• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De logistiek van een wijngids maken

1 juli 2010 door Mariëlla Beukers

gereedschapNooit gedacht dat het zo hard werken was. Proeven voor een wijngids is natuurlijk leuk, maar al die logistiek eromheen kost me toch een boel tijd!
Voor wie het nog niet wist: ik schrijf deze zomer aan een wijngids waarin de wijnen van webwinkels centraal staan. Vijftig webwinkels stuurden elk zes (of meer of minder) wijnen in, en ik ga ze allemaal proeven. Begin september moet het manuscript gereed zijn, eind oktober of begin november verschijnt de gids bij Uitgeverij Maarten Muntinga / Sireneboeken (die van de Rainbow pockets).

De logistiek rondom het schrijven van zo’n gids is aanzienlijk. Al weken ben ik bezig: wijnen inschrijven en een goede database aanleggen bijvoorbeeld. Of een proefformulier ontwikkelen, waarin de gegevens uit de database zo ingelezen kunnen worden.
Dan was er het dagen lang wachten op koeriers die soms om 11 uur ’s avonds, soms om half 8 ’s ochtends kwamen, maar meestal tussen 1 en 6 ’s middags. (Boodschappen doen moest dus ook gepland…). En alle dozen zijn nog niet binnen. Drie resten er nog, verdorie!
Vervolgens moeten al die zware dozen in de kamer gestapeld. Onze huiskamer iprosecco1s net een wijnpakhuis. Dan selecties maken: wat ga ik de volgende dag proeven. Voor vandaag was dat prosecco en allerhande mooi zoet spul. Voor morgen liggen de rosés koud. Gelukkig hebben de buren een ijskast in de schuur die ik mag gebruiken, anders werd ook het koelen van de wijnen nog een opgave.

Dan het echte proeven. Voordat je kunt beginnen, alle flessen naar de tafel slepen. Diverse kurkentrekkers, mesjes, capsulesnijders etc.. klaar leggen. Bij de prosecco’s bleek de variëteit aan sluitingen enorm groot: van kurkjes met touwtjes tot schroefdoppen en van beugelsluitingen tot kurk met muselet (alleen voor de spumante’s). Bij de zoete wijnen blijken er ook nog laksluitingen te zijn. Moet je weer gaan peuteren. Gelukkig gaat de kurkentrekker er dwars doorheen.

Afijn, water, spuugbak en glazen klaar, eindelijk proeven. En dat is dan relatief snel bekeken. Goed proeven, alles noteren, gegevens uit de database controleren, nog eens ruiken en proeven en verder maar weer, met de volgende wijn. Rest straks nog het invoeren van de gegevens, maar dat sla ik even over vanwege de hitte. Het is te warm achter de computer. Gelukkig is daar vanavond een grote hoeveelheid koude, en opmerkelijk goede prosecco. Geen Kassa-proseccotjes van de supermarkt, maar prettige frizzante’s, en zeer goede spumante’s.

Oh hemel, en dan vergeet ik de restjes nog. Zo meteen begint het grote uitdelen, aan buren e.d. Nico heeft er zelfs een schema voor gemaakt, wie wat lekker vindt. Want zelfs zijn collega’s azen op de geopende flessen.

Wordt vervolgd.

Meer weten over het maken van een wijngids? Volg me ook op Twitter, via @Wijnkronieken en #wijnwebwinkelgids.

Categorie: Proeven Tags: wijnboeken, WijnWebWinkelgids

Lees Interacties

Reacties

  1. M. van den Bos zegt

    3 juli 2010 om 19:24

    Als wijnwebwinkeleigenaar herken ik deze logistiek wel. Bij het samenstellen van een assortiment wordt er ook van alles geproefd en beoordeeld 🙂 Succes he

  2. Markvandewijn zegt

    5 juli 2010 om 17:41

    Heel veel succes met proeven, Mariëlla! Die Rosé's gaan je vast smaken morgen. Misschien ook nog even die oranje Bubbel uit Duitsland?
    Markvandewijn

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in