Brut. De Brut wordt geschonken bij El Bulli, maar ik viel eigenlijk meer voor de ‘zoetere’ versie. Ik zie me daar al mee ontbijten, op een zonnig terras, met veel vers fruit erbij! Beide wijnen roken naar rood en zwart fruit, vooral zwarte bessen, hadden een mooie subtiele mousse in het glas en in de mond en dronken zeer prettig weg. De rosés zijn gemaakt van trépatdruiven uit een wat zuidelijker gelegen gebied in Catalonië, Conca de Barbera.
We vervolgden onze tocht met de Brut Reserva en de Tresor (een Reserva Brut Nature). Deze laatste is de moderne versie van de oorspronkelijk Lagrima d’or, en een echte, typische Catalaanse cava. Stevig, ongepolijst, karaktervol, fris, lange afdronk, sappig; ruikt naar amandelen, heeft een hint van citrus in de mond. Heerlijk bij de Catalaanse keuken, van vis en schelpdieren tot worstjes en ham! Neem hem mee naar het bos, met brood en ham, en geniet in het zonnetje; of drink hem op het strand, bij wat gefrituurde visjes of inktvisringen.
Tot slot proefden we de Cupatge d’Honor, een cava waarin naast 70% xarel.lo ook 30% chardonnay is verwerkt. En dat ruik en proef je! Mineralig, wat gerookt, notig, lijkt wat op een champagne. Ik dacht aan een rijping op hout, maar deze wijn heeft net zo min als de andere geproefde wijnen een houten vat gezien, aldus Daniël Schuringa. Een zeer karaktervolle, klassieke cava, voor als er een elegante maar toch stevige wijn geschonken moet worden. Zakendiners, formele partijen, dat soort werk.
Mijn voorkeur: de typisch Catalaanse Tresor, al snel gevolgd door de twee rosés. Maar ook tegen de Semi Sec Reserva en de andere geproefde wijnen zal ik nooit nee zeggen! Ik vrees dat dit eerste cava-bezoek mij goed verpest heeft. En wat een heerlijk idee dat dit allemaal in Nederland te koop is. Ik kan niet wachten om opnieuw op onderzoek te gaan!
foto kurk: Nico