• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

De wijnen van Wijn!verleden: Elbling uit de middeleeuwen

18 september 2015 door Mariëlla Beukers

Sinds vorige week zondag is Wijn!verleden een feit. Samen met Manon Henzen van eet!verleden selecteerde ik tien wijnen met een historische achtergrond. Tien wijnen die honderd, tweehonderd, vijfhonderd jaar geleden (en soms meer) gedronken zouden kunnen zijn. Maar welke tien wijnen zijn dat eigenlijk? De komende weken staat op vrijdag telkens één wijn van onze selectie centraal. Ze zijn verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen.

logo wijnverleden nieuw png

Rijnwijn – Elbling van Matthias Dostert
Rijnwijn, dat moest het zijn aan het hof van Hollandse graven en Stichtse bisschoppen, in de refters van rijke kloosters en de statige huizen van gegoede poorters. Over de Rijn, via Keulen, kwamen er van de vroege middeleeuwen tot ver in de 19e eeuw duizenden liters Rijnwijn naar onze streken. Er werden de hoogste prijzen voor betaald, zeker in de 15e en 16e eeuw. Het overgrote deel was witte wijn, al werd er natuurlijk ook best rode wijn gemaakt. Maar vooral de witte Rijnwijn, zuur en fris, dat was wat zij die het konden betalen, wilden.

Elbling-plusWaar die witte Rijnwijn precies van gemaakt was en hoe die smaakte, dat willen we natuurlijk graag weten. Een van de druivenrassen die zeker gebruikt is, is de Elbling. Het stond ooit aangeplant in grote delen van Duitsland en vulde in de 19e eeuw driekwart van alle wijngaarden in de Duitse hertogdommen, graafschappen en stadsstaten.

Als Aelbinen komt het druivenras Elbling in 1483 al voor in de omgeving van Stuttgart: in de wijngaarden die het klooster Bebenhausen verhuurde aan burgers mochten slechts drie druivenrassen aangeplant staan. Eén daarvan was Aelbinen, Elbling. En het ras is waarschijnlijk nog ouder. De specialisten vermoeden dat het in Duitsland is ontstaan, en vandaar naar Elzas en Zwitserland reisde. Een oude naam voor Elbling in Zwitserland is Elsesser. Als zodanig was de wijn al in de dertiende eeuw in Zwitserland bekend. Een kasboek van klooster Engelberg bij Zürich vermeldt het verzoek van een landeigenaar om vlees en goede Elsesser wijn!

En dan is er nog de mogelijkheid dat de Romeinen Elbling al kenden. Spraken Plinius de Oudere en Columella niet over de Vitis albuelis?

Tegenwoordig staat Elbling nog zeer beperkt aangeplant langs de Moezel, zowel in Duitsland als in Luxemburg. Het wordt er vooral gebruikt voor mousserende wijnen. Langs de Moezel, in het plaatsje Nittel ligt het weingut van Matthias Dostert, waar onze Elbling vandaan komt. Dostert is een van de weinige wijnmakers die goede, niet mousserende Elbling maakt. Of de Elbling anno 21ste eeuw smaakt als de Rijnwijn van toen? We weten het niet precies. Maar lekker is hij wel!

Naam: Elbling trocken Nitteler Rochusfels
Wijnhuis: Mathias Dostert
Land: Duitsland, Moezel
Druif: Elbling
Jaar: 2014
Smaak: Friszuur
Combineren: Bij salades, vishapjes, het noenmaal, in het prieel of het solarium
Prijs: € 7,40

 

 

 

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: wijngeschiedenis, Wijnverleden

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in