• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De wijnen van Wijn!verleden #6: Monbazillac – voor achttiende-eeuwse zoetekauwen

23 oktober 2015 door Mariëlla Beukers

fragment-SaraTroostZo rond 1600 werd het steeds duidelijker: de Nederlanders waren zoetekauwen. Zoete witte wijnen namen op de prijslijsten in Amsterdam een belangrijke plaats in, én je betaalde er de hoogste prijs voor. Toen na 1685 de Hugenoten uit Frankrijk verjaagd werden en naar het noorden vluchtten, werd het nog duidelijker. Rond 1720 werden zoete wijnen uit Bergerac, voorheen een belangrijk bolwerk van de protestanten, enorm populair in de Republiek. Een Fransman noteerde in 1734 over Monbazillac, de beste wijn uit de Bergerac: ‘De wijnen uit dit gebied staan zo hoog in aanzien in Holland door de contacten met geloofsgenoten dat ze de witte wijnen uit Langon, waar toch de beste witte wijnen vandaan komen, volledig in de schaduw stellen.’ Een andere tijdgenoot zegt het zo: ‘De wijnen van Bergerac zijn wit en licht en heel zoet en worden vanwege hun sterke suikergehalte zeer gewaardeerd in de Republiek, die ze allemaal afneemt, de andere landen in het Noorden kopen ze in het geheel niet.’ En zo was het: dankzij de contacten van naar de Republiek gevluchte protestantse handelaren met het thuisgebied werden de zoete wijnen uit de Bergerac en vooral uit Monbazillac steeds geliefder. Deze wijnen werden op een gegeven moment zelfs speciaal voor de Hollandse markt gemaakt en er ontstonden een aantal kwaliteitsmerken, de Marques Hollandaises. Aan het begin van de negentiende eeuw waren er 32. In het wijnmuseum van het Château Monbazillac staan nog flessen uit het begin van de twintigste eeuw met dergelijke aanduidingen: Ancien Marque Hollandaise of Ancien Cru Hollandaise. En soms zie je op een enkele fles Monbazillac een dergelijke aanduiding nog staan.

botrytisEen Monbazillac is gemaakt van dezelfde witte druivenrassen als zijn bekendere soortgenoot uit Sauternes: semillon, sauvignon blanc en muscadelle. De karakteristieke smaak in de zoete wijn is het gevolg van de zogenaamde edele rotting, of botrytis cinerea, die in de herfst de druiven aantast en ze doet indrogen.

De wijn van Château Barouillet is een heerlijk voorbeeld van een Monbazillac: lichtvoetig, fris, heel fruitig en volledig biologisch gemaakt. Al acht generaties lang is Château Barouillet in handen van dezelfde familie. De wijngaarden voor deze wijn liggen rondom het domein, in Pomport, aan de zuidkant van de rivier de Dordogne, net onder Bergerac.

Naam: Monbazillac
Wijnhuis: Château Barouillet
Land: Frankrijk
Druiven: semillon, muscadelle
Jaar: 2013
Smaak: zoet
Combineren: paté, oude kazen, desserts
Prijs: € 10,95

Sinds half september is Wijn!verleden een feit. Samen met Manon Henzen van eet!verleden selecteerde ik tien wijnen met een historische achtergrond. Tien wijnen die honderd, tweehonderd, vijfhonderd jaar geleden (en soms meer) gedronken zouden kunnen zijn. Maar welke tien wijnen zijn dat eigenlijk? De komende weken staat op vrijdag telkens één wijn van onze selectie centraal. Ze zijn verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: Monbazillac, Wijnverleden

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Footer

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in