• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De smaak van Muscat

30 juli 2013 door Mariëlla Beukers

Glazen[Persbericht, wijnliefhebbers]

De muskaatdruif bracht onze verre voorouders al in hogere sferen. De geur van wijn gemaakt van muskaat- of muscatdruiven is bedwelmend. Indringende aroma’s van roos en… druif! Dat klinkt misschien vreemd, maar een Muscatwijn is eigenlijk de enige wijn die heel herkenbaar naar druif ruikt. Muscat wordt gebruikt voor allerlei typen wijn: van droog wit, frisfruitig, licht mousserend tot likeurachtig zoet.

Vin Doux Naturel
In de Roussillon is de muscat een veel aangeplante druif, die tot voor kort voornamelijk gebruikt werd voor het maken van Muscat de Rivesaltes, een zogenaamde Vin Doux Naturel. Deze versterkte wijn heeft een hoger alcoholpercentage dan gewone wijn, meestal zo’n 17% en is op een natuurlijke manier zoet door de aanwezige druivensuikers. De Muscat de Rivesaltes is lekker bij geitenkaas, fruitdesserts, citroentaart, een crème brulée of gewoon zomaar `s avonds als je van een zoetje houdt. Een geopende fles blijft in tegenstelling tot een ‘gewone’ wijn enkele weken goed, je hebt er dus lang zoet plezier van.

Nu ook droge Muscats in de Roussillon
Sinds enige tijd zijn er ook wijnboeren in de Roussillon die mooie droge Muscats maken. Een droge muskaatwijn is vooral bijzonder door de combinatie van de zwoele geur van de muskaatdruif en het aangenaam frisdroge karakter van de wijn. Zo’n Muscat sec is door het frisse karakter een heerlijk aperitief: je ruikt veel druif en waant je in mediterrane sferen. Doet het ook goed bij gegrilde vis of kaas.

En straks Muscat de Noël
Speciaal voor de kerst bottelen verschillende wijnboeren in november jonge zoete Muscat, gemaakt van de in augustus geplukte druiven. De wijnen mogen pas op de derde donderdag van november, als een soort primeurwijn verkocht worden. Met het oog op de feestdagen vaak met een speciaal kerstetiket.

Een paar tips:

Muscat de Rivesaltes:
* Domaine Laporte, Muscat de Rivesaltes, €15,50 bij de winkels van de Gouden Ton
* Château de Calce, Muscat de Rivesaltes, €10,65 bij Les Généreux
* Domaine Gardiés, Muscat de Rivesaltes Flor, €13,65 (0,5 l) via www.terroirwijn.nl
* Domaine Sarda Malet, Muscat de Rivesaltes,€13,90 via www.okhuysen.nl
* Domaine Boudau, Muscat de Rivesaltes, € 12,50 via www.werkhovenwijnen.nl

Muscat Sec:
* Domaine Boudau, Muscat Sec, €9,99, www.vanerpwijn.nl
* Arnaud de Villeneuve, Muscat Sec, €7,95, www.wijnenenwijn.nl

 

Categorie: Nieuws, Rare druiven Tags: Frankrijk, muscat, muskaat, Roussillon, vin doux naturel

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in