• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De cava’s van Wine Professional 2010

17 januari 2010 door Mariëlla Beukers


Vorig jaar was ik er specifiek naar op zoek op Wine Professional, dit jaar liep ik er bij toeval tegenaan: een paar uitstekende cava’s.
Mijn serie over cava, de Spaanse mousserende wijn die vaak als alternatief voor champagne wordt genoemd, zal nog in 2010 doorlopen, aangezien ik nog bezig ben een reisje naar de Penedès te plannen. Met een bezoek aan een producent hoop ik de serie dan af te sluiten. Bovendien wil ik nog een overzichtsdocument maken waarin alle cava’s die ik het afgelopen jaar heb geproefd, staan beschreven.

Op Wine Professional maakte ik bij Casa Gourmet, een importeur/groothandel van exclusieve wijnen en traditionele mediterrane delicatessen, kennis met de mooie cava’s van Oriol Rossell: een fris-fruitige rosé van trepat en de uitzonderlijke Reserva de la Proprietat Brut Nature, van de traditionele druivenrassen xarel.lo, macabeo en parellada. Deze Reserva wordt alleen gemaakt in buitengewone jaren, na zorgvuldige selectie van de druiven van oude wijnstokken op het landgoed. In de Spaanse wijngids Guía Peñin 2007 kreeg deze cava 84 punten.
Oriol Rossell is een familiebedrijf van 85 hectare, gevestigd op het landgoed Can Cassanyes in Sant Marçal bij Barcelona. De wijnkelders dateren uit 1908, en zijn dan ook in de toen heersende Art Nouveau-stijl gebouwd.
Casa Gourmet levert aan de horeca en aan wijn- en delicatessenwinkels, dus hou je ogen maar eens open voor deze twee bijzondere wijnen.

Bij Anfors, vooral Italië-specialist maar sinds kort ook importeur van Spaanse wijnen, proefde ik nogmaals twee cava’s van het huis Parés Baltà. Tijdens Bubbles on the Beach maakte ik al kennis met dit volledig biologisch werkende huis, evenals op Megavino. Ik proefde op Wine Professional de gewone Brut, van 58% parellada, 25% macabeo en 17% xarel.lo, en vond het een heel bloemige, tikje lieve cava. Ik heb ze liever met wat meer bite. De ‘Blanca Cusiné’ was daarentegen andere koek: heel fris, veel citrus, geuren van gist en hout. Een uitstekende wijn, maar voor mij geen ‘echte’ cava: hij wordt gemaakt van 60% chardonnay en 40% pinot noir, een blend vergelijkbaar met champagne.


Bij Anfors proefde ik overigens ook een bijzondere mousserende wijn: een Viño Espumoso uit Rueda van 100% verdeljo van het huis Carras Viñas. Deze wijn wordt volgens de Metodo Tradicional gemaakt, wat betekent dat hij een groot aantal maanden een tweede gisting op fles ondergaat.
Het was wel even wennen om in een glas bubbels de expressieve aroma’s van verdejo aan te treffen! Maar zeer de moeite waard.

Categorie: Proeven, Rare druiven Tags: Cava

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    18 januari 2010 om 00:01

    Heb een mooie cava besteld via housewinery.nl. Top wijnhandel: goede service en prijs/kwaliteit verhouding! Persoonlijke service en advies. Aanrader! Zou men een voorbeeld aan kunnen nemen.

  2. Martine zegt

    18 januari 2010 om 08:59

    Hi Mariëlla,

    Wat leuk om deze cava op jouw blog te zien! Is inderdaad heerlijk. Casa Gourmet is een leverancier van mij en weten wat lekker is. Deze cava heb ik hier ook liggen 🙂 dus als als je nog eens trek hebt 😉
    Groetjes!
    Martine

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in