Zeker meer dan vijftig verschillende Grüner Veltliners waren er te proeven gedurende de European Wine Bloggers Conference. Oostenrijks no. 1-druif was alom tegenwoordig, tot in Burgenland toe. Hij groeit dan ook in zo goed als alle wijngebieden, al zijn de wijnen uit Wachau, Kremstal en Kamptal het bekendst en beroemdst.
Grüner Veltliner wordt niet alleen als wijn van één druif gebotteld (monocépage), maar ook geassembleerd in allerlei cuvées én in de Gemischter Satz, de Weense specialiteit.
In het verleden is wel gezegd dat goede Grüner Veltliner zich kan meten met top-Bourgogne. Dat waren dan krachtige, houtgerijpte versies, met een romigheid die je in de meeste Grüner Veltliners die ik in Oostenrijk proefde, niet tegenkomt. Iemand zei tijdens de conferentie zelfs tegen me dat hij Grüner Veltliner maar een overgewaardeerde druif vond. Hij vond die hele hype eromheen niets. Zo ver zou ik zelf niet willen gaan: ik heb werkelijk fantastische voorbeelden geproefd en begrijp waarom de Oostenrijkse witte wijnen gewaardeerd worden én waarom Grüner Veltliner daarin de belangrijkste plaats inneemt. Ik proefde bijvoorbeeld de Grüner Veltliner Klostersatz 2009 van Pichler-Krutzler of de Smaragd Wösendorfer Kollmütz 2008 van Rudi Pichler, van de hellingen van de Wachau. Beide geweldige wijnen. En dan was er de Kirchweg Smaragd 2009 van Franz Hirtzberger tijdens het boottochtje op de Donau. Zelfs om 10.00 uur ’s ochtends een verrukkelijke wijn.
Niet één stijl
Maar in al die verschillende Grüner Veltliners die ik proefde gedurende die vijf dagen, heb ik niet één stijl, of één bepaald kenmerk genoteerd dat ik nu typerend vond voor álle Grüner Veltliners. Hoge zuren: ja, meestal wel. En beetje vettig in de mond: heel vaak; kruidigheid: ook heel vaak, maar niet altijd. Maar het beroemde witte pepertje dat je zou moeten ontdekken in geur en smaak, ben ik lang niet altijd tegengekomen. Sommige wijnen waren romig en vol, andere strak en beendroog. Citrustonen, abrikoosaroma’s, mineraliteit, wel hout, geen hout, en nog veel meer, het komt allemaal voor in de wijnen. Grüner Veltliner schijnt dan ook bij uitstek het terroir en de omgeving te reflecteren. Ik heb in Oostenrijk meer begrip gekregen voor het totaalaanbod aan wijnen, en zeker voor de rode. Maar van Grüner Veltliner kreeg ik nog niet echt hoogte … Mijn studie gaat voort!
Kennismaken met Grüner Veltliner in Nederland is relatief makkelijk. Begin bijvoorbeeld in de WijnWebWinkelgids, daar staan er twee in, één van Grapedistrict en één van Good Grapes. Maar in de inleiding van mijn gidsje noem ik ook een buitenlandse webshop, Burgweine, van de Oostenrijker Thomas Burg. Ik interviewde hem al eens, en ontmoette hem tijdens EWBC. Speciaal voor Nederland stelde Thomas een kennismakingspakket Grüner Veltliner samen.
Kerstpakket van 6 Grüner Veltliners
Het schijnt morgen bovendien Cyber Monday te zijn: de maandag na Thanksgiving, waarop in Amerika de online aankopen voor het decemberseizoen een gigantische stijging vertonen. Speciaal voor Cyber Monday, én natuurlijk vanwege de kwaliteit van de geweldige wijnen, daarom aandacht voor dit pakket, waarin je zes verschillende Grüner Veltliners van zes verschillende producenten uit zes verschillende wijngebieden kunt bestellen. Als dat geen goede gelegenheid is om met de veelzijdigheid van Grüner Veltliner kennis te maken…!
Markvandewijn zegt
Hoi Mariëlla,
Al eens Duitse GruVe's geprobeerd?
Markvandewijn
Mariëlla zegt
wil je het nog ingewikkelder maken dan het al is? 😉 Nee, niet geproefd, en het zal ook vast niet heel erg veel zijn wat er is. Net over de grens met Oostenrijk?
ikvindvanniet.nl zegt
Altijd leuk om over wijn te lezen, en dan daarna natuurlijk lekker te drinken…
TravelPlusWine zegt
Hi Mariella!
Great post! Of course, I ran it through a translator… 😉
I absolutely love Grüner Veltliner because it is a wine that goes with so many different foods. In the Weinviertel, we did an international food pairing with this wine. It worked with anything from Spanish Tapas (they served an egg!) to spicy Asian cuisine. Ahh… the joys of Grüner's dry acidity!
You'll note a hint of wood in the reserves, but not in the classic. To me, this is the major difference.
Great article!
Katie
Nico zegt
Niet één stijl? Zeggen ze dat niet ook van chardonnay? En is grüner veltliner niet al vaker vergeleken met die andere druif?
Mariëlla zegt
Thx, Katie, great, a comment from overseas 😉