• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De keuzes van de specialist

6 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Waarom kopen veel mensen wijn bij de supermarkt? Het is lekker makkelijk, je neemt zo even een fles mee in je mandje, naast de hagelslag en het waspoeder. Supermarkten bieden ook een grote selectie aan ‘makkelijke’ wijnen, die de voorkeuren van de consument (lijken te) weerspiegelen. Hoe de keuze van een wijninkoper van zo’n supermarkt tot stand komt, daar horen we helaas weinig van. Er zal ongetwijfeld veel geproefd worden, en ik neem aan dat er wel eens klantenpanels ingeschakeld worden.

Wie echter nog denkt dat een traditionele wijnhandelaar in gewijde eenzaamheid de wijnen voor zijn bedrijf uitkiest en geen oog heeft voor de moderne consument, moet vooral het onderstaande stukje eens lezen. Want ook de wijnspecialist is iemand die naar zijn klanten luistert. Niet alleen zijn klanten die toch wel weten wat ze drinken, maar ook de klant die gewoon een goede, makkelijke wijn wil.

Afgelopen vrijdag heb ik deelgenomen aan het keuzeproces voor nieuwe Italiaanse wijnen bij Van Wageningen en de Lange. Deze wijnhandel is al sinds 1886 (uiteraard wel onder andere namen vroeger) actief langs de Oudegracht in Utrecht. Specialismen zijn vanouds Bordeaux en port. Frankrijk staat nog steeds centraal, maar ook wijnen uit Spanje, Italië, Portugal en Zuid-Afrika staan inmiddels regelmatig op de proeftafel.

Wijnen uit Italië zijn lastig: als je geen kenner van het land bent, is het ingewikkeld overzicht over de diverse DO’s, wijngebieden en druivensoorten te krijgen. Gelukkig kent Italië ook grotere bedrijven die in diverse gebieden kwaliteitswijnen maken. De aanschaf van een paar wijnen van zo’n bedrijf is makkelijker dan je te moeten verdiepen in diverse gebieden.
Van één zo’n bedrijf, Il Falcone, proefden we afgelopen vrijdag twee wijnen. Die twee wijnen en het bedrijf zal ik in een aparte bijdrage introduceren, nu gaat het me vooral om het selectieproces. Het was de bedoeling om één van de wijnen uit te kiezen. Maar wat bleek: we waren met een heel gezelschap, waaronder goede klanten en goede vrienden van de eigenaren. En na een uitermate gezellige proefsessie bleek er geen consensus te krijgen: de vrouwen vielen voor de ene wijn, de mannen voor de andere. Bovendien maakten de wijnen tijdens het proeven op verschillende momenten een andere indruk. Eerst waren ze wat koud, en beviel juist de ene wijn. Nadat ze echter wat meer op temperatuur waren gekomen, beviel de andere weer meer. Na een stukje kaas bleek de ene wijn ook weer veel beter uit te komen, terwijl de eerste dan weer niet zo goed combineerde met de wijn. Kortom: het bleken uiteindelijk twee uitstekende wijnen, één voor bij het eten en één voor rond borreltijd.
En dus komen ze allebei binnenkort in het assortiment van Van Wageningen en de Lange. Wel wijnen waar je iets meer dan 5 euro voor moet neertellen. Maar dan weet je ook zeker dat het goed is! (Hoewel het nog altijd niet je smaak hoeft te zijn….)

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in