Voor de zesde aflevering van de Digitale Wijn(web)winkelgids gaan we langs bij een oude bekende. Bernard Nauta van Anderewijn.nl was al aanwezig in de Rainbow Wijngids, en timmert nog steeds stevig aan de weg. Het assortiment van zijn drie wijnwebwinkels is inmiddels weer samengevoegd onder één paraplu, AndereWijn.nl, én sterk uitgebreid. Bovendien heeft Bernard versterking gekregen van vinoloog Richard van Leest.
Ik zeg het maar vast: ik ben een grote fan van Bernard! Iemand die zo gepassioneerd bijzondere wijnen van exotische druivenrassen aanbiedt, die verdient het in het zonnetje te staan. Het woord is nu aan hem.
Vertel in het kort iets over jezelf. Hoe heb je bijvoorbeeld je kennis over wijn opgebouwd? Ik heb verschillende cursussen gevolgd aan het Wijninstituut en ben me in de loop der jaren steeds meer gaan verdiepen in wijn. Wat vooral helpt, is dat ik veel wijnen proef, meer dan 700 per jaar. Van de wijnen die we selecteren, beschrijf ik op AndereWijn de druivensoorten, de streek waar de wijn vandaan komt, de wijnmaker etc.
Ik ben met AndereWijn begonnen toen ik in 2008 terug kwam in Nederland na een aantal jaren in het buitenland gewoond te hebben. Ik kwam erachter dat het Nederlandse wijnaanbod verschillende ‘gaten’ kent. Moderne wijnen uit Oost-Europa zijn hier bijvoorbeeld moeilijk verkrijgbaar, terwijl de kwaliteit van de wijnen uit deze regio de afgelopen jaren spectaculair is toegenomen.
Waarom een wijn(web)winkel? Wat drijft je? Ik vind het leuk om liefhebbers verrassende wijnen te laten ontdekken die ze nog niet kennen en die niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn. AndereWijn is een wijnwebshop voor avontuurlijke wijndrinkers die de supermarkt ontgroeid zijn. Sinds 2008 groeien we onophoudelijk. Je kunt inmiddels van een behoorlijk uit de hand gelopen hobby spreken.
Waarom al die verschillende ‘exotische’ landen en druivenrassen? Dat hangt samen met onze missie. We zijn steeds op zoek naar verrassende wijnen. Die vind je voor een belangrijk deel in oude, maar vergeten wijnlanden.
Wat is de doelgroep? Onze doelgroep bestaat uit avontuurlijke wijndrinkers die hoge eisen stellen. Liefhebbers die het leuk vinden om nieuwe wijnen te ontdekken. Veel van onze klanten hebben een wijnopleiding gevolgd of zijn lid van een proefclubje. We hebben verder ook klanten die gewoon gezellig wijn willen drinken, maar geen genoegen nemen met de kwaliteit die de supermarkt biedt.
Wat is jullie inkoopbeleid? Hoe kiezen jullie de wijnen uit? Soms importeren we zelf, maar meestal werken we samen met kleine gespecialiseerde importeurs. We kopen dan een groot aantal proefflessen. Met een proefpanel van vinologen kiezen we de wijnen uit die we bijzonder vinden, waarvan we de kwaliteit interessant vinden en die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. In de praktijk komt niet meer dan 10% door deze selectie. Dat zorgt er voor dat we heel goed beoordeeld worden door wijnschrijvers en natuurlijk door onze klanten.
Wat is je favoriete wijn? Een moeilijke vraag, het antwoord hangt samen met het weer, met de maaltijd en het gezelschap. Maar laat ik de Negru de Purcari noemen, een fraaie rode Moldavische wijn met een bijzonder verhaal. Tegenwoordig totaal onbekend in Nederland, maar ooit was het de lievelingswijn van Queen Victoria. En het is nog steeds een uitstekende wijn.
Tot slot: met welke BN-er zou je graag eens een glas willen drinken? Ik kies voor Johan Cruyff. En dan drinken we natuurlijk een wijn uit Catalunya. Een Cava denk ik, want een glas wijn drinken met Cruyff lijkt me een feestje.
Voor de Digitale Wijn(web)winkelgids proefden we de volgende wijnen.
Vinum, Negrette 2011, Château la Colombière, AOC Fronton, Frankrijk
Zelfs in Frankrijk blijft er nog altijd iets te ontdekken. Van negrette had ik nog nooit gehoord, voordat ik deze fles onder ogen kreeg. De druif is dan ook heel erg lokaal en groeit alleen in de appellation Fronton, tussen Toulouse en Bordeaux.
