Vorig jaar was ik er specifiek naar op zoek op Wine Professional, dit jaar liep ik er bij toeval tegenaan: een paar uitstekende cava’s.
Mijn serie over cava, de Spaanse mousserende wijn die vaak als alternatief voor champagne wordt genoemd, zal nog in 2010 doorlopen, aangezien ik nog bezig ben een reisje naar de Penedès te plannen. Met een bezoek aan een producent hoop ik de serie dan af te sluiten. Bovendien wil ik nog een overzichtsdocument maken waarin alle cava’s die ik het afgelopen jaar heb geproefd, staan beschreven.
Op Wine Professional maakte ik bij Casa Gourmet, een importeur/groothandel van exclusieve wijnen en traditionele mediterrane delicatessen, kennis met de mooie cava’s van Oriol Rossell: een fris-fruitige rosé van trepat en de uitzonderlijke Reserva de la Proprietat Brut Nature, van de traditionele druivenrassen xarel.lo, macabeo en parellada. Deze Reserva wordt alleen gemaakt in buitengewone jaren, na zorgvuldige selectie van de druiven van oude wijnstokken op het landgoed. In de Spaanse wijngids Guía Peñin 2007 kreeg deze cava 84 punten.
Oriol Rossell is een familiebedrijf van 85 hectare, gevestigd op het landgoed Can Cassanyes in Sant Marçal bij Barcelona. De wijnkelders dateren uit 1908, en zijn dan ook in de toen heersende Art Nouveau-stijl gebouwd.
Casa Gourmet levert aan de horeca en aan wijn- en delicatessenwinkels, dus hou je ogen maar eens open voor deze twee bijzondere wijnen.
Bij Anfors, vooral Italië-specialist maar sinds kort ook importeur van Spaanse wijnen, proefde ik nogmaals twee cava’s van het huis Parés Baltà. Tijdens Bubbles on the Beach maakte ik al kennis met dit volledig biologisch werkende huis, evenals op Megavino. Ik proefde op Wine Professional de gewone Brut, van 58% parellada, 25% macabeo en 17% xarel.lo, en vond het een heel bloemige, tikje lieve cava. Ik heb ze liever met wat meer bite. De ‘Blanca Cusiné’ was daarentegen andere koek: heel fris, veel citrus, geuren van gist en hout. Een uitstekende wijn, maar voor mij geen ‘echte’ cava: hij wordt gemaakt van 60% chardonnay en 40% pinot noir, een blend vergelijkbaar met champagne.
Bij Anfors proefde ik overigens ook een bijzondere mousserende wijn: een Viño Espumoso uit Rueda van 100% verdeljo van het huis Carras Viñas. Deze wijn wordt volgens de Metodo Tradicional gemaakt, wat betekent dat hij een groot aantal maanden een tweede gisting op fles ondergaat.
Het was wel even wennen om in een glas bubbels de expressieve aroma’s van verdejo aan te treffen! Maar zeer de moeite waard.
Anonymous zegt
Heb een mooie cava besteld via housewinery.nl. Top wijnhandel: goede service en prijs/kwaliteit verhouding! Persoonlijke service en advies. Aanrader! Zou men een voorbeeld aan kunnen nemen.
Martine zegt
Hi Mariëlla,
Wat leuk om deze cava op jouw blog te zien! Is inderdaad heerlijk. Casa Gourmet is een leverancier van mij en weten wat lekker is. Deze cava heb ik hier ook liggen 🙂 dus als als je nog eens trek hebt 😉
Groetjes!
Martine