• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De wijn en de ezel

2 april 2008 door Mariëlla Beukers

Het proeven van wijn komt voor een deel neer op beeldvorming: wat is je indruk van de wijn in het glas, bij welke gerechten zou de wijn goed combineren, wie van je vrienden en kennissen zou hem lekker vinden en dergelijke? En vaak probeer je die indrukken ook in woorden uit te drukken. Zonder woorden immers geen stukje op Wijnkronieken!

Die beeldvorming begint echter al bij wat je leest op de etiketten op de voorkant en de achterkant van de fles. En omdat de wijn waar ik dit keer over schrijf, uit een land komt waaruit ik twee maanden terug nooit wijn had gedronken, heb ik me meer dan gebruikelijk laten beïnvloeden door de etiketten en vooral de informatie die de importeur van deze wijn (en de eerder beschreven witte wijn) met de flessen had meegestuurd. Dat merkte ik ook bij het eerste glas, want wat ik proefde was heel anders dan ik had verwacht.

De importeur (Wijnkoerier Milenko) had over deze wijn geschreven dat het een zware, krachtige rode wijn uit 2005 was, gemaakt van de blauwe plavac-druif, afkomstig van het schiereiland Pelješac aan de kust van Kroatië. Verder gaf het etiket aan dat het alcoholpercentage 14% was. Voordat ik nog maar één slok had gedronken, had ik een beeld gevormd van een donker gekleurde, intens smakende wijn met een hoog alcoholgehalte en stevige tannines. De Dingač 2005 (want daar schrijf ik over) was echter verrassend helder en licht van kleur, fruitig en elegant van smaak, soepel, met zachte tannines en een licht zoet accent. Een prettige kennismaking met wijnland Kroatië, en ook een les in wijn proeven: laat je vooral leiden door wat je in het glas ziet, wat je ruikt en wat je proeft!

Dingač, op het schiereiland Pelješac, is een van de bekendste wijngebieden van Kroatië. Pelješac is vooral bekend vanwege zijn steil in zee aflopende hellingen, die zo steil zijn dat tot het graven van een 400 meter lange tunnel tussen wijngaard en wijnmakerij alles werd vervoerd met ezels. De ezel staat dan ook prominent afgebeeld op het etiket van deze wijn.

De wijnen van deze cru worden gemaakt van de druif plavac mali, die familie is van de zinfandel, waarmee in Californië zulke fantastische wijnen worden gemaakt. Dingač bevindt zich op de zuidelijke hellingen van het schiereiland, waardoor de druivenstokken profiteren van direct invallend zonlicht, maar ook van door de zee weerkaatst zonlicht. Typerend voor dit type wijn is dat een deel van de druiven tijdens het rijpingsproces iets indroogt, waardoor de wijnen die ervan worden gemaakt een hoog alcoholpercentage en een licht zoet accent hebben.

Achteraf was ik meer onder de indruk van de eerder hier beschreven Graševina, maar deze eerste kennismaking met Kroatische wijnen was er zeker één om een vervolg te geven.

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard Tags: Kroatië

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in