De licht paarsrode wijn van biologisch verbouwde druiven is erg origineel, met een prikkelend karakter, geur en smaak van frisse bosbessen, wat aroma’s van het bos en ijzer, fluwelig op de tong. Ondanks de ‘lichte’ indruk heeft hij een stevige bite in de afdronk. Weinig tannines, frisse zuren. Niet voor niets wordt dit ook wel de Beaujolais van het zuid-westen genoemd. Een spannende eerste kennismaking! Prijs € 10,00.
Etyeki Kuria Red 2008, Esterhazy Etyeki Kuria, Etyek, Hongarije
Al eeuwen maken ze wijn in Etyek, aan de rand van Boedapest. Het moderne huis Etyeki Kuria, gestart in 1996, werkt sinds 1999 samen met de Esterhazy Winery, en maakt soepele wijnen waarin het terroir een belangrijke rol speelt. Deze blend van 90% pinot noir en 10% zweigelt kwam mij al wat ouder over: doorschijnend bruin-rood van kleur, wat jammy en kersenbonbonnig in de smaak, met een zoete indruk maar bittere afdronk. Iets te makkelijk en te simpel vanwege de toch wel gevorderde leeftijd. Volgende keer proef ik graag een jonger jaar! Prijs € 11,50.
[Inmiddels heb ik een tweede fles van deze rode wijn geproefd, ook uit 2008. Zoals Bernard voorspelde, een stuk beter, fruitiger, minder vermoeid. Soms zit er dus gewoon een slecht fles tussen een lading wijn.}
La Putere Feteascǎ Neagrǎ 2011, Recas, Banat, Roemenië
Met dit huis maakte ik al kennis voor de Rainbow Wijngids. Toen proefde ik de witte Solo Quinta, nu was het de beurt aan rood. Opnieuw meende ik de hand van de Australische wijnmaker in dienst van de Britse eigenaar te herkennen: een soepele, prettige wijn, met veel fruit rood fruit. De inheemse druif feteascǎ neagrǎ kan stevige, droge rode wijnen voortbrengen met kruidige aroma’s. Dit is een heel mooi voorbeeld. Prijs € 9,00.
Grüner Veltliner Terrassen 2010, WEingut Bründlmayer, Kamptal, Oostenrijk
Altijd weer heerlijk om een goede Grüner Veltliner te proeven te krijgen. En ook een beetje gemeen van Bernard, want deze had ik in de Rainbow Wijngids al hoge scores gegeven. Opnieuw vond ik dit een geweldige wijn, prikkelend en (nog steeds) jong, vol fruit en mineralen. Geurend naar perzik en abrikoos, heel zuiver en schoon van smaak, maar tevens vol en rijk, met fraaie zuren. En wat een genot toch weer om die fles zo open te kunnen schroeven. Gevaarlijk gemakkelijk, eigenlijk… Prijs € 13,50.
Herdade dos Grous Branco 2012, VR Alentejano, Portugal
Jummie, een wijn vol met in Nederland tamelijk onbekende druiven: arinto, roupeiro en antao vaz, drie van Portugal’s meest wijd verspreide witte rassen. Dit is ook het type wijn waar een mens eigenlijk z’n koeling vol mee moet gooien: de perfecte door-de-weeks-genieten wijn! Aromatisch, geurend naar galiameloen, citrus en perzik. In de mond romig en met stevige zuren, prikkelend en vol, vooral midden in de slok. Verrassend om uit het hete zuiden van Europa zo’n frisse witte wijn aan te treffen. Prijs € 10,00.
Michlovsky Malverina 2009, Moravië, Tsjechië
Van mijn bezoek aan Moravië kan ik me dit druivenras niet herinneren. Toch zouden de Tsjechen hier best meer mee mogen doen! Het druivenras is ontstaan in de tweede helft van de 20ste eeuw en in Tsjechië erkend sinds 2001. Je ruikt en proeft honing, kaneel, perzik, meloen; naast deze volle rijpe tonen staan frisse zuren en een kruidige afdronk. We dronken de wijn bij kedgeree: gekruide rijst met makreel, ei en wortel. Dat bleek een prima en mooie combinatie! Nog een opvallende melding op het achteretiket: de wijn zou goed smaken bij Goudse kaas met vijgenmosterd. Prijs € 10,00.
Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen kwamen er al ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? De komende tijd daarom af en toe een portret van een wijnwebwinkel of kleine importeur, uiteraard met een aantal notities over de door hen geleverde wijnen.
Bernard Nauta zegt
Hoi Mariëlla!
De Etyeki Kuria Red is nog zeker niet over de top; we hebben er gisteren drie open getrokken tijdens onze Pinksterproeverij en die waren springlevend. Blijkbaar heb jij een fles met een fout ontvangen. We sturen je een nieuwe op!
groet,
Bernard
Mariëlla Beukers zegt
Dat is goed om te horen! Ik kijk uit naar de nieuwe fles, en zal mijn bevindingen laten weten.