• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De wijnen van Wijn!verleden #8: Blanquette de Limoux

13 november 2015 door Mariëlla Beukers

bubbels-kleinGeen feestelijker wijn dan wijn met belletjes. Of je nu champagne of cava drinkt, een Nederlandse sprankel of een Zuid-Afrikaanse vonkelwijn: de subtiele bubbels geven de wijn een chique én vrolijke uitstraling. Al die bubbelende en bruisende wijnen van nu zijn schatplichtig aan champagne, uiteraard. Zonder de naam en faam van deze bruisende wijn, afkomstig uit de Franse regio rondom Reims, zouden mousserende wijnen niet zo bekend zijn. Maar wist je dat champagne, ontstaan in de zeventiende eeuw, helemaal niet de oudste mousserende wijn is? Blanquette de Limoux is dé mousserende wijn van Zuid-Frankrijk, met een geschiedenis die teruggaat tot de zestiende eeuw. De Benedictijner monniken van het klooster Sint Hilaire bij Limoux, in de Roussillon, waren namelijk al rond 1540 bekend met bruisende wijn. Er bestaat een document uit de eerste helft van de zestiende eeuw waaruit dit af te leiden is.

image002In een ander document, uit 1544, wordt voor het eerst de term ‘blanquette’ gebruikt in verband met die wijn. In het Occitaans betekent dit ‘kleine witte’. Blanquette de Limoux wordt in de loop van de eeuwen diverse malen genoemd en geroemd, onder andere door de Ierse toneelschrijver George Farquhar die in de zeventiende eeuw schrijft: ‘A Brut that sparkles like the lively remarks of a man of wit’. En de Amerikaanse president Thomas Jefferson had een grote wijnkelder op zijn landgoed Monticello; tien procent van zijn voorraad bestond uit Blanquette de Limoux.

Voor Blanquette de Limoux, dat op dezelfde wijze gemaakt wordt als champagne, dus met een tweede gisting op de fles, moet tegenwoordig verplicht 90% van een lokale druif, mauzac, gebruikt worden. De overige 10% mag bestaan uit chardonnay en/of chenin blanc. Mauzac levert wijnen met een herkenbare, appelige smaak, die soms wat doet denken aan appelcider.

VueduCaveauRivesBlanques1De Blanquette de Limoux van Château Rives-Blanques is een verrukkelijk voorbeeld van deze eeuwenoude wijnsoort. Hij wordt gemaakt door Jan en Caryl Panman, een Nederlands-Iers echtpaar met een wijndomein in Limoux. Rives-Blanques is inmiddels beroemd om zijn wijnen van hoge kwaliteit, waarvan sommige zelfs in de KLM Businessclass worden geschonken. Op het etiket van hun Blanquette de Limoux wordt bovendien gebruik gemaakt van de kalligrafie van het zestiende-eeuwse document waarin Blanquette voor het eerst genoemd wordt en waaruit bovendien blijkt dat die wijn toen twee keer zo duur was als de prijs van een niet-mousserende wijn. Proost!

Naam:                  Blanquette de Limoux
Wijnhuis:            Château Rives-Blanques
Land:                    Frankrijk, Roussillon
Druif:                    Mauzac
Jaar:                      2012
Smaak:                 friszuur, mousserend
Combineren:       allerhande hapjes, buffetten
Prijs:                     € 17,50

Sinds half september is Wijn!verleden een feit. Samen met Manon Henzen van eet!verleden selecteerde ik tien wijnen met een historische achtergrond. Tien wijnen die honderd, tweehonderd, vijfhonderd jaar geleden (en soms meer) gedronken zouden kunnen zijn. Maar welke tien wijnen zijn dat eigenlijk? Op vrijdag staat telkens één wijn van onze selectie centraal. Ze zijn verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen.

 

Categorie: Rare druiven, Wijngeschiedenis Tags: Blanquette de Limoux, Frankrijk, Wijnverleden

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in