Aanstaande zondag 4 oktober is het in Georgië nationale wijndag. Speciaal ter ere van die dag vandaag als derde Wijn!verleden wijn de Mtsvane Monastic Wine van Khareba.
Als 6000 jaar maken ze wijn in Georgië! In dit gebied, waar Europa en Azië elkaar ontmoeten, aan de voet van de berg Ararat waar Noach strandde met zijn Ark, staat de wieg van de wijnbouw. Van hieruit verspreidde de wijncultuur zich over de kusten van Klein-Azië, Griekenland, Italië en Sardinië. Grieken en Phoeniciërs brachten wijn en wijnstokken naar alle havens van de Middellandse Zee, en wijn werd er dé drank voor bacchanalen en rituelen, bruiloften en begrafenissen.
In Georgië maken ze nog steeds wijn zoals toen: in grote aardewerken vaten, of amforen, die ze qvevri noemen. De druiventrossen gaan er met steeltjes, pitten, schillen en al in de vaten, ingegraven in de grond. Na maanden wordt het gegiste sap gescheiden van de vaste delen, en blijft een heel bijzondere wijn over, met een smaak zoals we in Europa niet of nauwelijks meer kennen.
Moderne wijnmakers in tal van wijngebieden laten zich anno 2015 opnieuw door deze oeroude wijnmaaktechnieken inspireren. Hun wijnen staan op het lijstje van doorgewinterde wijnliefhebbers, voor prijzen waar je U tegen zegt. Maar Georgische wijnmakers en diverse Georgische kloosters maken nog steeds wijn zoals ze dat al duizenden jaren doen. Het vak van qvevri-maker staat inmiddels op de Unesco-lijst van Werelderfgoed, en de wijnen genieten een grote belangstelling.
Khareba Winery maakt in de kelders van een oud klooster deze prachtige amfoorwijn volgens eeuwenoud recept. Een wijn waar Noach geen nee tegen gezegd zou hebben.
Naam: Mtsvane Monastic Wine
Wijnhuis: Khareba
Land: Georgië
Druif: mtsvane
Jaartal: 2011
Smaak: notig, met aroma’s van gekonfijt fruit
Combineren: geroosterde kip, gerookte vis, zomaar, met de voeten uitgestrekt naar het laaiende vuur in de schouw.
Prijs: € 22,00
Sinds half september is Wijn!verleden een feit. Samen met Manon Henzen van eet!verleden selecteerde ik tien wijnen met een historische achtergrond. Tien wijnen die honderd, tweehonderd, vijfhonderd jaar geleden (en soms meer) gedronken zouden kunnen zijn. Maar welke tien wijnen zijn dat eigenlijk? De komende weken staat op vrijdag telkens één wijn van onze selectie centraal. Ze zijn verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen.