• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De wijnen van Wijn!verleden #2: Karasi, een Armeense amfoorwijn

25 september 2015 door Mariëlla Beukers

logo wijnverleden nieuw pngIn de serie beschrijvingen van de wijnen van Wijn!verleden is het vandaag de beurt aan de diepdonkerrode Karasi uit Armenië. Met deze wijn in je glas reis je terug naar het begin van onze jaartelling, naar de tijd dat het Christendom vaste voet aan de grond kreeg in de Kaukasus. Karasi wordt namelijk gemaakt van druiven afkomstig van stokken die ooit toebehoorden aan een eeuwenoud Armeens klooster.

Armenië ligt net als Georgië in de regio waar de wieg van de wijnbouw heeft gestaan: de Kaukasus. De berg Ararat, vanwaar Noach volgens de Bijbel afdaalde om de eerste druivenstok te planten, ligt in dezelfde streek, het grensgebied van Turkije en Armenië. Duizenden jaren voor het begin van onze jaartelling werden hier al druiven verbouwd en werd er wijn gemaakt op commerciële basis, voor de handel dus. Archeologen hebben op diverse plaatsen in de streek grote complexen gevonden die duiden op wijnproductie. Het beroemdste complex is dat in de grot Areni-1, in de streek Yeghegnadzor, met uitzicht op de Ararat. Hier vond men wijnpersen en vergistingsvaten, samen met druivenpitten en twijgen van wijnstokken. Het complex is zo groot dat van een industriële productie gesproken kan worden, en dat al ruim 4000 jaar voor het begin van onze jaartelling!

Areni-1-ArmeniaToen het christendom rond het jaar 300 naar dit gebied kwam, kreeg wijn bovendien een rituele betekenis. Vooral de kloosters bleven de hoeders van de wijncultuur. Het is die eeuwenoude wijncultuur die Zorik Gharibian, oprichter van Zorah Wines en opgegroeid in Italië, nauw aan het hart ligt. Zorah Wines ligt op een steenwerp afstand van de beroemde Areni-1 grot. Belangrijkste druif is er de Areni, niet toevallig met dezelfde naam als de grot. De druif is uitermate geschikt voor de omgeving hier en enorm winterhard. Areni hoeft bijvoorbeeld ’s winters niet afgedekt te worden met een laagje aarde, zoals dat in Kappadocië (Turkije) wel noodzakelijk is. De wijn wordt deels gemaakt in amforen: Karasi betekent dan ook ‘uit amfoor’. Een ander deel van de wijn vergiste op roestvrijstalen tanks en rijping vond vervolgens plaats op eiken vaten, waarvan een deel Frans en een deel Armeens. Karasi is duidelijk een moderne wijn, maar wel een die eeuwen van wijncultuur weerspiegelt. Als de talloze kloostergemeenschappen van Armenië in vroeger eeuwen dergelijke wijnen dronken, dan hadden ze het niet slecht…

Naam:  Karasi
Wijnhuis: Zorah Wines
Land: Armenië
Druif: areni
Jaartal: 2012
Smaak: rijk en complex, fris en enorm fruitig (zwart en rood fruit, bosbessen, moerbeien), wat rokerig.
Prijs: € 35,00

Sinds half september is Wijn!verleden een feit. Samen met Manon Henzen van eet!verleden selecteerde ik tien wijnen met een historische achtergrond. Tien wijnen die honderd, tweehonderd, vijfhonderd jaar geleden (en soms meer) gedronken zouden kunnen zijn. Maar welke tien wijnen zijn dat eigenlijk? De komende weken staat op vrijdag telkens één wijn van onze selectie centraal. Ze zijn verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen.

Categorie: Rare druiven, Wijngeschiedenis Tags: Armenië, Karasi, Wijnverleden, Zorah Wines

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in