“Wij hebben besloten om met elkaar de Languedoc-Roussillon, de grootste wijnstreek van Frankrijk, wereldwijd tot een toonaangevende en rendabele speler op de wijnmarkt te maken”. Aldus Bernard Devic, president van InterSud de France, de organisatie achter de promotie van de wijnen uit de Languedoc-Roussillon.
En dat zullen we weten ook. Alles wordt er aan gedaan de wijnen van het gebied onder de aandacht te brengen. Zo is er een nieuw overkoepelend ‘merk’, Sud de France, waaronder veel van de wijnen gepromoot worden. Eén stijl of kenmerk hebben de wijnen niet, het kan om wit, rood en rosé gaan, droog, zoet of mousserend, vin de pays of aoc. Of dat de consument nu echt helpt….
De wijnen uit het zuiden hebben een fors aandeel op de Nederlandse markt: het aanbod Franse wijnen voor thuisconsumptie in Nederland bestaat voor ongeveer 50% uit Vins de Pays, waarvan de Vins de Pays d’Oc (die ook onder Sud de France vallen) het leeuwendeel vormen. Het zijn vaak moderne wijnen, die als ‘cépagewijnen’ duidelijk herkenbaar zouden zijn voor de consument.
De 100 beste
Met dergelijke cépagewijnen – bedoeld zijn hier wijnen van één of meerdere druivenrassen waarbij die rassen ook op het etiket vermeld staan – maakte ik recent nog weer eens kennis in het kader van de uitgebreide promotie van de 100 beste Vins de Pays d’Oc in Nederland. Deze 100 werden gekozen door een proefpanel jonge vinologen en gepubliceerd in een gratis boekje. Proefgroepgenote Marianne zat in het proefpanel, dus voor mij was het extra leuk een paar weken geleden enkele van de wijnen uit dat boekje thuisgestuurd te krijgen.
We hebben de vier toegestuurde wijnen aandachtig geproefd, gecombineerd bij het eten en bediscussieerd. Ik zou geen van de vier wijnen omschrijven als ‘typisch’ voor de Languedoc-Roussillon. Tenminste, de Languedoc-Roussillon van de wijnopleidingen en de wijnboeken. Daarin leren we nog dat er vooral grenache, syrah, mourvèdre en carignan voor rood groeit, en grenache blanc, vermentino en nog vele andere rassen voor wit.
Deze proefflessen waren echter van malbec, chardonnay/viognier, sauvignon blanc en cabernet sauvignon/petit verdot/syrah. Met uitzondering van syrah niet echt druivenrassen die vanouds ‘thuishoren’ in de Languedoc-Roussillon. Dat is echter een discussie die ik hier niet wil uitspinnen. Bovendien moet ik zelf mijn mening daar nog verder over vormen.
Vier geproefde wijnen
Laat ik de vier wijnen gewoon beoordelen op hun kwaliteiten. Gelukkig waren die volop aanwezig, die kwaliteiten. We dronken:
After Be Fore Sauvignon Blanc 2008 van Les Vignerons de Cers Portiragnes, bij de mosselen met room en kaas. Absoluut geen slechte combinatie: een heerlijke frisse wijn, met prima zuren, mooie aroma’s en veel fruit. (tussen € 3 en € 5)
Les Hauts de Médian Chardonnay/Viognier 2008 van Preignes Les Vieux, bij een rijstsalade met venkel, noten, kaas en paprika. Een aromatische wijn, waarin de perzik en de abrikoosaroma’s van de viognier het glas uit denderden. Een erg aanwezige wijn, maar bij de venkel toch lekker drinkbaar. (tussen € 5 en € 7)
Malbec 2008 van Domaine de la Ferrandière, bij de taco’s met gekruid gehakt en kidneybonen. Erg malbec, erg veel fruit, soepele en prettige wijn. (nog niet in Nederland).
Domaine de Nizas Reserve 2005, bij de bbq met spiezen van varkensvlees met spek, brood en een salade. De beste wijn van de vier, wel een beetje een krachtpatser. Mooie aroma’s, soepel en fruitig in de smaak, maar géén doordrinkwijn, zoals in het boekje De 100 beste Vins de Pays d’Oc staat. Gemaakt dus van cabernet sauvignon/petit verdot/syrah. (tussen € 7 en € 10)
De balans opmakend kom ik tot een positief resultaat. Het zijn geen klassieke AOC-wijnen, ze ‘horen’ dan misschien niet in de Languedoc-Roussillon zoals ik dat nog geleerd heb, maar ze waren wel goed gemaakt en uiterst drinkbaar. Een gebied om in de gaten te houden, dat Languedoc-Roussillon.