Wijn(web)winkels zijn er tegenwoordig bij de vleet, en er verschijnen maandelijks nieuwe. In mijn twee gidsen kwamen er al ruim 75 aan bod, maar ik blijf nieuwsgierig naar al die andere. Wat drijft de oprichters? Waarom wil iemand zo graag wijn gaan verkopen of importeren? De komende tijd daarom af en toe een portret van een wijnwebwinkel of kleine importeur, uiteraard met een aantal notities over de door hen geleverde wijnen.
In deze tweede aflevering van de Digitale Wijn(Web)Winkelgids is Bob Assie aan het woord, die samen met zijn vrouw Nanda ongeveer zeven jaar geleden begon met het importeren van wijn uit de Ardèche, vooral voor de horeca en sinds kort ook voor wijnspeciaalzaken. Ook particulieren die de wijnen hebben leren kennen, kunnen bij Bob aankloppen voor een bestelling.
Van huis uit heeft Bob de liefde voor wijn meegekregen: “Mijn interesse voor wijn is in mijn nog prille jeugd ontstaan. Mijn grootvader was een zeer bekwame kok, en werkte begin deze eeuw al op sterrenniveau, onder andere bij Krasnapolsky, Des Indes en Victoria. Mijn vader deed voor Lucas Bols het horeca-management. Op deze manier kwam ik in aanraking met alles wat culinair was, ook thuis.
Vanaf ongeveer mijn 16e werd ik echt verliefd op wijn, onder andere op Vacqueras en Bordeaux. Later breidden mijn interesses zich uit naar andere streken. Mijn wijnkennis heb ik opgedaan tijdens het werken bij wijnhandels en slijterijen; verder heb ik ontelbare wijnproeverijen bezocht. Samen met mijn vrouw Nanda heb ik alles in de praktijk geleerd. Een specifieke opleiding in de wijn heb ik niet gevolgd.”
Wat trekt je in wijn? “Wijn is zo ontzettend veelomvattend: veelzijdig in gebruik en in staat de mensen gelukkig te maken. Niet voor niets veranderde Jezus water in uitstekende wijn, en niet in whisky of wodka. Eten zonder een lekker glas wijn vind ik niets.”
Waarom kozen jullie voor de Ardèche? “Het viel ons op dat de geweldige wijnen uit de Ardèche in Nederland niet of nauwelijks worden verkocht. Ik dacht, dat is wat ik ga doen als ik tegen de 65 ben, wijn importeren en verkopen. Na enige tijd onderhandelen, verkregen we wijn van Domaine de Chazalis; het was de eerste producent die exclusief zijn wijnen aan ons meegaf. We hebben inmiddels 15 domeinen exclusief. En we gaan uiteraard alles zelf proeven, ter plaatse bij de wijnboeren. “
Wat is je/jullie favoriete wijn? “Mijn favoriete wijn komt uit Frankrijk, maar ook Italië en Portugal staan me aan, evenals Oostenrijk en Duitsland. Niet de nieuwe wereldwijnen: die vind ik niet spannend en complex genoeg.
Wat betreft de Ardèche: Nanda is gek op Viognier. Ikzelf blijf de Chatus erg boeiend vinden, die verkopen we nu vijf jaar.”
Met wie zou je graag eens een glas willen drinken? Welke wijn staat er dan op tafel en waarom? Ik zou een glas wijn willen heffen met Brigitte Bardot, die naast wijn van Engelse setters houdt, net zoals wij. Op tafel staat dan de Rosé Fruité mousseux uit de Cave de Lablachère.
Tijd om een blik op de website en de wijnen te werpen. Helaas, op de website Assiewijn.nl worden geen wijnen beschreven en vind je alleen in blogvorm informatie over sommige wijnhuizen. Persoonlijk vind ik het erg jammer dat Bob’s interessante assortiment daarmee op internet niet is terug te vinden.
Van de geproefde wijnen bevielen de zes hieronder mij het beste.
Rosé Fruité Vin mousseux, Cave Lablachère, 12,50%
Ongecompliceerd zomers drankje met een zoetje in het midden en een bittertje aan het eind. Beviel goed bij de pubergeneratie in huis. Gekoeld op het terras het lekkerst.
Cuvée des Murettes 2011, Côteaux de l’Ardèche, Cave Lablachère, 13%
Verrassende en frisse mix van sauvignon blanc en viognier. Geurt aangenaam naar groene zaken, smaakt voller dan hij ruikt, naar rijpe grapefruit, perzik en abrikoos. Prettige zuren, vrij korte afdronk. Lekker koel drinken, in de tuin of voor de tent.
Domaine du Grangon, Viognier 2010, Côteaux de l ‘Ardèche, 13,5%
Aroma’s van fudge en karamel, what’s the difference? vol en romig in de smaak. Gelukkig voldoende zuren om het romige niet te laten overheersen. Absoluut een wijn om iets bij te eten, bijvoorbeeld varkensvlees met mosterdsaus.
Les Caves Vivaraises, Marselan 2009, Côteaux de l’Ardèche, 13%
Marselan is een nog niet zo oude kruising van cabernet sauvignon en grenache. Helder paarsrood van kleur, wat groene aroma’s van paprika. Zachte, soepele wijn die nog erg jong overkomt. Stevige maar niet onaangename tannines, smaak van nog niet overrijpe bramen. Makkelijk drinkbaar, prettig bij gegrild vlees.
Croix des Lauzes 2010, Côtes du Vivarais, 13%
Donkerpaars, dik en fluwelig in het glas. Stevige fruitige aroma’s, tegen de bramenjam aan, met een vleugje kruidnagel. In de mond pittig en peperig, wat een stevige aanwezigheid van syrah doet vermoeden. Helaas iets te veel hout naar mijn smaak, en een vrij korte afdronk.
Chatus 2009, Côteaux de l’Ardèche, Cave Lablachère, 13%
Paarsrood van kleur, met een stevige lucht van de stal in het glas. In de mond veel fruit, met een de smaak van niet alleen de bramen, maar ook de bramenstruik (groen, hout). Prettig drinkbaar, met tannines die merkbaar aanwezig zijn; helaas ook wat kort in de afdronk.