De Languedoc is een fascinerend wijngebied. Nergens ter wereld tref je in één gebied zoveel verscheidenheid in wijn aan: wit, rosé, rood, mousserend en zoet komt er voor. Tot voor kort had dit prachtige gebied echter geen eigen herkomstbenaming. Maar dit verandert! De Languedoc zal naar voorbeeld van de regio’s Bordeaux, Bourgogne en de Côtes du Rhône een eigen regionale herkomstaanduiding krijgen: AOC Languedoc. Hierdoor wil men de consument meer inzicht bieden in de hiërarchische verschillen tussen de goedkopere streekwijnen, de wijnen van de verschillende subregio’s met daarbij de afzonderlijke terroirs en de kostbare topwijnen afkomstig van unieke cru’s.
Om deze nieuwe hiërarchie ook bekend te maken bij de mensen die de wijnen aan het publiek moeten verkopen, werd onlangs een masterclass georganiseerd geleid door magister vini Ron Andes. In negen sessies van drie wijnen werd aan importeurs, handelaren, pers en andere belangstellenden met een functie in de wijnwereld een overzicht geboden van al het fraais dat de Languedoc te bieden heeft. Maar voordat we aan het proeven van La Clape, Pic Saint-Loup, Terrasses de Larzac, Pézénas, Saint-Chinian, Minervois, Corbières en nog diverse andere wijnen toekwamen, schetste Ron Andes ons eerst die nieuwe hiërarchie.
- Het eerste niveau geldt voor eenvoudige streekwijn. Producenten mogen de generieke herkomstnaam AOC Languedoc voeren, waardoor ze de mogelijkheid krijgen hun minste kwaliteit tot deze laagste klasse te degraderen.
- Het tweede niveau is voorbehouden aan de cru-wijngaarden uit de Coteaux du Languedoc en de eenvoudige AOC-wijnen uit Corbières en Minervois. Producenten krijgen hier met strengere regels te maken, maar hebben de mogelijkheid een deel als AOC Languedoc op de markt te brengen.
- Het derde niveau vertegenwoordigt de ‘hogere’wijnen afkomstig uit de subregio’s die vaak al een AOC status hebben, zoals bijvoorbeeld Saint-Chinian, Faugères, Pézénas, Limoux en La Clape. Ook de speciale village-wijnen uit Grés de Montpellier en Terrasses de Larzac kunnen zich hiermee onderscheiden van niveau twee.
- Tenslotte is er voor de hoogste klasse wijnen afkomstig van de uitzonderlijke cru-wijngaarden een vierde niveau gecreëerd. Dit betreft onder andere de wijnen uit St-Chinian-Berlou, St-Chinian-Roquebrun, Corbières-Boutenac en Minervois-La Livinière.
Deze nieuwe hiërarchie is gebaseerd op meer dan 20 jaar onderzoek naar de diversiteit van de terroir van de Languedoc. De bodem van de Languedoc komt uit verschillende geologische tijdperken, voornamelijk het Krijt (137 miljoen jaar geleden) en het Tertiair (65 miljoen jaar geleden). Hierdoor is een grote variëteit in bodems ontstaan: klei, zandsteen, mergel, grind, basalt, leisteen, het komt allemaal voor. Bovendien zijn er veel klimaatverschillen als gevolg van beschermende bergruggen, wind en de invloed van de zee.
Tijdens de proeverij zijn 28 verschillende terroirs vergelijkend geproefd en besproken. De proevers wisten de verschillen in terroir goed te herkennen, hoewel ze soms niet altijd even duidelijk te benoemen waren. Tevens werd de gastronomische waarde van de wijnen beproefd. Bij iedere sessie van drie wijnen werd één van de gangen van de lunch geserveerd, wat soms zeer geslaagde wijn-spijscombinatie opleverde.
Twee van mijn favorieten van deze masterclass:
- Terrasses de Larzac Montperoux 2007, van Domaine de Passarel. Een wijn van syrah, grenache, carignan en mourvèdre, die geurde naar rozijnen, maar een frisse en elegante afdronk had. De bodem van dit gebied bestaat uit leisteenterrassen, wat een verfijnde indruk achterlaat in de wijn. (Robbers en van der Hoogen, circa € 8,00)
- Saint-Chinian 2007 van Cazal Viel. Een wijn van grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault en lladoner pelut. Krachtige en volle wijn, met veel sappig fruit. Prima combinatie bij de wilde eend met bospaddestoelen. De bodem waarop de druiven groeien bestaat uit kalkrijke klei, rijk aan bauxiet en leisteen. (Verbunt)
Deze tekst is gebaseerd op het resumé dat Ron Andes van zijn presentatie maakte.
ray14125 zegt
Een zeer interessant artikel. zeer leerzaam.
vriendelijke groeten,
ray14125
Anonymous zegt
Waarom zijn de artikelen op dit blog vrijwel gelijk aan die op Bythegrape?
Neem eens de moeite iets om te bouwen.
Anonymous zegt
Dit is wel een hele ouwe. Andes heeft die klas al weken geleden gegeven. de eerste die dit volledig publiceerde was de website http://www.wijnwijs.eu
Ger zegt
Ja, ik vind dat ook mosterd na de maaltijd. En waarom geen duidelijke uiteenzetting., Wat er nou staat is voor een leek niet te snappen
Mariëlla zegt
@Anoniem2 (waarom anoniem, overigens?) De masterclass die ik bijwoonde was op 2 november. Andes heeft er meer gegeven, blijkbaar.
Mariëlla zegt
@Ger: Leuk dat je naar By the Grape doorlinkt 🙂
Anonymous zegt
Is het niet "lledoner pelut" of "lladoner" zonder het bijvoegsel pelut ?
Mariëlla zegt
Moet ik opzoeken. Kan best!