In de zeventiende eeuw werd het steeds duidelijker: Bordeaux kreeg een almaar belangrijker rol als uitvoerhaven naar de Republiek. Vanuit Bordeaux werden twee soorten wijn verscheept: de stadswijnen van Bordeaux zelf en de zogenaamde hooglandse wijnen, wijn van het hoge achterland, de Haut Pays. Een van de gebieden waar hooglandse wijn werd gehaald was Gaillac, diep in het binnenland langs de Tarn. Hier werd al eeuwenlang wijn gemaakt; het is mogelijk een van de oudste wijnregio’s van Frankrijk. De Engelsen haalden er in de middeleeuwen krachtige rode wijnen vandaan, wijnen die enorm gewild waren.
Als Gaillacke kom je in heel wat Nederlandse documenten ook wijn uit deze stad tegen, maar dan vanaf de zeventiende eeuw. Vooral zoete witte Gaillac was in onze streken geliefd. De wijn was echter bekender onder een andere naam: haantjeswijn. Deze aanduiding verwees naar het wapen van de stad Gaillac, een haan. Op de vaten wijn die de stad verlieten stond dat haantje gebrand, als teken van herkomst.
Vanwege de overwegende voorkeur van de Hollanders voor wit en zoet duidt de term ‘Haantjes’ of ‘Gaillac’ zonder nadere aanduiding meestal op een zoete witte wijn. Wordt de rode, niet-zoete variant bedoeld, die ook te krijgen was, wordt vaak het adjectief ‘rood’ toegevoegd: roode haantjes of roode Gaillacke. Die rode Gaillac werd overigens meestal gebruikt om andere rode wijn in kleur en smaak wat op te peppen, te versnijden dus.
Gelukkig gebeurt dat niet meer met rode Gaillac, en kunnen we de wijnen die de Engelsen zo graag importeerden ook nu weer puur drinken. Van de Nederlander Lucas Schutte komt de Château Maresque Tradition. In deze wijn nemen de lokale druivenrassen braucol en duras een belangrijke plaats in. Braucol, fer servadou genoemd in andere gebieden, en duras zijn druivenrassen die de laatste jaren gelukkig weer van de ondergang gered zijn. Misschien zijn het wel de rassen waarvan roode Gaillacke ook gemaakt werd!
Naam: Château Maresque Tradition
Wijnhuis: Château Maresque
Land: Frankrijk, Gaillac
Druiven: braucol, duras, syrah
Jaar: 2011
Smaak: krachtig, vol, veel dieprood en zwart fruit
Combineren: wild, gegrild vlees
Prijs: € 8,50
Sinds half september is Wijn!verleden een feit. Samen met Manon Henzen van eet!verleden selecteerde ik tien wijnen met een historische achtergrond. Tien wijnen die honderd, tweehonderd, vijfhonderd jaar geleden (en soms meer) gedronken zouden kunnen zijn. Maar welke tien wijnen zijn dat eigenlijk? De komende weken staat op vrijdag telkens één wijn van onze selectie centraal. Ze zijn verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen.